Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет "Блаже Конески"

Дискусија во 'Образование' започната од viki85, 21 ноември 2010.

1. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.764
    Допаѓања:
    23.982
    Кој ти предава Педагогија ?

2. MotherMonsterI

MotherMonsterI Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јануари 2012
    Пораки:
    797
    Допаѓања:
    837
    Ајде да ве прашам дали е точна информацијава што ја дознав дека не можеш да студираш и македонски ј-к и англиски заедно ? Чив дека од сега брзо се укинала таквата комбинација. Точно ли е ? :sweat: :sweat:

3. Antich

Antich Активен член

Се зачлени на:
    13 април 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Dali nekoj gi ima nekoj prasanjata po interkulturni proniknuvanja i plus odgovorite fala vi odnapred :D kaj doreana
    za vtor semestar :D

4. ivana.iva

ivana.iva Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    7
    Девојки, имам пишано и во други теми поврзани со факултет ама навистина не знам што да правам, премногу сум неодлучна. Вие како сегашни или студенти кои веќе завршиле на овој факултет мислам дека би можеле да ми дадете некој совет. Јас се двоумам помеѓу ФИНКИ и Филолошки. Јазиците навистина ми "одат" и навистина ги сакам. А кон информатиката пак, има нешто што ми е интересно ама пак никогаш не сум била "блиску" до никакво информатичко инжињерство па ми е страв, доколку се запишам на финки, да не ме пречека таму нешто што прв пат го гледам и да ми ја снема желбата за финки. Додека пак јазикот си е јазик, тоа е тоа, нема што да ме изненади. Единствено нешто што ми создава дилема е перспективноста...не сакам да бидам една од оние што и покрај факултет работи нешто трето за 10.000 плата. Но и не значи дека ако имаш диплома од финки дека работата те чека веднаш, или пак така е? Тоа е мојата дилема. Доколку имате некој совет или информација околу факултетиве, доколку имате пријатели/блиски на финки или пак нешто, билошто поврзано со финки и филолошки, ве молам пишете. Ви благодарам однапред :D

5. snegulkabela

snegulkabela Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2011
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    134
    Феминки, ме интересира се во врска со Сертификатот за познавање англиски јазик што го издава Филолошки факултет. Значи кои се условите за издавање, колку време има важност и секако колку чини? Ако има некоја од Вас што може да ми помогне, многу ке ми значи.

фала и имајте убави сончеви денови исполнети со љубов :sun:

6. ivana.iva

ivana.iva Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    7
    Сепак се одлучив за филолошки факултет, турска катедра. Доколку некој на форумов студира Турски јазик(немајчин) или познава некој што го учи јазиков, ве молам за информации околу катедрата,секако ако можете :) фала ви

На angelaa94 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. pp1994

pp1994 Активен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Знае ли некој нешто за приемнипт на ПиТ???

8. Juliette

Juliette Активен член

Се зачлени на:
    31 март 2013
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    10
    И мене ме интересира за Педагогија...јас дипломирав на Филолошки ама сега сум на ППМ Доквалификација и матријалот за Педагогија е отров жив,не знам како ќе го научам.Инаку мене ми е проф.Марија Тофиќ Ќамилова па некој ако полагал во последниов месец или општо кај професоркава нека пише искуство..па и по можност што се паѓа најчесто :$ :D

9. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    Ги има едни прашања по теорија на преведување и толкување1 се вртат меѓу студентите а треба да го спремам до 29ти. Ќе има ли ефект ако учам од тие прашања или треба и книга да фанам? :)

10. didicool

didicool Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2013
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    85

кај кој професор треба да полагаш?

11. didicool

didicool Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2013
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    85
    значи мразам поезија да учам и професорот Анчевски не го сакам :(

12. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    Кај Солзица Поповска

13. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Од прашањата е испитот, тие учи ги ;)

14. skenco

skenco Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2013
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    49
    jas bev na katedrata za makedonski jazik i juznoslovenski jazici ama zaglaviv so staroslovenski jazik kaj prof.crvenkovska,usno poloziv a pismeno ne,poludev od toj predmet,a najlesno pominav po lingvistika kaj dimitar pandev i fonologija kaj ljudmil spasov :?:

15. Mariuccia

Mariuccia Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2011
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    20
    Ај ако некоја полагала Теорија на ПиТ 2 кај Солзица на 26ти или 29ти јуни не знам точно кога беше, ако се сеќава на некои прашања нека ги каже :)

16. tropical

tropical Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2012
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    61
    сакам да ве прашам во врска со филолошкиов факултет, поточно за македонски јазик, или како јас би рекла за професор.. :) колку мислите дека по завршувањето на овој факултет ќе се најде работа, колку е просперитетен..? и ако има некој кој ја изучува оваа насока, да каже дали е тешко, какви се проф..и сл.. :rofl: :rofl:

17. foxlife

foxlife Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2011
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    0
    Дали има италијански јазик како изборен? Барав, но неможам да најдам.

18. olgica258

olgica258 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2013
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    3
    Ми треба помош. Дали со средно винарско училиште би ме примиле на овој факултет(маккедонски јазик) скроз одлична ако сум, македонски имав доста добра наставничка, полна со знаење до 8 одделение и дури и за средно учевме доста работи. Утре се уписите така да ако може некој нека ми каже, поточно прашањето е дали со средно винарско училиште ќе ме примат на филолошки факултет, ДА ИЛИ НЕ :D

19. ariela09

ariela09 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.765
    Дај ве молам објаснете ми во детали за приемниов испит. Задолжително ли е да се оди на најжешкото во ЈУЛИ на подготовки за приемен? :sweat: Веќе ми е жешко од самата помисла :doh: Како се одвива тој процес ако може некој да ми појасни ќе бидам многу благодарна :$

20. skenco

skenco Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2013
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    49
    не знам за другите,ама јас не отидов на никакви подготовки за приемен испит,освен тоа јас цела година се спремав за психологија и во последен момент се одлуцив за филолошки,земав граматика и лиература од сите 4 години,и тоа е тоа полагав освоив бодови и влегов во дрзавна квота ;)