Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет "Блаже Конески"

Дискусија во 'Образование' започната од viki85, 21 ноември 2010.

1. zabec

zabec Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2014
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    357

Да имаш повеќе шанси за вработување, е тоа е целта. Точно е да со 5-6 предмети не можеш да замениш 4 години студирање, но чим се нуди таква опција, зошто да не? Па ти после ако сакаш дополнително усовршувај си се дома...

2. zabec

zabec Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2014
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    357

Само сум реална girl96. Давам мислење, не убедување. Квалитетни професори постојат, но на таа катедра е се прогледување низ прсти и не сум воопшто единствената што би го кажала ова.

3. girl96

girl96 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    29
    И јас дадов мислење. Не значи дека сум во право, но не значи дека и ти си. А дали студираш ти на таа катедра па можеш ова од лично искуство да го потврдиш, или веруваш од тоа кој што ќе ти каже за таа катедра? И за англиски и книжевност се зборува дека е веќе катедра што секоја година има премногу студенти кои реално не се во толкав огромен број потребни како кадри, па затоа и намалија квота.
    Не треба да верувате во се' што ќе ви кажат, единствено ако го доживеете на своја кожа-зборувајте. И во врска со дополагањето испити..види, да бидеме реални не може некој што четири години учел да биде професор така лесно да стане преведувач(за кој е потребна поголема стручност и познавање на секаква терминологија), ниту пак некој преведувач кој 4 години потрошил на нешто друго оддеднаш да стане професор..но, за жал во нашето ни општество има секакви случаеви па лесно е да се биде две во едно, без да се обрне внимание на подготвеноста за истото.

4. zabec

zabec Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2014
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    357
    Од најлично искуство кажувам а и од искуството на многу мои колеги, дипломирав пред две години. И можам слободно да кажам дека на нашата катедра немаше ништо стручно што се учеше и тоа е најголемата иронија. По еден предмет се учеа само по неколку стручни зборчиња (што можеш да си научиш од обично листање на речник) и дури во 4та имаше право и економија два предмети кадешто преведувавме документи и тоа е се. Не можат дваесетина документи од по пола страна во 4 години студирање да направат од тебе добар преведувач освен ако сам дома не си загрееш столче.

5. girl96

girl96 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    29
    Eпа ете сама кажуваш дека мора да загрееш столче. Истото го кажав и јас неколку мислења погоре. Се’ зависи од тоа колку една личност сака да научи, а професор не може да те натера со сила, туку ќе го предаде она што го има за предавање...И секако дека има некои кои ги мрзи книга да фатат, а има и такви кои многу добро си ја тераат работата, независно на која катедра.

6. zabec

zabec Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2014
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    357
    Финтата е да загрееш столче за да бидеш подобар а не се сам дома да учиш. Зошто на оваа катедра нема можност за вонредно учење? Зошто за јазик да научиш како што треба потребно е квалитетно следење на настава. Тоа што треба да се учи на факултет не може да се научи дома... или па може, за дупло подолго време.

Така што ќе повторам, за добар преведувач потребно е добро школување и секако и личен напор.
    Катедрата за преведување и толкување не го нуди тоа.
    Се надевам ќе се промени нешто во иднина и тоа е тоа :)

7. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.526
    Допаѓања:
    5.887
    Доколку има некој/а запишано на Германски (Преведувач и толкувач) нека ми пише ЛП.

Некој да ми објасни што е разликата помеѓу толкувач и преведувач.:$

Последна измена: 19 август 2015
  8. starstar

starstar Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2015
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    69
    Дали има некоја девојка на преведување и толкување француски јазик да ми објасни како е таму :)

9. FairyGirl

FairyGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2011
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    8
    Уште не е објавена листа со бруцоши кои годинава ќе бидат ослободени од плаќање од УКИМ? :^)

10. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.526
    Допаѓања:
    5.887
    Зa бруцoши, кoгa ќе де бирaaт предмети?

11. slimsblue

slimsblue Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2014
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    97
    Дали има слободни места на италијански јазик за втор уписен рок?

12. starstar

starstar Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2015
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    69
    Не

13. ceka96

ceka96 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    2
    Дали некој знае колку семестри има преведување и толкување англиски-германски
    ми бара за пријавата за студентски дом??

14. Anabelle.Amorette

Anabelle.Amorette Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    3.075
    Допаѓања:
    44.180
    Мислам дека се 8 семестри.

На zabec му/ѝ се допаѓа ова.
  15. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.526
    Допаѓања:
    5.887
    Вo третa гoдинa се бирaлo преведувaч или тoлкувaч, штo им е рaзликaтa, сo штo имaш пoвеќе шaнси зa врaбoрувaње?

16. starstar

starstar Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2015
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    69
    Со ништо . :D

17. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Листа со слободни места за втор рок?

На FancyKatie му/ѝ се допаѓа ова.
  18. LittleChili

LittleChili Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2013
    Пораки:
    509
    Допаѓања:
    2.227
    Може некоја девојка ако е слободна втора, трета година што е да ми пиши ЛП, да ја прашам нешто? :$:angel:

19. Iv.girl55

Iv.girl55 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2013
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    103
    Девојки кој предмет го препорачувате од факултетов да се земе за изборен и да се помине лесно? :) За 4та година. :)

20. allaround

allaround Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    1.572
    Кои изборни ми препорачувате да ги земам? (ПИТ Англиски Јазик). Бруцош сум и не сум баш упатена