Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет "Блаже Конески"

Дискусија во 'Образование' започната од viki85, 21 ноември 2010.

1. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.428
    Допаѓања:
    91.573
    Епа еве што е потребно за запишување и заверување на семестри.
    Има на странава и распоред кога која година оди.

Сепак еве распоредот:

1 – ГОДИНА = 1 – 7.2
    2 – ГОДИНА = 8 – 14.2
    3 – ГОДИНА = 15 – 21.2
    4 – ГОДИНА = 22 – 29.2

Еве условите:
    http://www.flf.ukim.edu.mk/уписизаверкафевруари2012/tabid/931/Default.aspx

Е сега ај вие што бркате услов з а4та да ми подобјасните мене паника ме фаќа. Условот требаше да се исполни до сега, ама на крајов пишуава до септември. Го продолжиле роков? Што им текнало?

2. Danilela

Danilela Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2010
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    1.808
    Марама јас лани бркав услов за 4-та и едвај го фатив :lol: и да до февруари беше. А зошто не си прашаш на студентски дали е продолжен најубаво ќе ти кажат таму. Подобро така за да не се зезнеш нешто, нели гледаш дека постојано менуваат правила. :worried:

3. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Ова со условов е за тие што се сега 4та година? или за тие што се сега 3та?

4. mackica1

mackica1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2012
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.721
    дали знаете во колку часот утре се полага кај Пандев и каде?? плс пишете итно ми е фала :)

5. sa.il

sa.il Активен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    0
    Општа лингвистика испит има утре ?

6. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Инаку, мора да ги пријавите онлајн предметите па дури после да одите да заверувате семестар и да запишете нов. Мене ми кажаа дури денеска, таму никаде не пишува, а јас за џабе ќе се изакав до Скопје и назад. |(

Сега друг проблем, изборните. Од кај мене од катедра нудат два, од кои едниот го слушав веќе, а не е продолжение, и другиот го земав, Дипломатска 2. Ми требаат уште 2 предмета, што се без предуслов да го имаш слушано 1.

Општа лингвистика можам ли да го земам? :?: Има ли тој 1, 2, што било?? :|

7. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932
    Мене какви паники ме имаа фатено аууу. Трчај по продеканката да ми внесат изборен предмет за да имам плус три кредити, страшно. И на крај испадна сега, дека и тие што го исполниле условот и што не го исполните смеат да заверат 7 i 8 семестар. Така не грижи се.
    Јaс и денес пак прашав на студентски за да се осигурам. :)

8. Mariuccia

Mariuccia Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2011
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    20
    А да ве прашам дали треба да ги имаме оценките од сите предмети кои ги полагавме за да го завериме прв семестар и да запишиме втор или нема врска?

9. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Не требале оценките, тие ќе ни требале кога ќе сме запишувале година, сега за семестар не. Ова беа од кај мене на факултет да прашаат, специјално за ова.

Само треба прво онлајн да си ги пријавиш предметите од летен семестар, сосе изборни и се. Давежи. |(

На Mariuccia му/ѝ се допаѓа ова.
  10. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Дузи што направи со изборните,кои ги зема? Мене ми треба уште еден ама не знам кој да го пишам.. :^) Тој ИКТ-терминологија го имаше ти во прв семестар и ќе го има во втор? Ако го имаше лесен е? :)

11. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Да, го имав јас ИКТ, супер си поминав кај Николче. :D Сака редовност, и да направиш убав поимник, а на испит дава 15 поими, 10 од твојот поимник и 5 од поимите на час. Под убав поимник подразбирам зборовите да не ти бидат маус, киборд, него нели, малку поконструктивни. Кај нас од оваа група што полагавме сега, имаше околу 12-3 10ки, 15ки 9ки и повеќе убави оценки... Само поимникот предупредувам дека е давеж, јас три недели го правам. Во секој случај, океј предмет е вака сумирано. :D

12. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    А кога ви беа предавањата? И поимите од каде се наоѓаат? Инаку фала многу! :)

13. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Предавањата се во вторник од 9 и 40 до 11. :) Нема скрипти или книга, тој си кажува поими, ти запишувај ги со точен превод. Мој совет, за да не ти се соберат многу е како ги диктира, да запишуваш и дефиниција... Ако испуштиш некоја, веднаш дома побарај ја, затоа што на крај се собираат многу и ќе се отепаш од пишување. Поимите ќе ги најдеш од поимникот на mio.gov.mk, ќе ви објасни тој како треба да се направи Поимникот.

И да ти кажам дека прилично брзо се учат, моите поими ги научив можеби за половина час, тоа правењето одзема многу време. :lol:

14. CharlizeTheron

CharlizeTheron Активен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    11
    Дали може некој да ми каже нешто повеќе за преметот интеркултурни проникнувања кај Дореана.Знам дека кај неа се минува многу лесно ама отприлка како се полага дали сака некоја семинарска и сл. За друг предмет знам како е кај неа ама можеби има друга техника за овој.Благодарам однапред

15. Kasia

Kasia Активен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2011
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    Англиски или италијански?

Луѓе би сакала со вашето мислење некако да ми помогнете. Значи сега сум 4та година јазичен смер...сакам да се запишам филолошки факултет ама не знам дали да одберам англиски или италијански јазик... Англискиот го знам доста добро, а италијанскиот го учам веќе две години со оцена 4...
    Ама гледам со италијанскиов се почнувало од почеток... А и англиски мислам дека има многу луѓе што зимаат, па не знам. Ваше мислење?

16. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Со Италијанскиот започнуваш од нула и ти е убрзан курс а со Англиски од напредно адванс левл.Доколку се решиш за Англиски спремај се повеќе затоа што пред некој ден професорката соопшти дека од Септември ќе се полага приемен :)

17. AngelAny

AngelAny Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    1
    Планирам да се запишам на овој факултет, пошто др ништо не ми оди. Сакам да прашам..еве од генерациите што завршиле... Колку брзо може да се најде работа? Дали е исплатливо? и од тие што се уште студираат еве нека споделат искуство, дали се каат за својот избор или пак се задоволни со својот избор...Плс ми треба совет :$

18. inei

inei Активен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    0
    Девојки ке ве молам да ми кажете дали сигурно има насока -преведување- на факултет за италијански јазик ! Затоа што сум заинтересирана за изучување на италијански јазик но не би сакала да бидам наставник туку преведувач,некои велат нема одделна катедра за преведување некои велат има насока од трета година.Доколку нема насока за преведување во трета година да не се запишувам-затоа сакам да знам. :?:

19. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Во трета година се делите на наставна и на преведувачи :)

20. inei

inei Активен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    0
    благодарам за одговорот...инаку да не знаеш кои предмети се препорачливи за полагање на матура за факултет за италијански јазик?