Здраво феминки, можеби прашањето не е за овде, но ми треба ваша помош околу зборови кои што завршуваат на -инг. Ми требаат за домашно, повеќето би биле англицизми навлезени во македонскиот јазик. Некои примери како стајлинг, паркинг, холдинг. Фала ви однапред.
Дали некој има искуство со промена на студиска група? Или пак знае дали е можно тоа да се направи сега , а не на почеток? Прва сум и сакам да се префрлам, ама да не ми направат проблем дека не е почеток? (Иако е само 1 месец поминат).
Дали некој учи турски јазик на Филолошки ? 4та година сум и размислувам за факултет. Сакам да учам турски имам доста познавање од гледање турски серии со српски превод така имам нешто научено. Јазикот ми е преубав и многу сакам да ја посетам Турција и нивната култура ми е интересна. Сакам Турски да запишам на филолошки затоа што ме влече јазикот многу. Ако некој може тука или во лп да ми пише и да ми објасни како е на тој факултет, какви се професорите по турски јазик, дали е тешко, дали треба однапред некое познавање, дали треба уште некој јазик да се запише заедно со турски, кои се услови при запишување т.е дали може лесно да се влезе во државна квота. Некој што студира или веќе што дипломирал ве молам одговори, потребни ми се информации
Здраво, ме интересира дали некој има точна информација колкав е рокот за завршување на студиите? слушнав дека било 8 години и ако не завршиш до тогаш ти паѓа све во вода ама не знам точно.
Lugenca, sakam da ve prasam dali tuka nekoj ima na makedonski jazik iili na makedonska knizevnost, dokolku ima zamoluvam da me upati vo studiite i spored vas dali vredi da se vlozam vo toa za da eabotam utre so deca, zosto premnogu go sakam ova i si vrsam pritisok za posle toa da ne ne najdam rabota, ke ve molam za soveti i mislenja!
Ако го одбереш како изборен, професорката е злато. Можеш многу да научиш од неа и е достапна во секој момент за тебе. Се залага ептен за студентите и може да издејствува и за студии во Словенија. Мислам дека предава и на самата катедра за словенечки јазик, по што ми останало во сеќавање. За тоа дали е лесен јазикот, не може да се даде конкретен одговор. Ако ти одат јазици, не верувам дека би ти било проблем да го совладаш и овој.
Ме интересираше како е да се студира на таа катедра и да го учиш јазикот. Иначе сакав да упишам словенечки и хрватски да учам, ноништо не бидна од тоа али многу сакам да го научам јазикот.
Здраво, дали би сакале да споделите мислење и искуство од катедрата за општа и компаративна книжевност
Здраво, Дали некој ги продава големите македонско-италијански и италијанско-македонски речници од Наум Китановски?
Продавам книги по Современ Англиски јазик за прва година: Cambridge Empower Student's Book B2 и Cambridge Empower Workbook B2 за 1000 денари двете, скроз нови и некористени. Пишете во порака заинтересирани *Можам да ви испратам и книги по други предмети копирани бесплатно
Ги продавам: Junior 3 Café Crème 1 Le Nouveau Taxi ! 2 Le Nouveau Taxi ! 3 Alter Ego 2 Alter Ego 4 CAE Result
Дали сесијава земавте оцени во индекс или пак не? Ако не имате ли некои информации можда кога ќе земате оцени? Имам еден предмет на вашиот факс од јануарска положен, со резултати тек у јунска, па фати и со пандемијава ситуација и уште немаме во индекс оцени, па затоа ме занима дали сте земале оцени или тек сега во септември ќе земате?
Празен ни е индексот од цел семестар, немаме ни потписи. Рекоа од септември ќе ги ставаат. Сигурно ќе биде пред запишување на новиот семестар.
Дали вреди да се запишам на германски јазик и книжевност ? Со оглед на тоа дека англискиот го знам перфектно,германскиот делумно,францускиот скоро па ич,сакам да кажам ми одат јазици многу...Дали единствено нешто што може се вработиш потоа е професор/наставник и слично? Ви благодарам