Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет "Блаже Конески"

Дискусија во 'Образование' започната од viki85, 21 ноември 2010.

1. snow.patrol93

snow.patrol93 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    5
    аха.. но сепак, не би било полесно со колоквиуми? од кога дознав дека се полага на испити почнав да се предомислувам за оваа катедра а толку многу ја сакам :/

2. Bright

Bright Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    5.517
    Па ако до толку ја сакаш, и ако тоа сакаш да го работиш понатака во животот, зарем испитите ќе те обесхрабрат? :?: Колку студенти поминале... ништо не ни фали.

На Hopeful, xAne и Danilela им се допаѓа ова.
  3. snow.patrol93

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    5
    не ме загрижуваат испитите што се полагаат писмено, туку оние усно.

4. Chocoholic.girl

Chocoholic.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    39
    Здраво на сите :) Јас сум матурантка и планирам да се запишам на Филолошки факултет. Знае ли некој да ми каже дали е можна следната комбинација јазици А-германски Б-англиски и Ц- италијански катедра книжевност(наставна)? Дали некој знае каде можам да видам кои предмети се учат секој семестар?
    Фала многу однапред :)

5. Annushka

Annushka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Советот "запиши си само еден јазик, доволно е" е лош совет. ;)

6. Mariuccia

Mariuccia Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2011
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    20
    Здраво дечки, сакам да се запишам на катедрата Англиски јазик и книжевност, насока преведувач. Дали има некој на таа катедра па да сподели некое искуство и да ми кажи повеќе информации?

7. Liluskata

Liluskata Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2010
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    2
    Луѓе сакам да се запишам преведување и толкување А-Англиски јазик и Б-Италијански ама не го знам кузнее колку италијанскиов. Сакам да прашам дали мора да го знаеш перфектно за да го запишеш и дали има некаква проверка пред запишување за да знам да одам на некој напреден курс или нешто пред да стасаат уписиве :sweat:

8. Jewel

Jewel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2010
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    144
    На катедрата за преведување и толкување не може да се одбере италијански јазик. Изборот за јазиците А и Б (кои во пракса ти се водат како јазици Б и В затоа што под А стои македонски јазик) се врши помеѓу англиски, француски и германски јазик. Италијански можеш да си одбереш како јазик Г со две предавања неделно, само јазик без книжевност, ама во пракса ни тоа не функционира затоа што италијански секоја година го замрзнуваат како изборен.

9. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    Под Б се зема јазикот кој си го учела во средно.

10. Liluskata

Liluskata Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2010
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    2

Значи можам да се запишам Б-Англиски и В-Германски иако не го владеам баш германскиов?

11. Jewel

Jewel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2010
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    144
    Ако си ги учела тие јазици во средно, тогаш и немаш друг избор ако сакаш на ПиТ, а на книжевност можеш да си направиш и друга комбинација :) Иначе на ПиТ теоретски е продолжително ниво, што значи нема да почнеш ни германски од почеток, ама во пракса не се почнува со многу високо ниво затоа што обично вториот јазик од средно сите послабо го владеат :)

12. tintina5

tintina5 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    И јас сум исто така заинтересирана за филолошки а би сакала да знам дали е можна комбинацијата италијански и германски? Благодарам однапред :)

13. snow.patrol93

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    5
    имам околу 85.92 поени вкупно.. тоа е приватна квота така?

14. angliski

angliski Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2011
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    6
    јас имам 96.363.... така нешто ми се знам само дека ми е 96 дали ке мозе да влезам во државна квота на англиски-книжевност? :)

15. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    Hello :) многу го сакам англискиот јазик и затоа решив да се запишам на филолошки. е сега. прво сакав на ПиТ но е многу неубаво што е направено за втор јазик да се учи истиот од средно (мене ми е француски) па сега ми треба некоја дополнителна информација за наставничката насока(морам да се помирам со тоа) , но ме загрижува предметот книжевност, дела на англиски поезии глупости итн. знам дека ќе биде хаос затоа што и имам огромна трема уште од средно кога одговарам усно па затоа ќе се замолам за малку help :) Thanks!

16. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    Ако конкуренцијата е слична како лани... влегуваш со сигурност ;)

17. BurstBerry

BurstBerry Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    Девојки,една моја другарка сака да се запише на овој факултет смер англиски јазик-превод и толкување...ќе можете ли да ми кажете каква е наставата, дали се' се учи на англиски јазик,нешто околу предметите,лесно,тешко и сл.фала ви однапред :*

18. angliski

angliski Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2011
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    6
    :) :) :) да се надеваме! Фалааа

19. Leo83

Leo83 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    22
    Итно ми е потребна информација како се добива сертификат за познавање на англиски јазик од факултетот ,Блаже Конески,? Секоја информација е добредојдена :^)

20. tintina5

tintina5 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Би сакала да знам ако се запишам на Италијански јазик и книжевност, дали ќе имам можност да изберам и друг јазик или не? Ви се молам, кој знае нека пише :) благодарам однапред