Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет "Блаже Конески"

Дискусија во 'Образование' започната од viki85, 21 ноември 2010.

1. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    Еми... ако личноста го положила тој испит, овој приемен ќе го мине без проблем. Нема место за паника.

2. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Ако имаш некое конструктивно мислење - повели.
    Во спротивно, ваквите коментари чувај си ги за себе.

Хипица, не е работата за паника, туку зошто воопшто факултетот да не ја признава таа диплома.
    Реално, треба да се смета како плус за оние кои ја имаат.

3. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    ^ Абе си има најверојатно факултетот/катедрата некој своја политика, нели си го ценат знаењето кое го нудат, па нема што да признаваат такви дипломи. Тоа е се‘ супер да си положил таков испит, сигурно на личноста ќе и‘ се најде многу понатака во животот, но тоа е сепак за нејзино лично надоградување.
    Ако гледаме на твојов начин, доколку личноста положила таков испит пред да матурира, треба ли и предметот Англиски јазик на државната матура да и‘ се смета автоматски за положен со максимален број на поени?

А верувај, што и да си правел, абе Лондон да си студирал претходно... ништо не признаваат за плус и не ги интересира.

4. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.935
    Допаѓања:
    81.239
    ^ Не признаваат никакви додатни дипломи и слични сертификати и океј тоа, ама нели им ласка на пример, што еден таков иден студент со повеќе од солидни познавања одбрал да студира токму тука наместо на друг Универзитет, на пример во странство, каде сигурно не би останал незабележан.

На AnaKarenina му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Beautiful-Princess

Beautiful-Princess Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
    :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: Волку не сум се смеела одамна. Очигледно не го познаваш факултетот, неговата политика и особено вработените во администрацијата. Толку ти го прават животот совршен што 1 000 000 пати ќе зажалиш што не си отишол во странство каде што ќе те ценат со таа твоја диплома. :!:

На Hipica му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.935
    Допаѓања:
    81.239
    Не сум на филолошки и не ни сакам фала Богу, ама факт е дека оваа ситуација не е карактеристична само на филолошкиов, ами секојдневие е на сите факултети.
    Школството ни е толку за никаде, што дури овие вработените ептен ги помешале улогите. И навистина ме интересира дали некогаш ќе се свестат и до кога ќе тераат вака, додека амбициозни студенти „со тие нивни дипломи“ си го фаќаат патот било каде.

7. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    Не. Огромно НЕ.
    Може само како идна конкуренција да те гледаат. Да гледаа тие кој е солиден и има солидни познавања, немаше да имаме такви сакати асистенти кои не-знам-како дошле на местото на кое се.

8. Beautiful-Princess

Beautiful-Princess Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
    Бар на Англиски јазик и книжевност знаеме како дошле како асистенти или професори. По заслуга на мама или баба или дада кои биле или се професорки на нашата катедра. :!: Секоја чест за Румена која е единствен исклучок.

На Hipica му/ѝ се допаѓа ова.
  9. brunete

brunete Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2011
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    39
    Може некој да ми помогне,сакам да се запишам на овој факултет на шпански јазик.Може ли да ми каже некој дали е лесно и што се учи ? :)

10. Deemy

Deemy Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    7.295
    Дали за да бидеш професор по македонски јазик треба да се избере од катедрата за македонски јазик и јужнословенски јазици насоката што е македонски јазик па го учиш задолжителниот дел т.е првиот модул тоа што е за дипломиран филолог,па потоа бираш втор изборен модул за професор по македонски јазик или поинаку е?
    Се збркав со овие модуливе и со оваа катедра и уште не ми е целосно јасно што треба да се избере за професор,ако некој е информиран нека пише

11. tropical

tropical Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2012
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    61
    Вака јас сум запишана на катедрата македонски јазик и јужнословенски јазици. Тоа ти е за филолог и прв задолжителен модул. После ако сакаш да бидеш филолог избираш повторно јазици, а ако сакаш да бидеш професор избираш книжевност. Но за тоа има време, јас барем мислам вака да направам, бидејќи и јас сакам професор да бидам потоа. А избрав македонски јазик затоа што после завршување на факултетов можеш да полагаш и лекторски испит, а со книжевност не можеш, затоа што ја учиш целата граматика. Барем мене така ме информираа професорките по мак. јазик кои завршиле пред 14 години. Ако имам некоја грешка нека ме корегира некој.
    Бтв за запишување треба на 29ти и 30ти август? И ве молам кажете што треба да се понесе со себе... :)

12. Deemy

Deemy Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    7.295
    Jас читав во програмата за македонски јазик и со основниот модул си филолог по македонски јазик а ги пишува во истата програма и вторите изборни модули од катедрата за македонски јазик и за професор се избира посебен модул во втора година и се учи психологија,педагогија,методика на наставата и книжевност па сигурно тоа е.

Јас може ќе се запишам во вториот уписен рок мислам дека ќе има место,па може ќе бидеме колешки :) Значи за професор треба да се одбере катедрата за македонски јазик и јужнословенски јазици поточно насоката македонски јазик за да знам што да пишам во пријавата да не згрешам

13. tropical

tropical Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2012
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    61
    Да деми, јас таа насока ја избрав, за да потоа можам и лекторски испит да си полагам. Прво да ја истераме првава година, па потоа ќе мислиме што понатаму, но сигурно е дека ако си одбереш книжевност ќе бидеш професор. ;) И мило ќе ми биде ако бидеме колешки во иднина. И ќе има место само 19 сме во првиов уписен рок, а до 40? :P

14. FrosiMarkovska

FrosiMarkovska Активен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво, ајде и јас да си прашам ..
    Може ли некој поубаво да ми објасни која е разликата помеѓу македонски јазик и јужнословенски јазици и македонскка книжевност и јужнословенска книжевност ? Се читам, читам и постојано се некои различни коментари, незнам веќе на кого да верувам :D

15. tropical

tropical Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2012
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    61
    На македонски јазик и јужнословенски јазици се учи претежно граматика, така мислам, доколку на мак и јужнословенски книжевности се учи историја на мак. јазик, некоја си митологија, и такви слични предмети.
    Така ми имаат кажано мене. :P

16. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.614
    Допаѓања:
    771
    Sega da se prasuvam ne bi se zapisala na katedrata za MJ...bi stud.nekoj od jazicive.Zosto?! ZATOA STO IMAS POGOLEMI SANSI ZA VRABOTUVANJE PODOCNA.Ako ne se vrabotis vo nekoe uciliste,mozes da drzis privatni casovi, da preveduvas i sl. So makedonskiot jazik ili kniz.ova go nema.

17. tropical

tropical Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2012
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    61
    Да ве прашам за изборните предмети кога треба да се избираат бидејќи сум бруцош и нз точно.. |(

18. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    Мислам дека избираат првата недела кога ќе се почне со предавања. Значи после 15ти би му дошло :?:

19. Lanzarote

Lanzarote Активен член

Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки имам едно прашање за вас. Дали некој има во скоро време полагано кај проф. Анета Дучевска - Синтакса? Полагам утре и имам невероатна трема. Ако некој може да ми каже какви прашања дава и како оди усниот испит би ви била многу благодарна:)

20. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.641
    Допаѓања:
    8.501
    Девојки таблото од оваа генерација апсолвенти 2013 каде да го барам? кое фото студио?

На Candice.S му/ѝ се допаѓа ова.