Дечки да прашам нешто еден предмет не го полагав во декември и одлучив за јануари да го оставам. Го пријавив и уплатив ама сега ми се гледа тежок и сакам во јуни да го полагам. Сакам да прашам дали ќе ми прават проблем и дали сега кога ќе запишуваме летен семестар треба нешто да се плаќа за овој предмет?
Ако не сакаш сега да го полагаш, можеш воопшто да не се појавиш на испит. За плаќањето, зависи од кој семестар е предметот. Ако е од зимски т.е. непарен, нема да плаќаш ништо и ќе имаш шанса да го полагаш во јуни и во август/септември таа сесија, ако не го положиш во јуни. А ако е од летен парен семестар, ќе треба да го празапишеш сега во летниов семестар што следува. На превод и толкување презапишување предмет е 1025 денари и плус 600 денари казна, не знам дали е исто и на другите катедри.
Во тој случај ќе го полагаш во јуни или август без презапишување и плаќање. Доколку не го положиш во една од овие сесии, од септември ќе треба да го презапишеш.
Здраво, дали е точно тоа дека ако еден предмет презапишеш три пати,преминуваш во приватна квота? Или што се слчува со презапишување на некој редмет,еднаш или повеќе пати? Каде да најдам одговори?
Кoлку е пaртиципaцијaтa? И кoлку се плaќa зa презaпишувaње нa предмет? Ценoвник кaде нa нет дa нaјдaм и прaвилa ?
Здраво,Јас сакам да запишам вонредно Англиски и Италијански .. што мислите дали ќе биде многу тешко пошо е вонредно..ако има некој вонредно нека пише во лп...
Земи предмет од катедра за Компаративна книжевност, или земи некој од предметите на анг. катедра мислам Американски расказ или имаше др предмет од истата катедра кај што имаш за цел читање дела.
Јас сум прва година.Ве молам некој да ми објасни како одат процедурите и дали е задолжително да се оди на практична настава за да се запише наредната година?
Да задолжително е, без потврдата со печат од институција или фирма каде што си посетувала пракса, не можеш да запишеш година. Пожелно е пракса да имаш во некоја институција блиска до струката, училиште, библиотека, фирма за превод итн. Но може од било каде и доколку работиш од таму каде што работиш. Јас одев во Универзитетска библиотека, а за оваа година бидејќи работам, си земав од таму.
За таа потврда првиот пат кога воведоа си зедов од хотел еден, вториот пат веќе работев како професор во едно училиште па од таму зедов. Доколку не си ги смениле условите можеш комотно печат да земеш и од книжара. Не гледаат многу од кај е.
За колку време ја закажуваат одбраната на дипломската откако ќе ја предадеш изработена на Студентски?