Филозофски факултет - Скопје

Дискусија во 'Образование' започната од kawasaki-girl, 16 октомври 2010.

1. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    7.921
    Благодарност за искрениот пост, без никакви пристрасности. @blueeparadise

Сметам дека некои смерови се намерно измислени за професорите да си имаат повеќе предавања. Тие смерови што ги сметам такви се, од филозофски факултет, семејни студии, родови студии, андрагогија. Од правен, односи со јавност. Овие смерови не ти даваат специфично знаење што ќе го имаш ти само како дипломиран на тие студии, туку го има целата популација.

На Panda00, Pixi5, srhsejbsk и 2 други им се допаѓа ова.
  2. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.733
    Допаѓања:
    6.723
    Точно! Смислени се за повеќе пари да земаат, и не ми е јасно ни како било дозволено и одлучено да се оформи конкретно мојот смер, доколку не постои во законот? Немаат тие некоја координација меѓу нив? Пример и филозофија е тотално неперспективен смер во однос на работа, филозоф денес сигурно нема да бидеш нели, единствено можеш да бидеш професор во средно школо, па и тоа сигурно нема сите да станат професори.

Социјална работа и политика, психологија, дефектологија би ги сврстила како едни од поперспективните смерови од ФЗФ. Иако и психологија смеров и оние што се запишуваат на него, најголем дел ми се дискутабилни (НЕ од аспект на тоа дека психолозите се непотребни, далеку од тоа), од друг, ама тоа е веќе друга тема што ме мрзи моментално да се расплинувам сега и за тоа.

На Panda00, Pixi5, srhsejbsk и 3 други им се допаѓа ова.
  3. srhsejbsk

srhsejbsk Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    1.593
    Допаѓања:
    9.362
    Ме насмеа на коментарот за психолозите. Како студент на тој институт потврдувам дека сме дискутабилни личности (заедно со професорите) :rofl:

На blueeparadise и Just.do.it им се допаѓа ова.
  4. blueeparadise

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.733
    Допаѓања:
    6.723
    Хахаха, не го мислев на лош начин.. не до толку де. :D Имав три професорки од психологија ми се чини, и најврв ми беше Фрицханд што ми направи. Не се сеќавам се точно како беше, мислам два колоквиуми положив, за едниот спремав 150 страни вечер пред испит, положив, и тоа не со лоши поени. И после некое време, женава ми вика ау ти го немаш положено испитот, немаш доволно поени, имаш тука 3-4 минуси за присуство. :| А да ми кажеше тоа претходно, да не идам воопшто да полагам. :D

На крај не знам што се случи искрено со предметот и како ме пушти, ама ме пушти. :D

А за студентите (ќе напоменам, не сите секако), ко некоја мода да е сега сите да се запишуваат на психологија, сите сакаат психолози да се, а уствари најголем дел им е интересна таа поп психологија што ја гледаат по интернет, и сега има видеа на секој чекор, како да бидеш позитивен, како да го преземеш кормилото на својот живот, и се презлоупотребуваат поими како депресија, анксиозност, OCD. Врие од мотивациони говорници како Ана Бучевич што изиграваат психолози, и не знам, мислам дека на доста млади лица им е тоа интересно, па ајде ќе се запишеме на психологија. А психологијата е многу повеќе од тоа. И не е само да ти е интересно, еј јас психологија студирам, туку треба и да те бива за тоа и навистина да го сакаш зошто утре нема да решаваш квизови каков тип на attachment имаш, туку ќе треба да работиш со клиенти и добро да имаш разработено различни проблематики.

