1. The notebook 2. Fight Club 3. Forrest Gump 4. Good Will Hunting 5. American Beauty 6. The Hunger Games 7. A walk to remember 8. Rocky 9. Scarface
Во 1943 година, младо момче, уште дете наоѓа стара пушка и решава да се придружи на слабо опремените партизани кои се борат со злите и големи сили на германската војска. Наивното момче тек тогаш сфаќа дека војната не е заебанција и сведочи на сцени кои би ги пореметиле и најјаките луѓе. Исто и мене сцените никогаш нема да ги заборавам, а ни филмот, толку е мрачен, депресивен, вистинит, брутален и тажен. Вознемирувачки е ептен и не го препорачувам пошто е шокантна хроника на хорор искуства во еден пекол како војната. Како продолжува цела голгота така се губи и разумот на детето. Во секој случај е болно искуство, вознемирувачки и депресивно влијае и тешко се заборава, можеби и никогаш! Come and See (1985)
1. Bomb city 2. Ace Ventura 3. Twilight 4. Police Academy 5. Pink Panter ( со детективот Клузо ) 6. The Fault In Our Stars
A Clockwork Orange (1971) Контроверзна тематика за еден младич Алекс, ептен харизматичен ама и социопат и бунтовен деликвент. Дејството не е во актуелната сегашност, иднина е, дистопски амбиент, драматично запознавање со главниот лик и неговото друштво и секојдневието на една банда деликвенти. Поезија од филм, дури и насилството е поетично, уметнички, врвно, онака само како што може и знае Кубрик и филм што во исто време фасцинира и ве тера на гадење и носи филозофски прашања за границата и изборот помеѓу моралното и модерното, доброто и лошото, за моќта, за насилството и кармата, болката, себичноста, за емпатијата и нејзиниот недостаток и како целина е постмодернистичка критика за денешното општество засладена со арт и добра музика. Еден од моите омилени филмови,10 од 10, лектира за секој.
Прочитај ја и книгата, ако не ти е прочитана. Исто, ептен добра. "И? Сеа што праиме?" Бевме јас, т.е Алекс, и моите тројца друзја (другари де), односно Пит, Џорџ и Шути, а Шути го викавме Шути оти беше шут, и тројцата седевме во млечниот бар "Корова" (што значи крава) и се думавме како да ја отепаме вечерта, пуста катран-црна зимска ноќ, гнасно копиле од вечер, а сува. Воведните мисли од романот. Јас до душе го читав на англиски, ама ми се допаѓа преводот, колку што го видов.
Филм кој никогаш нема да го заборавам е The girl next door. Во филмот се зборува за семејно насилство, толку е брутално прикажан, тажен, емотивен а фактот што е базиран според вистински настан ме потресе уште повеќе, со денови ги мислам девојчињата кои претрпеа хорор од нинвата тетка и братучеди.
American History X, за жал. Мислам дека потрагичен филм немам гледано, а се е прикажано на начин - shit happens, луѓето се за никаде, живот иде даље... и тоа го прави толку тажен, зашто токму таква е реалноста. Патем, многу интересен и непредвидлив филм, колку и да е сив, сепак еден од најдобрите што сум ги гледала.
The paranormal activity Прв филм што сум го гледала и никогаш доста. Може и the ring. Не се објаснуваат зашто се страшни. Ако е некој љубител не ми се верува да не ги знае.