1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет - англиска катедра

Дискусија во 'Образование' започната од teddygirl, 11 август 2010.

1. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Не знам сега дали има промени или не, но на времето :) јас кога учев, јазикот кој го слушаш 6 семестри односно 3 години, влегуваше во диплома.

2. Ana_Ana_Ana_Ana

Ana_Ana_Ana_Ana Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    43
    Здраво,

Дали некој ги продава големите македонско-англиски и англиско-македонски речник?

3. Nomadine

Nomadine Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2021
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    3
    влегува како изборен предмет...така ми кажаа. Дека се стекнува доста основно знаење. Не ти стои во звање, дека си оспособен за повеќе од еден јазик..

4. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Се смениле работите веројатно. Јас кога учев, вториот јазик, односно јазикот под Б, се слушаше заедно со оние на кои им е главен јазик и се слушаа сите главни предмети (современ јазик, граматика и книжевност) само три години наместо четири. Не знам дали има промена во програмата всушност, и дали сега слушате само јазик. Најбитно е да гледаш да не ти се измешаат лончињата и да не се препотеретиш па да заглавуваш по испити без потреба. Времињата се доста сменети, сега веќе има доста работа за студенти со оглед на тоа колку фирми се отворија, така што гледај ги сите варијанти. Еден јазик да усовршиш е сосема доволно, плус англискиот. За почеток :D

5. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    7.446
    Дали некои што учи англиски од Вас би можел да ми испрати книга и работна за ниво (intermediate)?? Барав на нет ама најдов или премн стари верзии на книги или мора да се плаќаат за да ги download-ирам. Благодарам однапред.

6. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    За англиски имаш да ринеш со лопата, еве овде погледни
    https://ug1lib.org/s/english intermediate

Еве и на оваа мрежа имаш тона книги, за сите јазици, директно гугл срч прави, vk.com и книгите што ти требаат, сигурно ќе најдеш скоро сѐ што ти треба
    https://m.vk.com/english_file

Последна измена од модератор: 7 ноември 2021
    На Selena01 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Nomadine

Nomadine Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2021
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    3

Ова што го напишав се однесуваше на јазик под Ц. За под Б, се бира во втора година и информациите ми се дека плаќаш како втор факултет. Ако не се лажам и посебна диплома добиваш.
    Инаку учиме и јазик и книжевност.

8. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Како ќе збираат пари инаку. Не, не се плаќаше порано како втор факултет, туку просто како студент мораше да одбереш или Б или Ц, едно од тие двете мораше и јазикот под Б ти влегува во дипломата, една. Како студент со просек, по закон (на времето, не знам дали важи, над 8 ипол), имаш право да запишеш втор факултет без да плаќаш партиципација. Мислам дека не ти се исплаќа да плаќаш за јазик под Б за само да го имаш во диплома, кога има толку многу подобри, поефтини начини да совладаш јазик. Барем за работа (освен ако не е државна) никој не ти ја ни бара дипломата, туку сака да те чуе и да види дали навистина го зборуваш јазикот. Како си го стекнал знаењето, помалку е важно.

На Nomadine му/ѝ се допаѓа ова.
  9. paradise69

paradise69 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2021
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    27
    Zdravo!
    Dali nekoj gi ima eucebnicite po angliski jazik za sredno?
    Dali nekoj moze da mi posoci na shto najmnogu da obrnam vnimanie vo podgotovkite za drzavna matura (konkretno za predmetot angliski jazik)?
    Pishete mi ako mozhete da mi pomognete!
    Vi blagodaram!!!

10. Njad

Njad Активен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2021
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    5
    Здраво дечки.Пишувам во име на моја другарка.Дали некој студира на филолошки-англиски јазик-наставна во Штип? Дали втор јазик мора да се одбере тоа што се учело во средно или може било кој,пример турски? Искуства/мислења? Благодарамм

11. GirlWithACat

GirlWithACat Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2020
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    491
    Било кој може да одбере не е поврзано со средно, ама само да знае да не заглави некој јазик што лесно ќе си го помине.

12. Maricheto

Maricheto Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2014
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    8
    дали имате некаква информација? и мене ми е потребна таква потврда од филолошки.

13. Maricheto

Maricheto Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2014
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    8
    Дали некој има искуство со полагање за уверение за одредување на нивото на познавање на странскиот јазик (англиски) на Филолошки факултет „Блаже Конески“?

14. waya

waya Активен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Женски, АК3 роман имате ли некои теми/прашања што обично се паѓаат? Наводно деловите за препознавање на испит нема да бидат тие што ги работевме на вежби

15. Badgal777

Badgal777 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2018
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    Dali ima nekoj polagano usen ispit kaj rumena Amerikanska knizevnost 1 i kakvi prasanja postavuva za delata otprilika? Vi blagodaram.

16. Ефи Килибарда

Ефи Килибарда Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2020
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    11
    Знам дека е за англиска катедра, но кое е вашето мислење за шпански јазик да запишеш?

17. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    5.303
    Искрено пре би запишала тоа него англиски. Што знам некако има тон стручни луѓе за англиски а се помалце за остали јазици.
    Другарка што заврши минатата година е задоволна и среќа што го запишала тој јазик. Мислам и фати стипендија ( не сум ја распрашала) и моментално е на мастер у Шпанија.

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  18. stranger2

stranger2 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2016
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    147
    Освен професор по англиски јазик или преведувач, кои се опциите за понатамошно вработување со завршување на овој факултет?

19. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Епа тоа се двете можни звања на факултетот, нема други. Толкувачите мислам дека се или на ПИТ или со магистратура за консекутивен превод, не знам дали се отвараат тие студии секоја година.

20. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    5.303
    ПиТ или Книжевност у суштина одбираш. ПиТ у трета година де делите и одбираш дали сакаш преведување или толкување. Книжевност си професор ( да можам време да вратам би одбрала книжевност, бар ќе навлезеш скоз у некој јазик. После можеш и да си полагаш за судски преведувач да си земеш печат со кој автоматски си и преведувач и толкуваш( консекутивен и симултан).
    Ја сум на пит анг завршена одамнаааааа и шо, полагав да земам за печат, полагав и за професор … не знам како е сега катедрата ама анг конкретно беше безвезе. Професорите беа супер tho, концептот мене лично не ме бендиса.
    Работа професор државно/приватно, ти приватно часово да држиш, семинарски, есеии да пишуваш, преведуваш книги, стручна литература, copywriter ….