На Just.do.it, Pixi5, Sanniii и 4 други им се допаѓа ова.
  5. srhsejbsk

srhsejbsk Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    1.593
    Допаѓања:
    9.362
    Верувај Ана е најсрце на целиот институт. Секогаш фер, секогаш достапна и нула избаци на хистерија за разлика од останатите.
    Во врска со формирање оценки, јас отсекогаш сум била против 30% од оценката да ми зависи од присуство и семинарска работа. На факултет оценуваме знаење или кој колку приуства има? :^)
    Нависина е апсурдно да извадиш максимум поени на колоквиуми/испит (100% знаење) и да имаш 7ца :fubar:. Јас потполно ја разбирам придобивката од пишување семинарски и целиот тој процес на истражување, но секогаш ќе си стојам на тоа дека се што не оценува знаење треба да биде бонус активност.

За студентите целосно се согласувам. Токму поради причините што ги наброја голем дел од студентите се отпишуваат или постојано коментираат како не се задоволни од работите што ги учиме.

На Pixi5, shekerna, blueeparadise и 2 други им се допаѓа ова.
  6. shekerna

shekerna Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2015
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    74
    Мислам дека е само писмено кај Алма. Нема којзнае какви барања, али секако учи да знаеш..генерално нејзините предмети се едни од полесните на тој смер

7. Ellie_2

Ellie_2 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2022
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    1
    Здраво, јас сум од друг факултет, ако може предлог за лесен изборен предмет во летен семестар?

8. Indigo Candy

Indigo Candy Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2020
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    28
    Може некој да ми каже како оди процедурата за полагање во јуни?

9. dea.18

dea.18 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    2.139
    Конкретно пиши дали презапишуваш предмет од летен или ти е останат од зимски?

10. Exxxxx

Exxxxx Активен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2021
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    25
    Етика и родот

На Ellie_2 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Indigo Candy

Се зачлени на:
    26 јуни 2020
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    28
    Останат ми е од зимски.

12. dea.18

dea.18 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    2.139
    Само одиш со пријава и полагаш регуларно, ништо страшно

13. Ellie_2

Ellie_2 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2022
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    1
    дали е задолжително присуство и како се полага?

14. Indigo Candy

Се зачлени на:
    26 јуни 2020
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    28
    A дали се плаќа за втор пат полагање или пак се плаќа ако го презапишеш за следен семестар пр да е од 2 јас да го презапишам за во 3? Не знам како оди со плаќањето прв пат ми е да паднам.

15. Exxxxx

Exxxxx Активен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2021
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    25
    Тест на заокружување(прашањата ги спомнуваше на самите предавања) присуството не беше задолжително, книгата ја праќаше онлајн со тоа што се учеше само тоа што е во болд.

16. Exxxxx

Exxxxx Активен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2021
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    25
    Се плаќа ако го запишуваш за друга година пр.предметот е од 1ва год го запишуваш за 2ра год тогаш се плаќа

17. meli_sa

meli_sa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво дали има некој да е прва година на семејни студии ми треба помош за прашањата од предметот антропологија

18. shekerna

shekerna Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2015
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    74
    Запишаниот предмет можеш да го полагаш во 3 испитни сесии - јануарска, јунска и септемвриска. Ако не си го положила сега, можеш во јуни да полагаш. Ако во сите сесии не го положиш, го презапишуваш предметот и тогаш плаќаш. Но, не можеш да запишеш предмет од зимски семестар во летен, треба да чекаш до следниот зимски семестар(всушност тогаш и ти се поминати сите шанси за полагање) и тогаш го запишуваш.

19. dea.18

dea.18 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    2.139
    Не се замарај значи.
    Ако ти е од зимски ко шо кажа, за полагање во јуни не ти е потребно никакво плаќање, чак што и да паднеш пак во јуни, имаш шанса во септември и тогаш не се плаќа.
    Ако паднеш и во септември, кога ќе запишуваш нов зимски семестар рецимо 2024/25 тогаш ќе платиш пошо ти е од зимски семестар предметот.

На Indigo Candy му/ѝ се допаѓа ова.
  20. blueeparadise

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.733
    Допаѓања:
    6.723
    Треба да полагам кај Владимир Трајковски усно. Може ли некој поискусен со него да ми каже tips and tricks за полесно поминување и каков му е начинот на прашување, и дали има можност за повисока оценка од 7. :D