Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет "Блаже Конески"

Дискусија во 'Образование' започната од viki85, 21 ноември 2010.

1. ivefenty

ivefenty Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2011
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Преведување и толкување

Planiram da se zapisham na filoloshi fakultet-preveduvanje i tolkuvanje. Baram iskusna lichnost da mi odgvori na nekolku prashanja. Znam deka makedonski jazik e zadolzhitelen i morash da izbirash 2 stranski jazici (od ang germanski i fran.)
    No znam deka ima i drugi tri izborni predmeti vo prva godina, prahsanjeto mi e dali tie 3 predmeti mozhe da bidat pak site tri jazici? I dali e mozhno da se izbere italijanski jazik?
    Drugoto prashanje e za upisive. Dali trebat svidetlestvata od 1 do 4ta ili pak samo diplomata od maturata? shto polagavte vie za matura?

2. 1DeeDee1

1DeeDee1 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2012
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    57
    Преведување и толкување

Вака.. другите 3 изборни предмети може да ти бидат 3 други јазици (затоа се и изборни) смееш да извереш кој сакаш предмет, ама мој совет многу ти се + 3 јазици ама ако сметаш дека другите одлично ги владееш запиши.
    А во врска со уписите прочитај на официјалната страна на филолошки факултет таку ти пишува се.
    http://www.flf.ukim.edu.mk/

3. Lila95

Lila95 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2012
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    0
    Дали некој знае дали со настава за прва година ќе се почнува на 17ти или 18ти или пак покасно бидејќи некои од претходните генерации почнувале покасно???

4. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Средина на октомври, можда ноември дури и да ве фане. :D Озбилна сум и не се зафркавам, јас лани отепав еден месец во Скопје за глупост, само парите си ги давав, ни предавања имаше, ни професори, ништо немаше. |(

Зборувам за ПИТ ова, другите се можеби поорганизирани.

5. Invisible

Invisible Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2011
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    33
    Здраво девојки има некоја од италијански јазик и книжевност сега што ке биде втора година? Ако може да ми пише лп. :)

6. monika.mk

monika.mk Активен член

Се зачлени на:
    13 септември 2012
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    12
    Колку што успав наназад да разгледам, забележав дека тука имам (идни) колешки од Македонска книжевност, па се надевам ќе се консултираме. :)

На mulan-18 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. mackica-1

mackica-1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2012
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    4
    дали некој може да ми даде информација за тоа каде можам да ги најдам резултатите од првиот и вториот упесен рок зошто на страницата на филолошки не ми ги отвара..тенк јуу вери мач однапред :)

8. M-lady

M-lady Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    6
    http://www.fakulteti.mk/upisi/2012-2013 ... s2012.aspx
    ете тука можиш да најдиш резултатииии

На mackica-1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. katpa628

katpa628 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2011
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    2
    Дали на форумов има некој што дипломирал француски и италјански! Ако има нека напише би сакала да исконтактираме!

10. mackica-1

mackica-1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2012
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    4
    Фала многу M-lady :)

На M-lady му/ѝ се допаѓа ова.
  11. princess11ska

princess11ska Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    64
    Луѓе, абе да не знаете што треба за да се стави факултетот на пауза? Знам се пишуваше молба нешто ау ама немам време да одам во деканат да барам примери па ај ако имате нешто поконкретно како би требала да гласи молбата. Плиииис :)

12. molikaMk

molikaMk Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    2.576
    Нешто не ми е јасно околу уписите. Значи презапишување предмет е 600 денари така? Е сега ако запишам и 7 предмет ( 35кредити) дали се доплаќа уште +1025 денари ?

Сето тоа треба на една уплатница да се плати заедно со партиципацијата или на посебни?
    И како оди тоа со менувањето на изборен предмет ?

13. LadyCoco

LadyCoco Активен член

Се зачлени на:
    19 септември 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Се запишав на ПИТ француски и од денес требаше да почнеме со предавања. Вчера ни рекоа дека уште истата вечер ќе го објават распоредот на страницата на факултетот, ама еве уште го нема. Единствен распоред што е објавен е за англиски јазик и книжевност. Не знам дали стварно распоредот не е објавен или јас не можам да го најдам, па ве молам ако има некој од постарите години нека провери. Стварно ќе ми помогнете. Фала однапред :)

14. Jewel

Jewel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2010
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    144
    Распоредот е веќе објавен, но не на официјалната страна на Филолошки факултет туку на сајтот на катедрата:
    https://sites.google.com/site/katedrapit/home
    Сите известувања, новости, резултати од колоквиуми и слично ќе ги чекате на овој сајт кој се ажурира секој ден.

15. LadyCoco

LadyCoco Активен член

Се зачлени на:
    19 септември 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Распоредот што е даден е саамо за ПИТ англиски трите групи и германски, а кај француски ми дава само бела страна и ништо не пишува =(

16. Jewel

Jewel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2010
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    144
    ^ Пробај уште еднаш. 7та страна е за групата француски, го отвара и вашиот распоред, сега го видов.

17. rakce69

rakce69 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    231
    Кои предмети треба да ги земам за доквалификација за професор да не знае некој? :)

18. Saya

Saya Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2011
    Пораки:
    1.190
    Допаѓања:
    5.554
    Психологија, педагогија и методика, ама мислам дека ти пројде рокот за овој семестар. Треба нов индекс да извадиш на филозофски, една моја другарка ги зема. Е сега, ко што слушнав ова е последен семестар каде што ќе ги бараат само овие три предмети, зошто реално, прелесно се добиваат квалификацииве.

Распрашај се на филозофски, таму поубаво ќе ти објаснат. :)

19. Saniche19

Saniche19 Активен член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    10
    Има некоја постара колешка исксуство со изборен шпански и чешки/ ако има ја молам да ме исконтактира сакам еден од овие два јазика да изберам избопрен па да ја прашам за професорите?

20. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.765
    Допаѓања:
    23.985
    За Чешки не знам, ама Шпански изборен немој ни случајно... генерации претходно го влечат и тоа како изборен... ПРЕтежок бил.

:|