Филолошки факултет - англиска катедра

Дискусија во 'Образование' започната од teddygirl, 11 август 2010.

1. sa.il

sa.il Активен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    0
    Фонетика 1. Пишала со резултатите и устен испит на 16ти дека треба... И никој не знае дали задолжително или кој сака за поголема оценка :)

2. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    И за нас така пишуваше дека е задолжителен па на крајот ни го откажа и рече само за тие што сакаат повисока

3. Hopeful

Hopeful Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.468
    Нам ни беше задолжителен (пред 2 години). На фонетика 1 ни даде 3 реченици да ги прочитаме и да кажиме кој глас доминира во секоја реченица (долг, краток, дифтонг) и да кажиме преку кои букви е претставен ( пр. ако имаше долго у и беше претставено преку оо, оа итн.).

4. sa.il

sa.il Активен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    0
    Фала ви :) А американски расказ има полагано некој ? :)

5. sweet.lady

sweet.lady Активен член

Се зачлени на:
    13 декември 2011
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    Имам едно прашање дали Американска Цивилизација предава истата професорка што предава Британска? Задоволна сум од начинот на предавање и критериумите на оценување на професорката, па ме интересира дали таа предава и втор семестар Американска :)

6. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Не, не предава истата професорка :)

7. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    може да ми кажете кои професори, марија јанева, анчевски, јованка лазареввска, бараат учење на памет, а кои со разбирање? фала :)

8. sweet.lady

sweet.lady Активен член

Се зачлени на:
    13 декември 2011
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    Фала многу teddygirl :) А како е полесно/потешко од Британска? За американските претседателите се учи?

9. meandyou

meandyou Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    197
    полесно е ;)

На sweet.lady му/ѝ се допаѓа ова.
  10. heartche

heartche Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    26
    поезија што е таа скриптата дали воглавно тие прашања се паѓаат или има и други? бидејќи учам од книгата и повеќе внимание им обрнувам на тие прашања и други делови според мене битни, но има некаде па ништо не можам да разберам ://

11. Hopeful

Hopeful Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.468
    Ај некој што полагал кај Кошка (на филолошки државен) нека каже како е.

12. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Кај Јанева е бубање, баш на памет оти тие што ви ги дава дефинициите за заокружување се исти како во учебникот и сите понудени одговори што ги дава еден од друг се разликуваат по само едно зборче.За Анчевски на памет треба да знаеш дефиниции,и да ги препознаеш песните.Само за Јованка би рекла дека бара со рабирање, затоа што дава неколку прашања да ги раскажиш на начин на кој што си ги сфатил.Неможеш кај неа да се расплинуваш во пишувањето затоа што дава само неколку реда на кои што треба да го одговориш тоа што ти се бара.Се надевам ти помогнав малку :)

На Massimo и Chocoholic.girl им се допаѓа ова.
  13. invincible.06

invincible.06 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2011
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    21
    некој од 3 та 4 та да каже оваа Стојка по македонски- отприлика што дава на испит..дали е тежок или е боза?? плс утре полагаме :(

14. Tanjus

Tanjus Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2009
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    70

Па ако полагаш Современ македонски 1 лесно е, барем мене ми беше. Оти е скоро исто со тоа што се учеше за македонски за матурскиот испит, а + тоа и се препишува кај неа, дури и она вика "Ајде допрепишете уште некое прашање и да одиме." :D

15. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Дали смееш да употребуваш прашални реченици во есеј(конкретно за есејот по драма)? И колку збора треба да има? Може некој да ми каже? :wasntme:

16. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Нема одредено број на зборови треба страна ипол да има, само тоа пишува.А да смееш да употребуваш, само внимавај да не ја раскажуваш драмата затоа што треба да дадеш критика. Со среќа ;)

17. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    знае некој што се заебал шпански да ми каже кога би објавила дотичната госпожа резултати од испитот што го имавме во декември?? :D

18. Hopeful

Hopeful Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.468
    Ние денеска убаво нае*авме по синтакса. Испитот не да беше тежок...поезија беше боза во споредба со него. Кога го видов тестот кога ни го даде, си реков во себе - ех, камо да полагав поезија. За прв пат во животов го посакав ова и тоа со причина.
    Материјалот како материјал не беше тежок, ама тоа што беше дадено на испитот беше како тест за кинеска граматика. Шок до немајкаде во споредба со тоа што изгледаше лесно и разбирливо и едноставно! Како и да е, ако не сега, јуни тука е :wasntme: .

19. Chocoholic.girl

Chocoholic.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    39
    Ќе може ли некој од постарите да ми каже како изгледаат отприлика темите за есејот на испитот по книжевност-поезија кај Анчевски? Колку теми дава за избор и дали темите се однесуваат на едно дело или дава споредби на ликови од различни дела? Кои дела најчесто се паѓаат? Најмногу ми е страв од овој дел :(
    Фала многу однапред.

20. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Дали на некоја од вас ви има предавано Саше Тасев? Каков е како професор ? Ај ако има некоја слушано Сај кај него нека даде некој коментар затоа што штотуку дознав дека професорката нема да биде тука и испитот по сај ќе ни го држел тој, а воедно и ќе го прегледува.