Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет "Блаже Конески"

Дискусија во 'Образование' започната од viki85, 21 ноември 2010.

1. B12

B12 Активен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2014
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    10
    Каде прочита дека треба до 5 август ? Задолжително електронско пријавување на www.upisi.ukim.edu.mk за новите студенти од 25.06.2014 до 15.08.2014 г. до 14:00.

На WisdomAvi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. tropical

tropical Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2012
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    61
    Јас сум на катедрата за македонски јазик и јужнословенски јазици. Како прво имаш разлика меѓу книжевност и јазик. Велат дека со дипломата од книжевност имаш поголеми шанси да се вработиш во средно училиште, додека пак со јазик само во основно, но јас лично дискутирав со деканката и таа констатираше дека секој како ќе си се снајде, неважно дали со јазик или со книжевност. И самата рече имај пријатели и ќе се вработиш лесно. На јазик предноста е тоа што можеш да бидеш и лектор со полагање на лекторски испит доколку имаш избрано наставна насока, а доколку во втора година си избереш насока за лектор, тогаш нема потреба од таков испит. Со книжевност не можеш да бидеш лектор, само со мак. јазик. За тешкотија, можам да кажам дека секој факултет си има своја тежина, така и овој смер, конкретно. Во прва година потежок предмет беше старословенски јазик, кој ни е задолжителен, а другите задолжителни не беа тешки. И зависи како ќе си се снајдеш. Имаш три изборни предмети. Јас имав избрано малку потешки предмети: правопис на смј, руски јазик и херменевтика и семиологија, за разлика од некои мои колеги кои имаа избрано предмети кои се полагаа само со семинарска и ништо друго, но мислам дека не е важна само тежината на предметот, туку најважно е што ти всушност ќе разбереш и како еден ден ќе предаваш. Немој да се концентрираш само на тоа „ее лесно е, јас таму ќе се запишам“, туку треба да ја согледаш и ситуацијата во која се наоѓаш, бидејќи еден ден ќе застанеш на катедра пред 30 ученици и доколку ти не знаеш да го пренесеш своето знаење, џабе ти е. За понатамошните години не сум компетентна да кажувам, затоа што не знам :)

3. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    Ова е за пријавување испити за септемвриска сесија, не за упис на нови студенти.

4. VictoriaB

VictoriaB Активен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2014
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    ќе има ли оваа година приемен испит на Филилошкиот факултет?

5. Tearful

Tearful Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    72
    Ќе се запишувам на катедрата за француски јазик.Е сега едно прашање, како ова и втор ли јазик треба да изберам? Се мислев за турски на пример , но дали се почнува од почеток бидејќи за турскиот немам никакви познавања?
    пс- ке имам ли некоја колешка на истава катедра ? :)

6. martinaj

martinaj Нов член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Француски јазик Филолошки факултет

Сакам да се запишам на француски јазик и книжевност.. што можам да земам како втор јазик и со предавања од кој степен се почнува (скроз од почеток или веднаш на француски). Некој има што ке се запишува на ова? :)

7. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    2.440
    Француски јазик Филолошки факултет

Најверојатно германски или англиски....иначе мислам дека зависи предходно како си учела,иако во краен случај повеќето од почеток почнуваат.

На martinaj му/ѝ се допаѓа ова.
  8. rhcpfan

rhcpfan Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    651
    Допаѓања:
    1.027
    Сакам да се запишам на катедрата за шпански јазик и книжевност.Но слушнав дека многу ретко се формираат групи и некако не знам дали да ризикувам затоа што нема да можам да се префрлам на друг факултет туку ќе мора да бирам друга катедра.Не знам што да правам,ако некој е информиран малку повеќе во врска со ова ве молам помагајте.

9. BlairChuck

BlairChuck Активен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    2
    Здраво. Дали некој се има запишано, или веќе студира на Албански јазик. Доколку да, дали може да го сподели искуството, како е, дали е тешко, каков е односот професор-студент....? Фала однапред :*

10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    Го продолжија рокот поради одморите. А башка беше до 5 август. И да, на страната прочитав, но потоа го смениле. Иначе тоа е пријавување за септемвриската сесија.

11. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    За втор јазик како втор модул, се зима дури во втора година. И се почнува од почеток мислам. ( Освен ако не е сменето).

12. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    Јас сакав да ве прашам дали сега ние што сме 4та година дипломската работа ќе се рачуна како 6ти предмет а не одвоено од др. предмети како порано?

13. scorpias

scorpias Популарен член

Се зачлени на:
    28 април 2014
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    4.420
    Ќе може ли некој да ми каже за уверението за положени испити дали треба да е на жиро сметката на фах исто како за партиципација шо е или...? И каква молба треба за да земам уверение? Фала

14. slimsblue

slimsblue Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2014
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    98
    Moже некој да ми каже дали има слободни места на катедрата за италијански јазик и катедрата за шпански јазик..неможам да проверам од моб. ни од компјутер.. :(

15. luci22

luci22 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2014
    Пораки:
    742
    Допаѓања:
    1.502
    Има слободни места у приватна квота и на двете катедри!

16. sleepingbeauty

sleepingbeauty Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    309
    Допаѓања:
    640
    Девојки јас се запишав сега на филолошки, 1ва година на смерот македонска и јужнословенска книжевност..но прочитав тука дека со оваа диплома не можам да бидам лектор..Ве молам некоја што знае да ми каже дали е навистина така и ако е, дали можам да земам нешто дополнително или што треба да направам за да можам да земам диплома за лекторство? :?: Ви благодарам многу, однапред :)

17. fatamorgana123

fatamorgana123 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2013
    Пораки:
    1.273
    Допаѓања:
    1.530
    Ај,ако може некоја да ми објасне која е разликата помеѓу Македонски јазик и јужнословенски јазици и Македонска книжевност ијужнословенски книжевности?

18. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    36.074
    За жал, ништо не можеш да направиш.
    Лектори можат да бидат само лица дипломирани на катедрата за македонски јазик и јужнословенски јазици доколку имаат желба да полагаат лекторски испит кој се изведува во Министерството за култура.

19. libra94

libra94 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2014
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    2
    Девојки имам едно прашање. Сега сум ќе бидам втора година, но ми останаа неположени двете морфологии од прва, што значи дека 1от ќе треба да го презапишам, прашањето ми е дали ќе треба да исфрлам еден од изборните предмети за да го презапишам овај или ќе можи сите 7 да ги запишам?
    Поздрав и фала однапред :)

20. potato

potato Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    Можеш да запишеш 7, а ако имаш просек над 8.5 можеш и 8 предмети да запишеш од семестар :)