Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет - англиска катедра

Дискусија во 'Образование' започната од teddygirl, 11 август 2010.

1. Dzverche

Dzverche Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    37
    а дали сигурно треба heartche да се напише кај назив и седиште на примач Универзитет '' Св. Кирил и Методиј '' а не Буџет на РМ-Филолошки факултет " Блаже Конески '' -Скопје

На heartche му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Мој предлог,не брзајте! Денот за запишување и така е наменет за тоа,може малку ќе се изначекаме,ама ништо страшно. Поздрав колеги :wasntme:

На angliski му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ElenaRbd

ElenaRbd Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    162
    Девојќи прашање... Знае ли некој кога се уписите за оние кои ќе бидат 2ра година на ПИТ = превод и толкување ? Поздрав :)

4. heartche

heartche Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    26

Да сигурно треба, бидејќи другарка ми ги имаше уплатниците купено од филолошки и така потполнети

На Dzverche му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Ќе прашам во среда. Само потсети ме, ако заборавам нешто случајно, оти малку и мене ми е хаосно во главчето. :D

6. Dzverche

Dzverche Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    37
    извинете ако сум досадна би сакала да прашам дали некој знае како треба да изгледа уплатницата за прва рата во зависност од тоа дали си во државна или приватна квота зошто не сум од скопје и би сакала да си ја олеснам работата да си уплатам уште пред да појдам таму,и дали кога се ќе имаш средено тие сите документи со се пријавниот лист треба да се достават некаде но нз каде дали таму кај што бевме во амфитеатар 3 за поднесување на документи,ви благодарам однапред :*

7. Jewel

Jewel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2010
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    144
    Уплатницата е иста, без разлика дали си во државна или приватна квота. Единствено се разликува по сумата што се уплаќа. Документите се предаваат на студентски прашања :) Ќе се снајдете, не е ништо страшно.
    Елена, уписите за втора година, како и за 3та и 4та ќе бидат најверојатно после 15ти септември, кога ќе почнеме со предавања. Така беше и лани :)
    П.С. Добре дојдовте во најголемиот хаос, во кој зборот организација не постои ;)

На Dzverche и heartche им се допаѓа ова.
  8. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Не бе не, не се можни. Не не, не е можно ова. НА ПОЛНОЌ!!!!!!! НА ФАКИНГ ПОЛНОЌ објавија документи за упис. :devil: Битно објавија. И арно видов дека треба 200е наеднаш, ќе отидев утре на шармантна прошетка со 100. :envy:

http://www.flf.ukim.edu.mk/%D0%B4%D0%BE ... fault.aspx

9. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Па ако си во приватна квота нормално е дека треба да уплатиш 100евра а не 200- тоа требало да го знаете . На уписот се плаќа половина од целата сума.

10. TheCandy880

TheCandy880 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    3.992
    Допаѓања:
    6.303
    Само едно ке кажам ...во Штип организација 0 никој ниту пак се труди да даде информации што како треба да се потполне ...

Отидов во 8-30 во 11 завршив.
    А како завршив со утнати ишкртани податоци на индексот :x :x едни податоци не знаат да напишат а да не згрешат :@

11. PortmaN

PortmaN Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    6
    Многу рано им текна да ги објават потребните документи :) ... за првата рата од партиципацијата што треба да се пише во уплатницата кај цел на дознака :)

12. Jewel

Jewel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2010
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    144
    Прва рата партиципација :)

13. heartche

heartche Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    26
    Ме интересира како се движат цените на книгите и дали мора сите да се купуваат од професорите ?

14. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Само морфологијата ја купивме во прва од Јанева, а се друго е скрипти и копии од кај фотокопирот Зоки. Инаку за цена по околу 200 ден мислам дека беа скриптите.Во втора педагогијата требаше да се купи али не ја купивме :D и од кај Зозе ја зедовме контрастивнат аанализа 500 ден и речникот на идиоми и тој беше 500 а ако ги земеш комплет речниците мак-анг и анг-мак и идиомите и контрастивна учебникот ги даваше сите за 5000 ден и плус гратис ни даваше зборник на помалку познати зборови од странско потекло во македонскиот јазик што се застапени.

15. Hopeful

Hopeful Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.467
    А задолжително е да се купи книгата кај Зозе, не може да се позајми од некој што учел претходно? Мора и сите тие други работи да ги имаме за кај него?

16. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Ооо, не само што не сум во приватна, туку и ќе уплатев цела сума од 200е. :D А земав стипендија, односно плаќање на партиципацијата. Што значи не требало да плаќам ништо. Ако ги уплатев, чао пријатно на 200е.... :x Организација - 0.0 проценти. Ептен се изнамачивме и се изначекавме. Жчката ми пукна. :fubar:

17. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618

Па тие други работи се речници а без нив не можеш да учиш, ти требаат за секој предмет особено за книжевностите каде што имаш голем број на непознати зборови. А за книгата не е задолжително да ја земеш од кај него али не верувам дека ќе има некој што би ја продавал сепак мала граматика е што би можела да си ја служиш и за понатаму. Општо за мене зборам јас ниту една од книгите не продавам сите си ги чувам :)

18. Mariuccia

Mariuccia Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2011
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    20
    Ај ако можи некој да ми кажи кои се предмети во прв семестар (задолжителни и изборни) :)

19. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    а некој од вас постарите да ни каже што содржи еден испит книжевност? :)

20. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Задолжителни се САЈ ( современ англиски јазик), Англиска книжевност 1 ( драма или поезија ) Морфологија 1.
    Изборни се Лексички категории, Британска цивилизација и Македонски јазик 1
    овие беа пред 3 год али и сега се истите мислам иако во изборниве можи да се прават некои измени
    Драма- првиот дел ти е теорија дефиниции, втор дел ти се делови од драмите за препознавање и да ја напишеш темата на тоа делче како и кој го кажува и од која драма е и кој е писателот на драмата.Трет дел ти е парафразата поголем дел исто и него треба да го препознаеш од која драма е, кој го кажува, писателот, годината на издавање на драмата и да го парафразираш.И последено имаш од две понудени теми да си одбереш една и да напишеш есеј.
    Поезија- исто и таму имаш теорија али во однос на драма повеќе имаше мислам прашања, потоа имаш дадено делови од песни и нив да ги препознаеш кој апесн ае и автор на песната и од нив да одбериш и да ја анлизираш. И поезија исто имаш да напишеш есеј но мислам дека Анчевски даваше три теми за избор али не сум баш сигурна.

Редактирано од модератор: Не испраќајте две мислења едно по друго, користете го копчето РЕДАКТИРАЈ.