Фонетика 1. Пишала со резултатите и устен испит на 16ти дека треба... И никој не знае дали задолжително или кој сака за поголема оценка
И за нас така пишуваше дека е задолжителен па на крајот ни го откажа и рече само за тие што сакаат повисока
Нам ни беше задолжителен (пред 2 години). На фонетика 1 ни даде 3 реченици да ги прочитаме и да кажиме кој глас доминира во секоја реченица (долг, краток, дифтонг) и да кажиме преку кои букви е претставен ( пр. ако имаше долго у и беше претставено преку оо, оа итн.).
Имам едно прашање дали Американска Цивилизација предава истата професорка што предава Британска? Задоволна сум од начинот на предавање и критериумите на оценување на професорката, па ме интересира дали таа предава и втор семестар Американска
може да ми кажете кои професори, марија јанева, анчевски, јованка лазареввска, бараат учење на памет, а кои со разбирање? фала
поезија што е таа скриптата дали воглавно тие прашања се паѓаат или има и други? бидејќи учам од книгата и повеќе внимание им обрнувам на тие прашања и други делови според мене битни, но има некаде па ништо не можам да разберам ://
Кај Јанева е бубање, баш на памет оти тие што ви ги дава дефинициите за заокружување се исти како во учебникот и сите понудени одговори што ги дава еден од друг се разликуваат по само едно зборче.За Анчевски на памет треба да знаеш дефиниции,и да ги препознаеш песните.Само за Јованка би рекла дека бара со рабирање, затоа што дава неколку прашања да ги раскажиш на начин на кој што си ги сфатил.Неможеш кај неа да се расплинуваш во пишувањето затоа што дава само неколку реда на кои што треба да го одговориш тоа што ти се бара.Се надевам ти помогнав малку
некој од 3 та 4 та да каже оваа Стојка по македонски- отприлика што дава на испит..дали е тежок или е боза?? плс утре полагаме
Па ако полагаш Современ македонски 1 лесно е, барем мене ми беше. Оти е скоро исто со тоа што се учеше за македонски за матурскиот испит, а + тоа и се препишува кај неа, дури и она вика "Ајде допрепишете уште некое прашање и да одиме."
Дали смееш да употребуваш прашални реченици во есеј(конкретно за есејот по драма)? И колку збора треба да има? Може некој да ми каже?
Нема одредено број на зборови треба страна ипол да има, само тоа пишува.А да смееш да употребуваш, само внимавај да не ја раскажуваш драмата затоа што треба да дадеш критика. Со среќа
знае некој што се заебал шпански да ми каже кога би објавила дотичната госпожа резултати од испитот што го имавме во декември??
Ние денеска убаво нае*авме по синтакса. Испитот не да беше тежок...поезија беше боза во споредба со него. Кога го видов тестот кога ни го даде, си реков во себе - ех, камо да полагав поезија. За прв пат во животов го посакав ова и тоа со причина. Материјалот како материјал не беше тежок, ама тоа што беше дадено на испитот беше како тест за кинеска граматика. Шок до немајкаде во споредба со тоа што изгледаше лесно и разбирливо и едноставно! Како и да е, ако не сега, јуни тука е .
Ќе може ли некој од постарите да ми каже како изгледаат отприлика темите за есејот на испитот по книжевност-поезија кај Анчевски? Колку теми дава за избор и дали темите се однесуваат на едно дело или дава споредби на ликови од различни дела? Кои дела најчесто се паѓаат? Најмногу ми е страв од овој дел Фала многу однапред.
Дали на некоја од вас ви има предавано Саше Тасев? Каков е како професор ? Ај ако има некоја слушано Сај кај него нека даде некој коментар затоа што штотуку дознав дека професорката нема да биде тука и испитот по сај ќе ни го држел тој, а воедно и ќе го прегледува.