Старословенски е потешко пд словачки. Ако е сеуште Црвенковска за стсл. Како изборен им попушта на тие студенти дека и го избрале предметот. А на нас ни беше задолжителен и маста ни ја вадеше ... додека пак за Словачки ем јазик ќе научиш ем прединство можеш да заминеш Словенија како мои колешки што направиа.
Здраво, бидејќи сум 4та година средно и сега почнуваат маките за факултет, сакам да ве прашам доколку се запишам на филолошки, на катедрата за италијанси јазик, дали знаете, со кој степен на знаење се сптекнуваш по завршеток на факултетот? Оти веќе одам на италијанси јазик 4 години и сега ќе полагам испит за степен Б2, и затоа не знам дали да се мачам цел факултет да учам...а најверојатно ќе ја имам дипломата од Б2 и не знам дали вреди... Помооош :") Мислам дека со Б2 може и од дома да преведуцваш,, Ако има некој понавлезен во темава, нека пиши
За на италијанска катедра треба да си 5.00 и да имаш добри врски за да влезеш. Инаку тешко е е за стекбување зависи што дали книжевност ќе избереш или преведувач. Така и ќе ти гласи дипломата.
За просек имам скоро 5,00 Не мислам дека е тешко со оглед на тоа што има околу 30 студенти кои се запишуваат
Немора да значи.јас кога се запишував на факс тогаш имаше точно 50 мислам дека и државна и приватна квота и двете беа пополнети и тоа со врски едвај успееа две мои другарки да влезат кои беа 5.00
Здраво, да ве прашам дали имаше опција ако не си во можност да плаќаш 2 рати да ти одобрат плаќање на 4 рати за годината?
@TutiFuti @buba4e89 гледам вие сте на мак книжевност, ако можи да ми кажите збор два за проф Јасна Котеска, Ангелина Бановик и Трајче Стамески. Фала
За Јасна срце од човек, секогаш расположрна за комуникација, Ангелина е малку недостапна но ми има завршено работа на бензинска ми пиша оцена, а за Трајче гад ништо др.
Јасна е срце, според мене. Она е мека, онака кул жена. Имаш лесни предмети. Трајче ми предаваше како асистент на еден предмет, ама јас само еднаш бев на тој предмет. Веројатно не ми беше омилен и не го тинтрав многу. Бановиќ цел живот ќе ја памтам мислам, толку тврд орев и толку антипатичен лик немам видено. Таа не знае колку финансиски е стабилна, секогаш дотерана, намирисана ама карактерно се менува. Проблемот кај неа е што за испити бара целосно внесување во предметот, читање книги, есеи, се се буквално се. А и ако е расположена ќе осетиш сама,ама ако не и тоа ќе осетиш. Да ти отпадне рака од пишување кога диктира. Никако препишување, ќе те има на пик. Таа и Виолета Пирузе со ќерка и во пакет се .
Сигурно имаш полагано до сега. Добрила дава прашања во склоп на материјалот. Надвор од него не. Дефинитивно положуваш кај неа.
здраво женски, ја сум од филозофски факултет и сакав да изберам некој изборен од тука, нешто во врска со книжевност, романи... интересно ми звучат овие: Шекспир во современата британска драма, роман на 20-21 век, англискиот роман на 18 и 19ти век. Какво е вашето мислење?
Колку е да платиш казна или молба за да ти го продолжат периодот за дипломска работа? Менторката е зафатена и нема да успем да ја предадам до предвидениот рок.
Не знам дали си проверила досега, меѓутоа 1500 ден. е казна за продолжување на рок. Другарка пред некој ден уплаќаше.