Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет "Блаже Конески"

Дискусија во 'Образование' започната од viki85, 21 ноември 2010.

1. tropical

tropical Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2012
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    61
    Општа реторика го предава проф. д-р Димитар Пандев. Не е многу тешко за полагање, но треба да имаш поширок спектар на знаење, според мене, значи, затоа што кога ќе те изнесе пред цел амфитеатар и ќе ти поставува од твоите 30 прашања, a ти мора да знаеш и примери. Секогаш знае да потпраша нешто одоколу, па затоа биди си спремна и немој да се мислиш многу кога одговараш. ;)

2. Forever18

Forever18 Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    14
    Би сакала да ве прашам ? има ли голема конкуренција на овој факултет ,јас одбрав на матура биологија и хемија пошо сакав медицински ама нема шанси да ме примат пошо нема да имам толку поени..и сеа неможам да ги сменам пошо веќе се пријавени во министерство дека тие ќе ги полагам и дали ќе има проблем коа ќе се запишувам да не ме примат на книжевност поради тие предмети шо сум ги полагала ??
    Или нема врска предметите ?

3. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    devojki ima li nekoja sto e na makedonska i juzno slovenska knizevnost mi trebaat informacii sto mozes da rabotis posle fakultetot, dali e tesko itn..

4. Budha

Budha Активен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2014
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    21
    Сакав да прашам дали е тешко ако земам втор јазик?
    Конкретно сакам германски, иако немам големо познавање од јазикот. Ете сега размислувам да почнам со интензивно учење... за 2 години колку може интензивно да се научи, кој знае. Ако не, останувам на англиски. Прашав, зошто една пријателка студираше англиски и како втор зеде албански, а претходно не знаеше ни збор да изусти..

5. icona.pop

icona.pop Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2013
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    27
    Што можеш да се вработиш со фалкутетов?

6. mentalist.mk

mentalist.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2013
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    92
    Зависи која група - професор, преведувач... но само ако имаш врски. Во спротивно, како многу што познавам, ќе си седиш дома, или ќе работиш нешто сосема трето. За жал реалноста е таа.

7. mariiiii

mariiiii Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2013
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    208
    ај ако можи некој да ми објасни оти јас ништо не се разбирам...сакам да учам шпански и италијански!! па ај некој нека ми кажи шотреба како треба дали воопшто можи ваква комбинација или мора англиски или македонски да се изучува..фала однапред :) а иначе така-така знам шпански а италијански воопшто незнам ама ептен сакам да ги изучувам тие јазици

8. Feodora

Feodora Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    4.346
    ^ Можеш само еден од овие јазици да го студираш. Пример, Италијански јазик и книжевност, но да си земеш изборен јазик шпански.

9. mariiiii

mariiiii Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2013
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    208

A obratno nemozi? Spanski da studiram kako prv jazik a italijanski izboren...i dali treba da go znajs jazikot prethodno ili nmv?

10. ariela09

ariela09 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.765
    Не заборавај дека ова не е курс за јазици да учиш од занимација. За изучуваш било кој јазик треба да имаш гооолемо познавање од јазикот.

Инаку да, може. Има катедра за Шпански јазик и книжевност и учиш само шпански јазик. Ако земеш Италјански јазик како изборен, ќе имаш само еден предмет.. Исто како Германски/Француски што си учела во средно.

Не ти препорачувам да се запишуваш на Шпански книжевност ако имаш познавање "така-така" од јазикот.

11. mariiiii

mariiiii Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2013
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    208

Spanskiot i ne mi e bas taka taka znaci poslabo mi odi gramatikata so e mn bitna zato rekov taka taka a inace italijanski nez ii ne od zanimacija tuku sakam da gi ucam tie jazici

12. ariela09

ariela09 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.765
    ^ Значи дефинитивно не се запишувај на Италијански книжевност туку земи го како предмет и учи од прв степен затоа што повеќе секако не можеш. А за Шпански сепак треба да знаеш течно да разговараш на шпански јазик за да можеш да успееш (секако не треба сите најформални и необични зборови да ги знаеш но...). Ако мислиш дека тоа го можеш тогаш оди сигурно напред. :)

Инаку не ни реков дека би ги учела од занимација ниту од интерес, те потсетив да не го правиш тоа затоа што има и такви. Сакав да кажам ако ги учиш учи ги за да можеш еден ден професионално да работиш со нив.

13. mariiiii

mariiiii Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2013
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    208

Okej fala mnogu :*

14. Chimera

Chimera Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    1.963
    Некоја која знае италијански ? Потребна ми е помош граматика, би сакала и на час да одам..

15. Tearful

Tearful Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    72
    http://88.85.123.169/web/guest/rsslink/ ... id/4445017 дали може некој да ми објасни или да ми каже каде да се информирам во врска со овој оглас :) пишува услов за аплицирање дека треба да си запишан прва година на универзитет каде се изучува старотурски но на филолошки гледам само институт за турски јазик :?:

16. Tanya19

Tanya19 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 октомври 2013
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    5
    ke ima li priemni ovaa godina? jas sakam da se zapisam angliski jazik i knizevnost a kako vtor germanski jazik. mozno li e ova? aj nekoj podetalno

17. Flower17

Flower17 Нов член

Се зачлени на:
    9 јуни 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Здраво :D
    Би сакала да ве прашам дали некоја од вас полагала старословенски јазик 2 кај Емилија Црвенковска?
    Дали на испит испрашува усно или писмено, што најмногу испрашува, на кој дел од материјалот да обрнеме повеќе внимание, и според вас колку време е потребно да се совлада цел материјал? :(
    Ви благодарам однапред :D

18. Flower17

Flower17 Нов член

Се зачлени на:
    9 јуни 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Никој? :/

19. tropical

tropical Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2012
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    61
    Мои колеги што полагаа стсл.2 кажаа дека испитот бил писмен и сите паднале. А материјалот за морфологија е прилично тежок и доколку сакаш да положиш треба добро да се прочепка зашто кај Црвенкоска не се поминува лесно. Не е до нејзе, туку до материјалот.

20. MonsterBaby

MonsterBaby Активен член

Се зачлени на:
    14 мај 2014
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    2
    Ми кажаа дека оваа година на Филолошкиот факултет нема да има приемни испити. Дали е ова точно? и ако е тогаш како ќе се пресметуваат бодовите за запишување на факултетот? (Колку ќе важи маутрата, колку успехот во средно?) благодарам од напред. :)