Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет "Блаже Конески"

Дискусија во 'Образование' започната од viki85, 21 ноември 2010.

1. LifeLove

LifeLove Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    141
    Може ли да се запише нова година, т.е. сега нов зимски семестар ако фалат оценки во индексот од положени предмети од претходниот (летен) семестар?

2. sandrich29

sandrich29 Активен член

Се зачлени на:
    8 септември 2014
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    4
    Четврта година сум и размислувам помеѓу 3 факултети меѓу кои и овој, па сакав повеќе да се распрашам. Ако одберам мак.јазик и јужнословенски ј. како основна катедра, дали во 3ти семестар, односно 2ра година како втор модул ( како што читав и разбрав ) можам да изберам англиски јазик и дали ако изберам се доплаќа плус и како што сватив тоа му доаѓа нешто веќе како втор факултет. Дали може само како основна катедра да си одберам мак.ј. и јужнословенски ј. да не одбирам воопшто втор модул ...
    Стварно неможам да се снајдам да разберам, добро би било ако ми помогне некој, малце подобро ми објасни :*

3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    Прво втор модул не се плаќа. Мораш да го избереш за да имаш јазик, може англиски јазик, може и некој друг. Второ тоа не му е втор факултет. Тоа е еден факултет. Трето ако избираш само една катедра пак ќе бидеш приморана да земеш втор модул за да имаш за што да дипломираш, се зависи тоа од насоката која ја бираш. Но за таа катедра е само насока за професор.

4. sandrich29

sandrich29 Активен член

Се зачлени на:
    8 септември 2014
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    4
    Добро фала, инаку за тоа така имам прочитано погоре по некои коментари затоа и така пишав. Не разбрав баш убаво. Фала ти многу :)

5. tropical

tropical Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2012
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    61
    Како што знам јас не постоеше можност да се изберат англиски и италијански јазик да се слушаат како предмети. Од модулот кој треба да го избереш во втора година, односно во трет семестар ти зависи и називот на дипломата. Имаш три модули:
    1.Професор по македонски јазик и книжевност;
    2.Лектор и јазичен редактор;
    3.Филолог по македонски јазик и словенечки, на пример.

6. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    Да може. И ако не ги положиш предмети од летниот семестар до јануари, ќе ги презапишеш.

На LifeLove му/ѝ се допаѓа ова.
  7. tropical

tropical Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2012
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    61
    Дали ќе може да ми образложите за тоа кои предмети се задолжителни за студентите од катедрата за Македонски јазик кои како модул ќе ја изберат наставната насока. Конкретно, сакам да прашам дали се задолжителни две, или пак, една книжевност. Значи, понудени се три книжевности (светска, средновековна и народна) и сега постои дилема околу студентите за тоа дали да изберат две книжевности. Некој од повисоките години да даде мислење. Секоја информација е добредојдена. :)

8. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    Која година си?
    Светска книжевност ти е кај професорката Пирузе, јас поминав одлично, предметот е тежок сам по себе бидејќи бара читање на книги, имавме за Хомер, Илијада и една книга( ама заборавив како се викаше) книгата има 4 дела од по 500 страници, и да ти кажам има и филм. Сега незнам дали професорката ќе биде пак со вас или ќе оди во пензија.
    Народна македонска поезија и проза е кај Шкрињариќ, ние кога бевме прва година поминувавме со семинарски, ама бидејќи се укинати ќе мора на испит.
    Моја препорака ти е да си избереш Средновековна книжевност кај професорката Добрила, бидејќи полесен предмет амин. Се одговараат на 10 прашања и се учеше за светци мислам. Лесно се поминува и под 8ка не става.
    Треба да изберете колку сакате, но еден од изборниот да ви биде задолжителен за насоката.

9. girl96

girl96 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    29
    Ме интересира нешто за факултетов...дали на катедрата за германски јазик и книжевност предавањата се на германски или на македонски јазик? Значи, ете конкретно во прва година на кој јазик се предметите и предавањата и колкава основа треба да се има за да се студира на оваа катедра?

10. pinkgirl123

pinkgirl123 Нов член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Ако можи да ми одговорите побрзо што се изучува на креативно пишување дали нешто се пишува како на пр есеи и такви слични работи и како е на вештини за правилно пишување?

11. unamiedelabc

unamiedelabc Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2014
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    8
    Јас сакам да се запишам на филолошки идната година. :P
    Дали е можна комбинацијата А) Англиски јазик и книжевност, Б) Француски јазик и книжевност и Ц)Германски јазик? Дали под Ц јазикот e како курс(така слушнав) со два часа неделно?

12. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.614
    Допаѓања:
    771
    bi trebalo da e mozno,vsusnost sekoja nova ucebna godina e posebna prikazna. Nekogas nekoi jazici pod b,ne dozvoluvaat da se zemat.Jazikot pod c e vsusnost kako kurs,so nego nema da predavas vo skolo.

На unamiedelabc му/ѝ се допаѓа ова.
  13. foreverinlove21

foreverinlove21 Активен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2013
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Филолошки факултет - англиска катедра

Дали некој може да ми каже какви искуства имал со предметите ИКТ терминологија, Дипломатска комуникација и Меѓународните институции и преведувањето од 1 семестар?
    Инаку сум катедрата на ПИТ :D

14. Avona

Avona Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2014
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    8
    Со среќа на сите кои ќе го одберат овој факултет!
    Прекрасен е..само напред!
    Ми се допаѓа ентузијазмот со кој настапуваат идните студенти.
    Ако сега се запишувам, ке одберам под А македонска книжевност, а под Б (некој јазик)
    Јас дипломирав 2004 на група македонска книжевност , а под Б македонски јазик
    Со среќа на сите!

15. tropical

tropical Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2012
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    61
    Има некој избрано оваа година словенечки јазик Ц1?

16. Aurora05

Aurora05 Активен член

Се зачлени на:
    20 мај 2014
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    25

Во школото каде што учам професор со тој јазикот под Ц што ќе го одбереш што ти иде како курс,ни предава од недостадок на друг професор по тој јазик најверојатно или кој знае какви сплетки направил за да го вработат :D Ама јас мислам дека може,со тој што се важи како курс да се предава :D

17. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    ^ Тоа со јазици под Б/Ц умре. Може да се земе само некој друг јазик кој ќе се смета само како еден предмет т.е. 5 кредити и ништо повеќе.

18. Tearful

Tearful Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    72
    На странава пишува дека рокот за електронско пријавување е продолжен до 3 ти ( петок ) вистина е ? :) Јас сум прва година , сакам да земам агиологија како изборен зашто слушнав дека е многу лесно и професорката била супер. Некој што има земено романски јазик како е ? :)

19. fatamorgana123

fatamorgana123 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2013
    Пораки:
    1.273
    Допаѓања:
    1.530
    Доколку на матура не земам германски,а се запишам на македонска книжевност,ќе треба ли да полагам приемен?

20. girl96

girl96 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    29
    Некој што учи на факултетов или има завршено, ако сака да го контактирам ЛП?!