аха.. но сепак, не би било полесно со колоквиуми? од кога дознав дека се полага на испити почнав да се предомислувам за оваа катедра а толку многу ја сакам :/
Па ако до толку ја сакаш, и ако тоа сакаш да го работиш понатака во животот, зарем испитите ќе те обесхрабрат? Колку студенти поминале... ништо не ни фали.
Здраво на сите Јас сум матурантка и планирам да се запишам на Филолошки факултет. Знае ли некој да ми каже дали е можна следната комбинација јазици А-германски Б-англиски и Ц- италијански катедра книжевност(наставна)? Дали некој знае каде можам да видам кои предмети се учат секој семестар? Фала многу однапред
Здраво дечки, сакам да се запишам на катедрата Англиски јазик и книжевност, насока преведувач. Дали има некој на таа катедра па да сподели некое искуство и да ми кажи повеќе информации?
Луѓе сакам да се запишам преведување и толкување А-Англиски јазик и Б-Италијански ама не го знам кузнее колку италијанскиов. Сакам да прашам дали мора да го знаеш перфектно за да го запишеш и дали има некаква проверка пред запишување за да знам да одам на некој напреден курс или нешто пред да стасаат уписиве
На катедрата за преведување и толкување не може да се одбере италијански јазик. Изборот за јазиците А и Б (кои во пракса ти се водат како јазици Б и В затоа што под А стои македонски јазик) се врши помеѓу англиски, француски и германски јазик. Италијански можеш да си одбереш како јазик Г со две предавања неделно, само јазик без книжевност, ама во пракса ни тоа не функционира затоа што италијански секоја година го замрзнуваат како изборен.
Ако си ги учела тие јазици во средно, тогаш и немаш друг избор ако сакаш на ПиТ, а на книжевност можеш да си направиш и друга комбинација Иначе на ПиТ теоретски е продолжително ниво, што значи нема да почнеш ни германски од почеток, ама во пракса не се почнува со многу високо ниво затоа што обично вториот јазик од средно сите послабо го владеат
И јас сум исто така заинтересирана за филолошки а би сакала да знам дали е можна комбинацијата италијански и германски? Благодарам однапред
јас имам 96.363.... така нешто ми се знам само дека ми е 96 дали ке мозе да влезам во државна квота на англиски-книжевност?
Hello многу го сакам англискиот јазик и затоа решив да се запишам на филолошки. е сега. прво сакав на ПиТ но е многу неубаво што е направено за втор јазик да се учи истиот од средно (мене ми е француски) па сега ми треба некоја дополнителна информација за наставничката насока(морам да се помирам со тоа) , но ме загрижува предметот книжевност, дела на англиски поезии глупости итн. знам дека ќе биде хаос затоа што и имам огромна трема уште од средно кога одговарам усно па затоа ќе се замолам за малку help Thanks!
Девојки,една моја другарка сака да се запише на овој факултет смер англиски јазик-превод и толкување...ќе можете ли да ми кажете каква е наставата, дали се' се учи на англиски јазик,нешто околу предметите,лесно,тешко и сл.фала ви однапред
Итно ми е потребна информација како се добива сертификат за познавање на англиски јазик од факултетот ,Блаже Конески,? Секоја информација е добредојдена
Би сакала да знам ако се запишам на Италијански јазик и книжевност, дали ќе имам можност да изберам и друг јазик или не? Ви се молам, кој знае нека пише благодарам однапред