почнаа ли со предавања германски ПиТ прва година, зошто минатата недела се утепав од одење никој ништо...ако почнале кои предмети до сега ги поминале? а распоредот уште не е дефинитивен затоа неможам да се водам по него...па ако има некој тука што е германски ПиТ прва год. нека пише битно ми е...тенк ју верии мачч
Здраво девојки Сега сум трета годин средно, и планирам да се запишам на овој факултет. Сакам да прашам дали постои можност да земам англиски под А, италијански под Б и некој друг јазик под Ц? Ако не ви тешко , објаснете ми како стојат работите затоа што не сум доволно запознаена. Инаку сакам да завршам за преведувач или така нешто. Фала однапред Поздрав
ПИТ прва година, па и другите години, би требало од денес да почнете, ние веќе почнавме. Малку. Многу малку. Колку да се рече.
Полагал ли некој од овде oпшта лингвистика кај Пандев ? Ги молам сите што имаат какво било искуство да го споделат, во однос на тоа што бара за на колоквиум и дали сте имале проблеми со него.
ФИЛОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ-Македонски јазик и книжевност Здраво Значи вака оваа година сум матурантка и сакам да се запишам на Македонски јазик и книжевност.Се надевам дека има студенти кои ќе ме информираат за некои делови . КАкви се предавањата ?Шансите за вработување? Дали имаат предност студентите од Скопије,отколку од Штип ? Колку бодови треба да имаме за државна квота,дали матурата навистина има поголема важност од оценките од 4 години ? Благодарам однапред
Јас сум трета година, гимназиско образование ( Јазично подрачје) и понатаму би сакала да се запишам на овој факултет но катедра за француски јазик ( преведувач/ професор).Е сега ме инересира дали воопшто постои ваква катедра и ако има некој запишан на истата да ми објанси малку, што предмети и слично.Поз
Frosina...porano nemase tolku diplomiran kadar i strukata bese nadezena.Zboruvam za vremeto pred 8 godini,sega interesot za studiranje mak.jazik i literatura e namalen.So noviot kredit transver sistem programite se poednostaveni i ne e tesko za studiranje kako nekogas sto bese.
Постои, тоа е катедрата за француски јазик и книжевност со тоа што ќе мораш во трета година да се определиш или за наставна насока или за преведувачка. Од предмети, се учи современ француски јазик сите 4 години, морфосинтакса, историја на француска литература (книжевност поделена според различни периоди)...
Феминки имала ли некоја од вас лично искуство кај Огнена по шпански? Каков и е принципот што дава на писмен, а што на устен?
тешка е на карактер огнена. имав кај неа шпански во прва година и ич не сум задоволна. џабе одев на предавања, не објаснуваше убаво. додуша добро беше али од сета галама што се се ствараше на предавањата многу се нервираше и мислам ради тоа така предаваше. на писмен ги дава времињата и директен и интеректен предмет +/- некои други вежби а на усно ако сакаш да поправиш оценка ќе и кажиш и таа ќе ти каже за што да одговараш и е најчесто да правиш муабет нешто бош, а ако не сакаш усно ти ја става оценката што си ја добила на испитот.
Каков било совет за висока оцена кај Науме Радически? Слушнав дека ретко кој поминувал, а и тие што ги пуштал поминувале со 6, евентуално 7. Со оглед на тоа дека нема една книга за учење, туку посочи 6 огромни, некој да посочи на што да се обрне најмногу внимание и што цени најмногу?
Само ако си на превод имаш два јазици, го нема повеќе тоа од порано да имаш еден под А а друг под Б јазик.
Tocno e deka prof.Radiceski ima malce nezgoden karakter i tesko pusta na ispiti.Za polesno da si pominete na ispit kaj nego pred se treba da ste mu redovni i aktivni na predavanjata.Gledajte da sedite vo prednite klupi,da mu padnete v oko i da ve zapamti.Materijalot e navistina obemen,a prof.bara isto taka mnogu.Vednas ke ve proceni dali navistina ste go procitale deloto.I ne e tocno deka pisuva samo 6,eve jas poloziv od prva kaj nego i dobiv 8
Ај, ве молам кажете ми каква е А. Дучевска по СМЈ за испит? Дава двосмислени работи, строга е и сл. или?
Kaj Ducevska polagav sintaksa na MJ...Na pismeniot ispit imav 3 prasanja i izvadiv 9ka.Na usniot me tupese malce,mi dade analiza na recenica,me potprasuvase se i sesto.Za na kraj da mi stavi konecna ocenka 7ka.Ova e moeto iskustvo so Aneto od pred 6 godini.
Од левата страна на студетски прашања. Значи, Кафематот, па до него е студескиот парламент, и после него ти е студентски прашања.
здраво Девојки дали некоја од вас го има полагано изборниот предмет кај проф Велева МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК - КУЛТУРА НА ГОВОР? да ми каже материјали од каде и кога е полагањето за испит. Благодарам!!