1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет "Блаже Конески"

Дискусија во 'Образование' започната од viki85, 21 ноември 2010.

1. Cucueta

Cucueta Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2017
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    78
    Во кој дел од твојава раскажана приказна професорот се изживувал врз тебе? А, за тоа што ти ставил повисока оценка без преполагање, да знаеш дека за преполагање се плаќа казна, очигледно човекот ти излегол во пресред. И нема потреба уште да кажуваш, доволно кажа.

На Maya.199, cresa-jagoda, nevermet18 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.824
    Допаѓања:
    13.391
    Нормално дека е иживување. И сум преполагала предмети каде што сум мислела дека можам повеќе, а овој ми излегол во пресрет од 8 да ми стави 10. Значи знаев за 10 ( сигурна сум во тоа), а тој сакаше да се изживува со оценките. И што толку се напна бре, татко ти е? Ти плаќа за реклама или? Членката праша за искуство кај тој професор, јас и кажав и ти требаше нејзе да и пишеш за твое искуство, а не мене да ме цитираш. Што се најде ти навредена? Ај поздрав.

3. sleepingbeauty

sleepingbeauty Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    309
    Допаѓања:
    640
    Значи никако не си во право девојче за кој и професор да се работи..искрено и мене ме нервирал Саздов искрено и мислам дека знаев повеќе, ама никогаш не би рекла јас знам за 10ка он згреши. Ко прво тврдам дека ниту јас ниту ти не знаеме ни 60% од знаењето што го имаат Тренчевски или Саздов. А она што сакал Тренчевски да ти каже е дека ти за него си знаела за 8ца и дека и да преполагаш он пак сметал дека знаењето ти е за 8ца ама ако ти ете мислиш дека заслужуваш повеќе (обично тие од провинција знам за просек им требаше за стипендија 9и 10ки па така преполагаа) сакал да ти искочи во пресрет или едноставно ете и да ти стаи 10, он за себе знае дека знаеш за 8веќе и немало потреба да го убедуваш што секако е далеку од изживување.Треба повеќе почит да имаме општо кон тие луѓе, сепак барем тие писмените, јас никогаш не би се осмелила моето знаење да го мерам со професор од негов ранг. Ама денес за жал егото кај сите е многу големо, и не знам каква е таа сатисфакција да имам 10.00 просек пример а внатре да сум празна или полупразна. Тоа се гледа кога ќе отвориме уста одма, без никој да ни бара да покажеме диплома просек...

На Maya.199, cresa-jagoda и nevermet18 им се допаѓа ова.
  4. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.824
    Допаѓања:
    13.391
    Ај преиспитај се малку и внимавај што ми пишуваш. Јас реков дека имам одвратно искуство со тој човек и таа случка што ја пишав е само една од трите што ги имав. Те навредив тебе некаде? Пишував за тебе, за членката или за Треневски? А ако ти кажам дека за смртен случај што го имав и не бев две недели на предавањата он ми се дереше зашто ме немало, а и на многу мои колешки им се дерел без причина. Плачеле од него. И ај бркај работа и не ме потсеќај веќе, па да не бидам јас безобразна.

5. sleepingbeauty

sleepingbeauty Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    309
    Допаѓања:
    640
    Ти очигледно се си сфаќаш лично, а ние зборуваме генерално. Научи ги прво термините лично и генерално а второ секој има различно искуство со секој, се случува. Џизз...олади малце хахаха. (facepalm) Стварно не е само филолошки да завршиш и да бидеш наставник. психолошки и педагошки проверки треба, ако некој вака на форум те испровоцирува не сакам да помислам какви луѓе предаваат на нашите деца. Ајт поздрав

На Maya.199 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    А што е сега, не смее никој да сподели искуство? Ете она знаела за 10 ама сакал да и стави 8ца, културно го прашала дали може да преполага? Можел да и рече на пофин начин.
    Не може на сите да им биде по мерак, не знам што толку ти менува тоа во животот.

На Glowy и Black girl им се допаѓа ова.
  7. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.824
    Допаѓања:
    13.391
    Не сум наставник. А ти кога ќе научиш какви насоки има на Катедрата за македонски јазик, реплицирај ми. Ајт и до тебе.

