Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет - англиска катедра

Дискусија во 'Образование' започната од teddygirl, 11 август 2010.

1. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Истото и јас го доживеав уште на првото или второто предавање. Ебате факултетот што има дури еден голем амфитеатар, и каде што вежби фонетика се прават во училница за 20 луѓе со пуштање касета на касетофон од пред земјотресот (а внатре 50-60 луѓе, само од дишењето се прави галама) :x Баш научивме фонетика, рајт, една од најбитните работи во изучување на странски јазик, а запоставена до максимум. Да не зборам дека на времето во амфитеатрите прокиснуваше кога врнеше дожд, асистентките не можеа да пишуваат на табла зашто имаше вирчиња од вода и им капеше на нив на глава, а нас на тетратките. Имавме невидено добри услови, тоа е :^) Такви ни се условите на факултетот, на сите катедри, и не гледам некаква тенденција дека ова ќе се смени. Секоја година се закануваа дека нема да примаат толку студенти како претходната, а пак примаат дури и повеќе од тоа. Па уште отвараат и други катедри, па се чудат на револтот од студентите, и зашто им бегаат на приватните.... Ако си ја сакаш професијата (а знам дека ја сакаш)-ќе стиснеш заби на почетоков, и ќе се прилагодиш на фантастичните услови што ти ги пружаат. Многу ми е криво што вака ентузијастички те охрабрувам, ама еве гледаш и сама каква е ситуацијата. И не дека вие сте баксуз генерација се погодило за вас така-од секогаш е така, теши се со тоа :D
    Претпоставувам која од нашиве го прави проблемот со колоквиумот германски-ма она мисли дека сите се раѓаат со научен германски јазик со минимум Б2 степен познавања. За жал мораш да се навикнеш, таква е и она и сите други од почитуваната ни германска катедра :puke: Ако не дај Боже заглавиш, кажувај ;)

На 1zeki, Phyramide и Doozy им се допаѓа ова.
  2. Mariuccia

Mariuccia Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2011
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    20
    А професорката по книжевност-драма ни рече да не сме учеле само од забелешки за испит ама немаме ние други книги освен драмите. Кај да најдам книги за да учам за испит за книжевност?

3. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Има ли некоја феминка што е бруцошка т.е. прва година на филолошки -англиски. Ако има нека ми пиша ЛП да ја прашам нешто. Однапред ви благодарам

4. veslamkajce

veslamkajce Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2011
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    1
    Јас сум прва година :) Би ги замолила постарите да ни кажат какви се колоквиумите Mорфологија (тешки, лесни, пишување, дополнување) нешто подетално ако може :)

5. heartche

heartche Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    26
    и колоквиумот по Британска цивилизација :)

6. ma4o4female

ma4o4female Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    352
    СДП дали ја знаете проф.Марија Кусевска??? Предава кај вас на факултет? Оваа година кај нас на Гоце Делчев дојде и го предава предметот Синтакса на англискиот јазик. Ако некој нешто знае нека пише, да знам што да очекувам :) :*

7. ma4o4female

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    352
    Anyone?!?!? :^)

8. ma4o4female

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    352
    Сакам да ве прашам како ви оди предметот Современ англиски јазик? :^)

Јас сум на факултетот во Штип, ама од 15 бода не сум мрднала ( а некогаш и помалку од 15)... |( :|

Кај вас како е?

9. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    вчера имав колоквиум морфологија.. и сега, кога да очекувам резултати? :D

На Chocoholic.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. veslamkajce

Се зачлени на:
    22 септември 2011
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    1
    Јас како што разбрав Морфологија резултати после три недели |( ама ок се поминува кај професоркава мислам. Најмногу ме загрижува поезија кај Анчевски а и САЈ викаат не било баш лесно на испит.

11. Eeva

Eeva Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2011
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Девојки ве молам за помош..Кажете ми од каде и што да учам поезија кај Анчевски..од книгата ништо не разбирам ..неможам да се снајдам..ве молам ако знаете нешто да ми кажете..инаку прва година сум

12. Bright

Bright Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    5.518

Eве сама ќе се цитирам :)

Малите скрипти мислам дека ги има во копирница Ива во Мавровка ;)

На Chocoholic.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Eeva

Eeva Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2011
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Фалаа многу..ама многу е тоа во книгата ...уште сега знам дека ке паднам :(

14. heartche

heartche Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    26
    ај ако најдеш некоја покорисна скрипта пиши и ја го имам истиот проблем :-/

15. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Ај ако слушал некој ИКТ терминологија, нека ми се обрати во лп, или на темава, или каде сака. Сакам да ми разјасни некои работи, малку изгубено се чувствувам. И што е финтата со поимникот, цел ден заглавив со него ?! :o

16. veslamkajce

Се зачлени на:
    22 септември 2011
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    1
    Дечки дајте некој совет за Шпански јазик 1 пошто професоркава ништо не објаснува а и усно и писмено испрашување ќе имаме :worried:

17. Bright

Bright Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    5.518
    Ах.. зошто си се залетала за Шпански. Пола луѓе ги падна таа професорка, многу била неодговорна и непосветена на студентите :/
    Учи дома, заедно со други колешки од учебник и филмови :Р

18. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    ај кажете ми за испитот морфологија кај мери џејн (марија јанева) лесен-тежок, со заокружување, надополнување... :)

19. TheCandy880

TheCandy880 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    3.992
    Допаѓања:
    6.303
    За семинарска Британска култура и цивилизација на некој нешто да не му се наоѓа во врска со
    the role of Winston Churchill in 20th c. in Britain :^) :?:
    ако ви се наоѓа нешто,податоци,информации,семинарски пишите во лп :D :D

20. Hopeful

Hopeful Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.467
    Сега, на последниве 2-3 генерации им дава со заокружување мислам, нам ни даде со раскажување.
    Не е нешто тешко, не дава некои измислени прашања што никаде ги нема, туку тоа што е во книгата. Но, сепак треба да се научи убаво, не само за да се помине испитот туку затоа што тоа е основата на се што се учи до 4-та година, а и општо на јазикот.