Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет "Блаже Конески"

Дискусија во 'Образование' започната од viki85, 21 ноември 2010.

1. Chocoholic.girl

Chocoholic.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    39
    Колешки да ве прашам дали некоја од вас го има слушано предметот Терминологија? Кој професор го предава и какво е вашето мислење за предметот? :)

2. xdragonflyx

xdragonflyx Активен член

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Има тука некој што е прва година на германски јазик и книжевност? :?:

3. alekce83

alekce83 Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    1.133
    Сакам да кажам дека не е воопшто како што викаат како на курс да си се запишал.Книжевност на пример материјалот поезија е 20 песни за анализа на италијански јазик, плус писатели, плус дела,плус семинарска, значи месец ипол најмалку спремање секојдневно.
    Мене лично најтешко ми падна преминот од прва(каде што предаваат на макеоднски јазик) и во втора години одеднаш на италијански.Не им е битно дали разбираш тоа што го диктираат или не.Имаат некој професори разбирање, за некој збор ќе ти помогнат но сепак цел материјал треба да го знаеш на италијански.
    Пак ке спомнам ова не е англиски, јазик кој го слушате, читате и пишувате секојдневно, италијанскиот се учи од почеток, од азбуката.

4. Koneko144

Koneko144 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    2
    од катедрата македонски јазик во втора се префрли на италијански јазик катедрата?

5. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.759
    Допаѓања:
    23.972
    ^^

Технички, можеш да се префрлиш... Само треба да си прашаш на студентски, а мислам дека тоа требало да го направиш пред уписите. Најдобро, прашај си на студентски. Овде никој нема да ти даде 100% точен одговор.

Во секој случај ако ти е се положено од прва, 6-те изборни ќе ти ги признаат и овде. А, дел од другите 6 со сигурност ќе си ги сместиш како кредити во некои од наредните години пр. СМЈ 1, 2 итн.

6. Koneko144

Koneko144 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    2
    тоа сакам и јас да го направам бидејќи не си стиснав за кофинансирање по грешка на елктронското и се запишав на македонски, и ми кажаа горе во деканатот дека ништо не е изгубено ќе се префрлам во трет семестар и да земам изборни италијански, др ми кажаа не можело да земам изборни италијански во прва дури во трета ;(
    сега многу ме израдува значи премногу :rofl: сепак да, ќе се распрашам убаво фала многу

7. alekce83

alekce83 Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    1.133
    Не сум се префрлила, на италијански си бев само прва година голем дел се на македонски јазик предавањата, а втора година од прв час почнуваат се на италијански јазик да предаваат!
    И јас те советувам за се што те интересира да си го прашаш Баже од студенски, бидејќи можно е да е сменето нешто.

8. JulieLee

JulieLee Активен член

Се зачлени на:
    16 август 2013
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2
    Ne znam ni jas, bidejki i jas imam problemi so najavata vo iKnow. Se nadevam deka ke ni kazat vo Cetvrtok vo 10h i 11h. A broj na indeks ke imame koga ke gi podigneme indeksite vo Cetvrtok i Petok.

9. tropical

tropical Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2012
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    61
    Ај нека ми помогни некој.. :?: Кога за прв пат се најавив на системот, нели ни пратија еден линк во меил, и требаше тој да го отвориш па да се најавиш, меѓутоа јас ги избришав пораките од мејлот и сега ми го нема линкот..што да правам, како да се најавам сега?
    ?

На JulieLee му/ѝ се допаѓа ова.
  10. UbavkaBube

UbavkaBube Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    95
    Имаш во е-маилот фолдер со избришани пораки?? Кај мене на хотмеил има таков. Ако имаш, најди си ги таму. Ако не, не знам што да ти кажам. :^)

11. LifeLove

LifeLove Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    141
    Како се става факултетот во мирување?Знам дека се уплаќа 1000 денари, заедно со такса.Прашањето ми е дали треба да одберам предмети на интернет профилот за семестаров, иако нема да го запишам или само на отидам на студентски да го решам тоа?
    И уште нешто:ако го запишам сега семестарот, дали ќе може, на пример по еден месец да го ставам во мирување и следната година да продолжам?Тогаш пак што се случува, се плаќа ли казна?
    Знам, комплицирам, ама важно ми е да знам.
    Се надевам дека има некој упатен да ми ги разреши дилемиве :)

12. Danilela

Danilela Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2010
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    1.808
    Ова поодамна беше, ама ај ќе ти го пишам моето искуство. :) Кога требаше да запишам втора година немав пари да платам, а беше краен рок. Сакав да го ставам факултетот во мирување ама ми рекоа дека тоа е можно само ако сум(недај боже) тешко болна и бараат уверение од лекар специјалист, или ако ја напуштам држаата на подолго време, и исто така бараа потврда. Јас им кажав што ми е проблемот, разговарав со шефот на студентските прашања и ми излегоа во пресрет. Ми го одложија плаќањето на неколку пати. :)
    Тогаш само така можеше да се стави факултет во мирување, сега можеби е нешто изменето не знам, најубаво да одиш и на студентски да ти кажат. :)

На LifeLove му/ѝ се допаѓа ова.
  13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.091
    Дали тука има некој што го слушал предметот Книжевност за деца? - Од кој професор е? И дали е лесен?

14. Danilela

Danilela Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2010
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    1.808
    Јас го имав предметот. Го слушав кај Виолета Димова/вска- така нешто, ама потоа не знам зошто ја сменија и полагавме кај Весна Мојсова Чепишевска. Има многу книги за читање, не се ни тешки ни големи, само се ти зависи од тоа колку ќе си го научиш материјалот. Во книгите ќе треба да бараш код, дали е чуден, чудесен или фантастичен, ќе видиш ќе има тоа на предавањата. Мене тоа ми беше тешко само додека научив да ги разликувам. :D Инаку се полага прво писмено а потоа и усно. На усмениот дел ќе ти даде една од книгите да ја раскажеш, анализираш, нешто за ликовите ова-она...
    Јас би ти кажала да си го земеш предметот ако тоа се мислиш, јас многу го сакав, како и професорката. Срцка е :)

15. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Девојки искуства со Дефендологија(од филозофски)? Лесно се зема висока оцена? :?:

16. ivancekitty

ivancekitty Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2012
    Пораки:
    268
    Допаѓања:
    6.539
    Има :)

17. Hedwig

Hedwig Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Дечки, веќе пишав на темата за ангиска катедра, па отпосле ми текна дека може некој овде ќе има повеќе информации. Еве го истиот пост:

се извинувам што дуплирам постови

18. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.759
    Допаѓања:
    23.972
    ^^
    Колешка моја лани слушаше Корејски 1 и 2. Она беше презадоволна, мислам 10-ки и беа и двете.
    Друго не знам да ти кажам.

На Hedwig му/ѝ се допаѓа ова.
  19. PrincessLena

PrincessLena Активен член

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Здравоо девојки :) Да прашам дали некоја колешка што е примена во претходните два уписни рока има распоред на предавања за македонски јазик?? јас денес се запишав и сум изгубена во времето и просторот :( :( :( хелппп плииииззз :*

20. Bamboo

Bamboo Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1
    Дали некој има информација каде е објавен (или ќе биде објавен) распоредот за француски и книжевност? :?: