1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет "Блаже Конески"

Дискусија во 'Образование' започната од viki85, 21 ноември 2010.

1. marija7895

marija7895 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    66
    Здраво феминки, можеби прашањето не е за овде, но ми треба ваша помош околу зборови кои што завршуваат на -инг. Ми требаат за домашно, повеќето би биле англицизми навлезени во македонскиот јазик. Некои примери како стајлинг, паркинг, холдинг. Фала ви однапред.

2. CandyfLoSs

CandyfLoSs Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2019
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    27
    Дали некој има искуство со промена на студиска група? Или пак знае дали е можно тоа да се направи сега , а не на почеток? Прва сум и сакам да се префрлам, ама да не ми направат проблем дека не е почеток? (Иако е само 1 месец поминат). :(

3. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.167
    Дали има некоја книга, учебник или слично.....за афикси за глаголи ми треба материјал

4. nikolovskaaa1

nikolovskaaa1 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2019
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    361
    Дали некој учи турски јазик на Филолошки ? 4та година сум и размислувам за факултет. Сакам да учам турски имам доста познавање од гледање турски серии со српски превод така имам нешто научено. Јазикот ми е преубав и многу сакам да ја посетам Турција и нивната култура ми е интересна. Сакам Турски да запишам на филолошки затоа што ме влече јазикот многу. Ако некој може тука или во лп да ми пише и да ми објасни како е на тој факултет, какви се професорите по турски јазик, дали е тешко, дали треба однапред некое познавање, дали треба уште некој јазик да се запише заедно со турски, кои се услови при запишување т.е дали може лесно да се влезе во државна квота. Некој што студира или веќе што дипломирал ве молам одговори, потребни ми се информации ^_^

5. teressa

teressa Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2016
    Пораки:
    427
    Допаѓања:
    514
    Здраво, ме интересира дали некој има точна информација колкав е рокот за завршување на студиите? слушнав дека било 8 години и ако не завршиш до тогаш ти паѓа све во вода ама не знам точно.

6. krofnicka27

krofnicka27 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2016
    Пораки:
    823
    Допаѓања:
    12.614
    Точно :)

7. munchmallow96

munchmallow96 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1
    Lugenca, sakam da ve prasam dali tuka nekoj ima na makedonski jazik iili na makedonska knizevnost, dokolku ima zamoluvam da me upati vo studiite i spored vas dali vredi da se vlozam vo toa za da eabotam utre so deca, zosto premnogu go sakam ova i si vrsam pritisok za posle toa da ne ne najdam rabota, ke ve molam za soveti i mislenja!

8. злоба

злоба Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.080
    Допаѓања:
    3.582
    Ако некој учи словенечки ќе може да сподели искуство? Дали е лесен јазикот?

9. martiiinna

martiiinna Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2016
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    4.356
    Ако го одбереш како изборен, професорката е злато. Можеш многу да научиш од неа и е достапна во секој момент за тебе. Се залага ептен за студентите и може да издејствува и за студии во Словенија. Мислам дека предава и на самата катедра за словенечки јазик, по што ми останало во сеќавање.
    За тоа дали е лесен јазикот, не може да се даде конкретен одговор. Ако ти одат јазици, не верувам дека би ти било проблем да го совладаш и овој.

10. злоба

злоба Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.080
    Допаѓања:
    3.582
    Ме интересираше како е да се студира на таа катедра и да го учиш јазикот. Иначе сакав да упишам словенечки и хрватски да учам, ноништо не бидна од тоа али многу сакам да го научам јазикот.

11. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.511
    Допаѓања:
    17.523
    Доста спамираш (heidy)

На Sejfullai му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Пита со праз

Пита со праз Активен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2020
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    3
    Здраво, дали би сакале да споделите мислење и искуство од катедрата за општа и компаративна книжевност

13. Ana_Ana_Ana_Ana

Ana_Ana_Ana_Ana Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    43
    Здраво,

Дали некој ги продава големите македонско-италијански и италијанско-македонски речници од Наум Китановски?

14. italiangirl11

italiangirl11 Активен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2019
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    98
    decki koga se upisite ? na online stranata pisuva deka prvo treba se do detali da se prijavime

15. CandyfLoSs

CandyfLoSs Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2019
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    27
    Продавам книги по Современ Англиски јазик за прва година: Cambridge Empower Student's Book B2 и Cambridge Empower Workbook B2 за 1000 денари двете, скроз нови и некористени. Пишете во порака заинтересирани

*Можам да ви испратам и книги по други предмети копирани бесплатно

16. Aljosha

Aljosha Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2020
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    166
    Ги продавам:

Junior 3
    Café Crème 1

Le Nouveau Taxi ! 2
    Le Nouveau Taxi ! 3

Alter Ego 2
    Alter Ego 4

CAE Result

IMG_20200814_121012.jpg IMG_20200805_112726.jpg

17. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.314
    Дали сесијава земавте оцени во индекс или пак не? Ако не имате ли некои информации можда кога ќе земате оцени?
    Имам еден предмет на вашиот факс од јануарска положен, со резултати тек у јунска, па фати и со пандемијава ситуација и уште немаме во индекс оцени, па затоа ме занима дали сте земале оцени или тек сега во септември ќе земате?

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  18. martiiinna

martiiinna Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2016
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    4.356
    Празен ни е индексот од цел семестар, немаме ни потписи. Рекоа од септември ќе ги ставаат.
    Сигурно ќе биде пред запишување на новиот семестар. :)

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. petkovska2018

petkovska2018 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    3
    Дали вреди да се запишам на германски јазик и книжевност ? Со оглед на тоа дека англискиот го знам перфектно,германскиот делумно,францускиот скоро па ич,сакам да кажам ми одат јазици многу...Дали единствено нешто што може се вработиш потоа е професор/наставник и слично? Ви благодарам

20. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.156
    Допаѓања:
    5.375
    Дали се знае како ќе се одвива наставата од Октомври?