Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет - англиска катедра

Дискусија во 'Образование' започната од teddygirl, 11 август 2010.

1. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    може да земам за превод и кога ќе завршам 4та да доземам уште кои испити требаат и за професор?

2. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Да можеш да земеш превод, и после да доучиш уште неколку испити за професор али колку се точно не знаам :^)

3. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    мислам дека се 3, но ќе се распрашам во секој случај. и имам уште едно прашање, освен англиски којшто нели е основен, колку други јазици може да се одберат и кои?

4. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Па освен трите задолжителни предмети постојат уште три изборни.Изборните кои што сакаш можат да ти бидат, е сега постојат некои кои што се обележани со астерикс и кои што мораш да ги земеш и да ги учиш иако се изборни, тие ти ги наложува катедрата адругите сама си ги бираш.Ако имаш само еден на пример обележан со астерикс можеш другите два да си ги земеш јазици ако сакаш.Е сега кој јазици можеш да ги земеш точно нз.Некои од моиве колешки имаа земено српски,шпански,албански,чешки. Овие со сигурност можеш а за други нз

5. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    фала ти многу:) тебе како ти иде? која година си?

6. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Трета ќе бидам, и сега за сега супер ми оди :) малку мачам маки со Зоко и Кошка али со другите супер е, ако учиш нема да имаш проблеми :)

7. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    граматика сметам дека сум солидна но мислам дека ќе имам проблеми со драма и поезија :D

8. Chocoholic.girl

Chocoholic.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    39
    А дали доколку се дополагаат испити од наставна програма (педагогија, методика на настава и сл.) а се дипломира на катедрата превод и толкување може потоа да се предаваат јазиците кои биле изучувани?

9. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Па ако ги дополагаш и тие тогаш фактички ќе ја имаш и дипломата дипломиран филолог лектор и со тоа ( според мене) би значело дека ќе можеш и да предаваш

10. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    колку предмети се полагаат усно? :)

11. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Современ јазик секогаш после писмениот дел иде усен и во втора година идеш и фонетика на усно. Понекогаш има усно и кај Анчевски ако си во положените со ѕвездица

12. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    мхммм... ја мислев повеќе се :D па супер, ти благодарам многу :)

13. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Епа се пишав, шта чеш. :D Таа ми рече дека сум била бубалица, ма немој молим те. Бубалица бубалица, ама со 99 поени - горда бубалица! :rofl:

Ако има некој другар или другарка од ПИТ - анг со герм, лп да се упознаеме. Пис нигас. :D

На lady.N му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Chocoholic.girl

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    39
    хаха :D И мене истото ми го кажа,али јас не се запишав на ПиТ туку на англиски јазик и книжевност (иако се мислев до вчера вечер на која катедра да одам) :) Па нека ни е со среќа. Се надевам дека ќе бидат интересни студиите. Само ме плаши фактот што никој не познавам од англиски јазик и книжевност. Во случај да се предомислам може да сменам катедра/факултет на завршен семестар или година?

Иначе дали некој знае кога се запишуваат модулите и изборните предмети, дека на уписот само англиски јазик и книжевност пишав? Дали може и германски да земам под Б па да го предавам после и германскиот?

Фала многу однапред :)

На Doozy и lady.N им се допаѓа ова.
  15. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Во прва учите сите исто во втора се делите а за земање на јазик од б неможи, прочитај погоре има напишано :)

16. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Chocoholic.girl и ја се запишав англиски и книжевност! Нека ни е со среќа :D

На Chocoholic.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. heartche

heartche Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    26
    Колеги и колешки и ја се запишав англиски и книжевност :) нека ни е со среќа..по колку поени имате ? :)

На Chocoholic.girl и lady.N им се допаѓа ова.
  18. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    95.978 поени! шо мислите ќе влезам во државна квота? :^) :wasntme:

19. Chocoholic.girl

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    39
    Штета ќе биде ако не може, баш сакам и двата да ги учам :(

Фала ти многу teddygirl :) ќе се распрашам подетално на студентски па ако може ко што викаш тогаш одлично ќе биде :D

Фала lady.N :D Нека ни е со среќа колешке :D

Дали при упис запишавте негде и изборни предмети или кога ќе почнеме тогаш ќе одбереме и дали ви дадоа ливче со број? Дека на други факултети им давале ливчиња со број,а мене не ми дадоа да не не сум го земала :^)

20. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Кога ќе почнеме тогаш ќе бираме.А ливче со број не даваа,ама мене ми го кажаа бројот.Сепак бројот служи само за проверка на документи и нешто слично,не е морално да го знаеш(на една другарка исто не и го кажале бројот,ама и рекле дека може и со име и презиме да се провери) :)