Ајде пак јас да ти одговорам Воглавно на катедрата за германски јазик и книжевност во прва година (а и натаму) имаш три задолжителни предмети и три изборни. Што се однесува до задолжителните, во прв семестар се слушаат Современ германски јазик(најчесто со странски лектор), Германскојазична книжевност 1 и Морфологија 1. Современиот германски и книжевноста се задржуваат во текот на осумте семестри, а третиот предмет се менува така што, во втора имаш Сегментална и супрасегментална фонетика на германски, во трета имаш Синтакса, во четврта имаш Зборообразување. Што се однесува до таа наставна насока, ќе имаш плус предмети кои би требало да те научат како да се расправаш со деца. Тоа е тоа од прилика, предавањата се исклучиво на ГЕРМАНСКИ јазик, ти треба голема основа. Со среќа
Девојки да не знаете да ми кажете каде би можела да одам на пракса за италијански јазик во Скопје? Некое искуство ваше??
Девојки, има ли некоја од форумов што е на македонски јазик и јужнословенски јазици? И како оди за лектор постапката потоа?? Чинам тој смер беше за лектор? А професорка да бидам нејќам... аајде малце упатете ме
Ако може некој сигурно да ми каже: Имам презапишан предмет од зимски семестар 2014/15. Оваа августовска сесија ќе ми биде шеста, ама на 3 од сесиите воопшто не го ни пријавив предметов, т.е. не го полагав. Сега дали ми се смета сесијава како шести пат полагање или трет, со оглед на непријавените три пати? И од кој датум отвора Студентски?
Монче, малце поише каснам со одговорот, ама сепак кога го видов ова да ти кажам Таа опција со втор јазик како Б модул одамна не постои, ама можеш да си го земеш како јазик под Ц, т.е. како еден од изборните предмети од други катедри. Годинава беше активен, се надевам ќе биде и наредната.
Колку се минималните поени за влез на државна квота, за германски јазик и книжевност?Јас имам отприлика 83поени, бидејќи не се деќавам баш на оцените од прва и втора год... Има ли шанси да влезам на државна?
Сакам да се запишам на англиски јазик и книжевност, а имам 77 бода па ме интересира дали би ме примиле, без разлика дали на државна или приватна квота?
Со оглед на резултатите од лани би требало да влезеш.Се зависи од конкуренцијата, но ако не во државна мислам дека во приватна ќе влезеш.
Сите ја зборите таа Стојка, што предава кажете некое инфо за неа чисто да си знам да не се зезнам да одберам нејзин предмет
Ako mislis na Stojka Bojkovska predava metodika na nastavata po mak.jazik. Isto taka predava sovremen mak.jazik na drugite katedri.Toj predmet e zadolzitelen,nemozes da go izbegnes
Современ македонски го имам слушано кај Саздов така да ако е само тоа топ чим и го знам името доволно е тоа да избегнам предмети што ги предава таа
Treba li interna prijava na flf ili samo univerzitetska? Mene internata ne mi ja dava vo opcija so pecatenje.