Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет "Блаже Конески"

Дискусија во 'Образование' започната од viki85, 21 ноември 2010.

1. mackica-1

mackica-1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2012
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    4
    почнаа ли со предавања германски ПиТ прва година, зошто минатата недела се утепав од одење никој ништо...ако почнале кои предмети до сега ги поминале? а распоредот уште не е дефинитивен затоа неможам да се водам по него...па ако има некој тука што е германски ПиТ прва год. нека пише битно ми е...тенк ју верии мачч :) :)

2. asdf555

asdf555 Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2012
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки :)
    Сега сум трета годин средно, и планирам да се запишам на овој факултет.
    Сакам да прашам дали постои можност да земам англиски под А, италијански под Б и некој друг јазик под Ц? Ако не ви тешко , објаснете ми како стојат работите затоа што не сум доволно запознаена. Инаку сакам да завршам за преведувач или така нешто.
    Фала однапред :)
    Поздрав

3. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    ПИТ прва година, па и другите години, би требало од денес да почнете, ние веќе почнавме. Малку. Многу малку. Колку да се рече. :D

На mackica-1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. mekusce

mekusce Истакнат член

Се зачлени на:
    12 април 2012
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    8
    Сакам да прашам дали некој знае кога има предавања вештини на правилно пишување ?

5. majufcee

majufcee Активен член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Полагал ли некој од овде oпшта лингвистика кај Пандев ? Ги молам сите што имаат какво било искуство да го споделат, во однос на тоа што бара за на колоквиум :) и дали сте имале проблеми со него.

6. Frosina190694

Frosina190694 Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    ФИЛОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ-Македонски јазик и книжевност

Здраво
    Значи вака оваа година сум матурантка и сакам да се запишам на Македонски јазик и книжевност.Се надевам дека има студенти кои ќе ме информираат за некои делови . КАкви се предавањата ?Шансите за вработување? Дали имаат предност студентите од Скопије,отколку од Штип ? Колку бодови треба да имаме за државна квота,дали матурата навистина има поголема важност од оценките од 4 години ?
    Благодарам однапред :)

7. Tearful

Tearful Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    73
    Јас сум трета година, гимназиско образование ( Јазично подрачје) и понатаму би сакала да се запишам на овој факултет но катедра за француски јазик ( преведувач/ професор).Е сега ме инересира дали воопшто постои ваква катедра и ако има некој запишан на истата да ми објанси малку, што предмети и слично.Поз :*

8. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Frosina...porano nemase tolku diplomiran kadar i strukata bese nadezena.Zboruvam za vremeto pred 8 godini,sega interesot za studiranje mak.jazik i literatura e namalen.So noviot kredit transver sistem programite se poednostaveni i ne e tesko za studiranje kako nekogas sto bese.

9. Jewel

Jewel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2010
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    144
    Постои, тоа е катедрата за француски јазик и книжевност со тоа што ќе мораш во трета година да се определиш или за наставна насока или за преведувачка. Од предмети, се учи современ француски јазик сите 4 години, морфосинтакса, историја на француска литература (книжевност поделена според различни периоди)...

На Tearful му/ѝ се допаѓа ова.
  10. AngelAny

AngelAny Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    1
    Феминки имала ли некоја од вас лично искуство кај Огнена по шпански? Каков и е принципот што дава на писмен, а што на устен?

11. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    тешка е на карактер огнена. имав кај неа шпански во прва година и ич не сум задоволна. џабе одев на предавања, не објаснуваше убаво. додуша добро беше али од сета галама што се се ствараше на предавањата многу се нервираше и мислам ради тоа така предаваше. на писмен ги дава времињата и директен и интеректен предмет +/- некои други вежби а на усно ако сакаш да поправиш оценка ќе и кажиш и таа ќе ти каже за што да одговараш и е најчесто да правиш муабет нешто бош, а ако не сакаш усно ти ја става оценката што си ја добила на испитот. :)

На Andrianaaaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Jewel

Jewel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2010
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    144
    Каков било совет за висока оцена кај Науме Радически? Слушнав дека ретко кој поминувал, а и тие што ги пуштал поминувале со 6, евентуално 7. Со оглед на тоа дека нема една книга за учење, туку посочи 6 огромни, некој да посочи на што да се обрне најмногу внимание и што цени најмногу?

13. Rozich

Rozich Популарен член

Се зачлени на:
    16 јуни 2010
    Пораки:
    1.194
    Допаѓања:
    1.092
    А дали можат да се земат два или повеќе јазика? :)

14. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Само ако си на превод имаш два јазици, го нема повеќе тоа од порано да имаш еден под А а друг под Б јазик.

На Rozich му/ѝ се допаѓа ова.
  15. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Tocno e deka prof.Radiceski ima malce nezgoden karakter i tesko pusta na ispiti.Za polesno da si pominete na ispit kaj nego pred se treba da ste mu redovni i aktivni na predavanjata.Gledajte da sedite vo prednite klupi,da mu padnete v oko i da ve zapamti.Materijalot e navistina obemen,a prof.bara isto taka mnogu.Vednas ke ve proceni dali navistina ste go procitale deloto.I ne e tocno deka pisuva samo 6,eve jas poloziv od prva kaj nego i dobiv 8 :)

На Jewel му/ѝ се допаѓа ова.
  16. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.775
    Допаѓања:
    24.003
    Ај, ве молам кажете ми каква е А. Дучевска по СМЈ за испит?

Дава двосмислени работи, строга е и сл. или?

:|

17. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Kaj Ducevska polagav sintaksa na MJ...Na pismeniot ispit imav 3 prasanja i izvadiv 9ka.Na usniot me tupese malce,mi dade analiza na recenica,me potprasuvase se i sesto.Za na kraj da mi stavi konecna ocenka 7ka.Ova e moeto iskustvo so Aneto od pred 6 godini.

На senza.parole му/ѝ се допаѓа ова.
  18. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.775
    Допаѓања:
    24.003
    Каде се наоѓа Студентски парламент на Филолошки ?

:wasntme:

19. molikaMk

molikaMk Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    2.581
    Од левата страна на студетски прашања. Значи, Кафематот, па до него е студескиот парламент, и после него ти е студентски прашања. :)

На senza.parole му/ѝ се допаѓа ова.
  20. PinaCapano

PinaCapano Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2010
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    2
    здраво
    Девојки дали некоја од вас го има полагано изборниот предмет кај проф Велева МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК - КУЛТУРА НА ГОВОР?
    да ми каже материјали од каде и кога е полагањето за испит.
    Благодарам!!