здраво женски, ја сум од филозофски факултет и сакав да изберам некој изборен од тука, нешто во врска со книжевност, романи... интересно ми звучат овие: Шекспир во современата британска драма, роман на 20-21 век, англискиот роман на 18 и 19ти век. Какво е вашето мислење?
Nekoj da pomogne okolu biranje na predmeti? Sto materijal opfakjaat predmetite voved vo primeneta lingvistika i delovna angliska komunikacija? Kakvi se ispitite, iskustva i slicno? : )
Колку од математика има у англискиот факултет? Сакам англиски да се запишам но не ми оди математика а англиски ми оди многу затоа
Нема воопшто математика на филолошки факултет. А јас искрено би ти препорачала да се запишеш на англиски само доколку си по книжевностите бидејќи тие се најчесто најтешките предмети и ретко кој ги има положено од прва и ретко кој нема презапишано барем една или две книжевности. Главно тие се виновниците за прекинување на студирањето (барем по мое лично искуство и до сега што имам гледано,зборувам за катедрата англиски јазик и книжевност)
Tokmu taka, da mozam da se vratam sigurno ne bi se zapisala na ovoj fakultet,ama toa e sto e,kje si se macam so knizevnostite dve tri godini plus :/ aj si se tesam deka sepak postojat i poteski fakulteti
Јас сум со додипломски превод и толкување. Од моја генерација дали 2ца работат превод и толкување. Јас да бирам пак, никад не би запишала филолошки, нити се учи нешто посебно, нити има што да правиш со дипломата.
Сите ми се блок часови и по еден предмет имам отуствувано 2 пати. Дали бидејќи сите се блок часови се смета тоа како 4 отсуства или 2?
Некој помош за поезија 1, како учевте, некои tips and tricks, има некаде некоја скрипта за учење, ова она?
Најубаво од книгата да си научиш од се по нешто, буквално се треба, секој период, секој автор.Скрипта има мислам во фотокопирница Ива, не знам точно каде е,посигурно и поубаво е од книгата да учиш секако. За песните ако не си слушала на часови што зборувал, можеш и од интернет да најдеш убави анализи,јас така ги учев, или евентуално од скрипта ако ги има воопшто, убаво треба да ги анализираш, секоја строфа да ја објасниш колку можеш,исто ритам рима, стилски фигури итн. затоа што јас бев на усно условно полагав и потешко ми беше сто пати него ли писмено,за лектирите исто од интернет затоа што како и да е нема нешто материјали за нив Со среќа
Здраво девојки, дали некоја од вас има некои материјали за ак8 теорија во електронска форма? Или да ме посочи од каде да ја учам теоријата и отприлика што има на тестовите ?
Дали некој знае дали ќе ми издадат потврда за редовен студент ако ги имам положено сите испити и ми останува само дипломската? Прашувам пошто на колешка лани не и издале со одговор дека ги завршила обврските со предметите. Инаку ми треба за да аплицирам за work n travel во Германија позз
Девојки, дали вториот јазик што го избираме може да се смене во летниот семестар или мора да продолжиме со истиот?
Здраво! Моментално сум на друг факултет, но би сакала од зимскиот семетар што следи оваа година да се запишам и на англиски како вонреден студент. Значи паралелно и двата да ги имам упишано. Што мислите вие, дали е изводливо? Дали примаат вонредни студенти?