Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет "Блаже Конески"

Дискусија во 'Образование' започната од viki85, 21 ноември 2010.

1. Lila95

Lila95 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2012
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    0
    Здраво дали можете да ми објасните по колку предмети има и како е на ПИТ бидејќи навистина сум во дилема што да се запишам и се двоумам и мегѓу правен факс. Ве молам доколку можете објаснете ми барем нешто за ПИТ и дали е добро. Благодарам однапред. Поздрав :) :)

2. Vik4e

Vik4e Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2010
    Пораки:
    309
    Допаѓања:
    259
    Има ли некој што ке оди на Германски јазик и книжевност?
    Инаку за стипендијата ја доделуваат на 10 најдобри од целиот факс или 10 најдобри од поединечни смерови?

3. anabela7

anabela7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2010
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    4
    Сакам да прашам дали ако земеш за прв јазик англиски на превод и толкување, за втор можеш да земеш германски без разлика дали си го учел во средно? Или вториот јазик мора да е јазик кој веќе го имаш учено?

4. Unfaithful18

Unfaithful18 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    2.391
    Допаѓања:
    1.116
    Другарка ми кога се запишуваше сакаше да земе Англиски со Албански, ама таму и кажале дека втор јазик треба да ти биде оној кој си го учела во средно, па мораше француски да избере.

5. tea19

tea19 Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2012
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    23
    10те најдобри на факултетот (од сите смерови)

6. UbavkaBube

UbavkaBube Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    96
    Ќе одбереш македонски јазик со јужнословенски јазици. Бидејќи ако одбереш само јазик звањето ќе ти биде дипломиран филолог по мак. јазик. Ако е групата еднопредметна. Мислам дека се комбинира со уште еден јазик и ќе имаш звање дипл. филолог по мак. јазик и јазикот што ти е избран (другиот). А ако ја одбереш со кужнослов. јазици ќе учиш старословенски, српски, хрватски и словенечки јазик, странски јазик под ,,ц", како и книжевностите - средновековна, историја на јужнослов. книж. 19 век, српска книжевност, нова српска книж., словенечка книж., нова словенежка книж., хрватска и нова хрватска, светска книжевност, книжевност за деца, теорија на литературата, вовед т.е. увод во книжевноста, јужнослов. книж. 20 век и уште некоја имаше во моментов не ми текнува). Назививе на предметите по книжевност ти се според старата студиска програма, сега се нешто изменети и некако поделени на таа и таа книжевност 1 и 2, значи според семестрите. Со среќа во изборот (иако да те разочарам дека многу е тешко да се најде потоа вработување со овој факултет и споменатава група). Доколку сепак го одбереш ќе бидеме колешки/колеги (не знам кој пол си) па ако ти требаат материјали, а јас ги имам ќе ти давам! ;)

7. tea19

tea19 Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2012
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    23
    Веќе пратив пријава со Општа и компаративна книжевност како прва студиска програма.. некој да ме просветли дека се пишал ОКК?? :( Сеуште немам сретнато некој да каже дека тоа ќе студира :(

8. madridistaa

madridistaa Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2012
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    5
    на која жиро сметка треба да уплатат тие 300 денари за филолошки факултет не можам никако да ја најдам. најдов само нешто за уплата од 750 ден за фискултурна.....

9. Darya

Darya Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2012
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    51
    се бираат два јазика од малиот избор - Англиски, Француски и Германски...со тоа што вториот мора да го имаш учено во средно...значи ако си учела француски мора и на пит да земеш француски...а откако ќе се запишеш можеш како изборен предмет да земеш јазик под Г (Македонски е А, првиот јаз. Б и Вториот јаз В) од која било катедра

10. tea19

tea19 Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2012
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    23

Прикачени фајлови:

11. MissPagane

MissPagane Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    32
    Девојки, ќе ве замолам да ми кажете во што е разликата меѓу катедрата за македонски јазик и јужнословенски јазици и катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности? Тежината на материјалот, односот на професорите? Со првата што можеш да работиш после дипломирање, а што со втората? Јас сакам да бидам професор во средно или основно, така да која катедра би била посоодветна? :$

12. kika55

kika55 Активен член

Се зачлени на:
    10 јули 2012
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    катедрата за македонски јазик и јужнословенски јазици е подобра мене така ми кажаа и јас на оваа ке одам :)

13. tea19

tea19 Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2012
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    23
    А зошто подобра? не се лоши ни таа ни таа.. зависи што сакаш да учиш на едната се изучува јазикот(граматика, фонологија, лингвистика и тн и тн...) другата книжевноста по правци и сл.. мене лично, разгледувајки ги наставните програми втората ми е поинтересна.. сега не сум сигурна точно со која баш можеш да бидеш професор мислам дека на јазик се учат предметите методика на настава, педагогија и сл.. ама секако се само неколку испити што како што ми имаат кажувано со нивно дополагање можеш да бидеш професор, кај мене во гимназијата каде што учев има професори и од таа и од таа катедра и оние од книжевност се многу поинтересни :D

пс еве ви ги студиските програми од двете катедри таму има се..
    http://www.flf.ukim.edu.mk/LinkClick.as ... 97&mid=423 (книжевност)
    http://www.flf.ukim.edu.mk/LinkClick.as ... 97&mid=423 (јазик)

На MissPagane му/ѝ се допаѓа ова.
  14. MissPagane

MissPagane Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    32
    за мене подобра ми се чини втората катедра за книжевност,сега ги гледав предметите, има со задоволство тоа да го учам, многу поинтересно ми е тоа наместо граматика фонологија морфологија итн. :D само едно ме буни, не е баш определено со која можиш да бидиш професор а мене таква насока ми треба. Изгледа треба на катедрата за јазици али втор модул(наставен). бтв аплициравте онлине ?

15. tea19

tea19 Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2012
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    23
    во зависност од модулот кој што се бира, мислам во трета год, така и ќе ти биде звањето.. т.е. ти си го имаш тоа дипломиран филолог по мк јазик или книжевност и доколку избереш модул може да ти биде дипломиран филолог по мк книжевност и мк јазик или дипломиран професор по тоа и тоа.. и тн...
    јас аплицирав :)

16. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Во мое време имаше 4 насоки
    1.Македонски јазик со јужнословенски јазици,еднопредметна-оваа бесе ако сакаш да бидеш лектор.
    2.Македонски јазик со српски под б.
    3.Македонски јазик со книзевност под б-наставна насока беше оваа.
    4.Македонски јазик со друг странски јазик под двопредметна.
    Како е сега не знам,но наставната насока обавезно ја има... не ми јасно како велиш само тие 2 насоки ги има...не е мозно :o
    професор или наставник можеш да бидеси со двете насоки само ако се комбинирани... пример ако земеш македонски јазик и книзевност под б,или обратно книзевност со мак.јазик. и двете варијанти се наставна насока.Разликата е во само неколку испити, а професорите се исти.така да изборот е твој :$

17. MissPagane

MissPagane Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    32
    Ви благодарам. Аплицирав на катедрата за книжевност, па во 3 ке бирам модул за македонски јазик, за наставна. :)

18. anabela7

anabela7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2010
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    4
    Дали ако завршиш англиски и германски или шпански на отсекот книжевност т.е за професор, потоа може да дополагаш за преведувач, иако германскиот(шпанскиот) не си го учел во средно?

19. Lila95

Lila95 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2012
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    0
  20. LifeLove

LifeLove Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2010