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    Бановиќ е дама на ниво,си бара знаење, си бара учење и не поминуваш баш лесно. Кој предмет го полагаше?

А Искра не знам, не ми предаваше.

На Pisces19 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cucueta

Cucueta Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2017
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    78
    Прекрасни се и двете. Бараат знаење, но и многу даваат. Ако си редовна и активна на предавањата јема да имаш никаков проблем.

На Pisces19 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Pisces19

Pisces19 Активен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2021
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    21
    Ви благодарам и на двете! Се уверив дека професорките се навистина добри. Кај Искра полагав Светска книжевност 1 и положив со 9, а Ангелина ми предава овој семестар и супер е, се "полага" со 4 есеи во текот на семестарот.

11. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    Мене мајка и ми предаваше Светска книжевност. Сега може е во пензија. Жена ѕвер.

На katalina и Pisces19 им се допаѓа ова.
  12. darleen

darleen Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2021
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    71
    Дали некој има искуство со вонредно студирање компаративна книжевност?

13. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.221
    Допаѓања:
    18.965
    Јас работев додека студирав, искрено е многу тешко бидејќи нема учебници. Се учи од тоа што ќе издиктираат или додека фаќаш белешки на предавање.
    Друго е да имаш учебник и да го научиш, но за компаративна мора редовност.
    Посебно што има предмети како "филм" па гледате анализирате филмови или се чита и анализира нешто што не било во план итн.
    Многу пати од колегите сум копирала тетратки ама пак е тоа неразбирливо бидејќи не си бил.
    Мој совет, компаративна не ти е за вонредно одбери некој друг смер.

На Cucueta, darleen и sleepingbeauty им се допаѓа ова.
  14. trajkoska23

trajkoska23 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    70
    Планирам да запишам вонредно македонски јазик. Дали е тешко, може ли некој да сподели искуство...

15. stranger2

stranger2 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2016
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    147
    Некој да сподели нешто за општа и компаративна книжевност? Импресии, ваше мислење, ако сте завршени што правите сега? Ви благодарам :f:

16. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Што дали е тешко? Јазикот, предметите, фактот дека сакаш вонредно? Наспроти општиот став на многумина дека Филолошки е "лесен", не е лесно вонредно студирање, особено затоа што наставата предвидува и предавања и вежби. Треба да си доста дисциплинирана и да си самоука на некој начин, штом нема да можеш да ги следиш предавањата. Колку ќе ти биде лесно или тешко, зависи од тебе.

17. munchmallow96

munchmallow96 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1
    Јас сакам оваа година да се запишам на катедрата за македонска книжевност и култура ( веќе има нов назив студиската програма), ама ќе мора да студирам вондредно, дали е изводливо тоа со оглед на делата кои се работат, и може ли некој да сподели искуство за полагање на светска книжевност?

18. Pisces19

Pisces19 Активен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2021
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    21
    Јас студирам на таа Катедра и сега сум 3та година. Сметам дека вонредно да студираш на оваа Катедра е секако изводливо, но доста тешко со оглед на тоа што се бара активност на часовите. Конкретно во врска со Светска книжевност 1 и 2, предметот сам по себе е релативно тежок и обемен, а со самото тоа и испитот е тежок. Треба редовно да се читаат сите дела без исклучок, да се пишуваат домашни поврзани со делата, да се знаат општи карактеристики за самите правци во литературата и за авторите кои се нивни претставници. Професорката Искра е многу квалитетен и добар професор, преубаво предава, но и си го бара тоа што го има предавано. Сепак, со редовност и труд се постигнува резултат.

19. Koklinpug

Koklinpug Нов член

Се зачлени на:
    21 август 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    4
    Здраво,планирам да се запишам на катедрата македонски јазик наставна насока дали може некој да ми пише имам неколку прашања. Благодарам однапред :D

20. SoftSara666

SoftSara666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2019
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Здраво, планирам да се запишам на факултетов но се двоумам меѓу пит и англиски јазик и книжевност, па ако може некој што студира или завршил да ми даде некои информации во врска со овие катедри

На Rinka му/ѝ се допаѓа ова.