Филолошки факултет - англиска катедра

Дискусија во 'Образование' започната од teddygirl, 11 август 2010.

1. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.824
    ^ Не знам која професорка ти била, но мислам дека нема лошо да поминете со Саше. Мене ми е дечково баш океј, иако често знаевме да се сконтраме во однос на преводот. Доста е пристапен, но за консултации кај него мислам дека е веќе предоцна, со оглед на тоа што сесијата започна.
    Дава 3-4 теми и колку што сум сретнала јас (два пати полагав) нема споредба на ликови од две дела. Секоја тема опфаќа само едно дело. Sir Gawain мислам дека не промашува да го даде, а последниве 2-3 пати и Rape of the Lock и Samson.
    Нешто многу важно: немој да започнуваш да раскажуваш за авторот, за правецот литературен, немој да го раскажуваш делото... Премини директно на темата, директно со насловот, со она што се бара. И пишувај САМО за тоа! Ќе се лути чичко Зоки иначе ;)

На Chocoholic.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. invincible.06

invincible.06 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2011
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    21
    anyone да каже нешто за испитот по контрастивна анализа 1 кај Зозе ??? :^) каков е ...прашањата какви се од прилика.. нешто за она idiomatic expressions ?? :(
    Саше е супер...баш кул професор..задоволна сум од предавањата и испитот...само обрни внимание на преводот..он баш внимава на тоа ;)

3. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Идиоми имате 20 и секој носи по 2 поени.Имате 10 од анг на мак и 10 обратно. инаку испитот да е лесен не е лесен али донт вори се решава колективно :D и мн се ретки тие што паднале кај нас ретко да имаше помала од 7мица :)

На Hipica му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bright

Bright Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    5.522
    Ми предаваше овој семестар и имам само позитивни коментари за него. Целосно се внесува и на забавен начин предава. А во врска со испитот - мрази препишувачи, затоа подобро немој. За прегледување внимавај на делот на преводот, бидејќи тоа му е слаба точка. Во секој случај праведен е во оценувањето ;)

На Iguanaboy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. veslamkajce

veslamkajce Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2011
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    1
    Што има САЈ на првиот испит во прва година. Не знам што да учам, на што да обрнам внимание. Тежок ли е?

6. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    ^
    multiple choise, open close text, transformation, lexical development, mixed tenses, phrasal verbs, modal verbs, word formation, translation анг-мак и мак-анг. :) тие вежби ни ки кажа грујоска.

7. heartche

heartche Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    26
    lexical development? што е тоа ?

8. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.979
    ^Ако не се лажам, тоа е кога имаш дадено именка, и ти на дадено место треба да ја трансформираш во глагол, прилог, придавка... Малку се зафркнати, барем на ЦАЕ, мислиш дека е така, а тоа скроз трето. :D

За САЈ е најпаметно онлајн да решавате. Пиши си ФЦЕ вежби и терај. Јас така направив, се изнавежбав и од Оксфорд и од Кембриџ, ма се пререшив на гугл и кога го видов испитот, бев уат д фак, па ова го знам... :D енд ит уент ас смутли ас посибл. :D

На heartche му/ѝ се допаѓа ова.
  9. heartche

heartche Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    26
    а преводот мак-анг каков е ?

10. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Најчесто е извадок од списание :)

11. veslamkajce

veslamkajce Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2011
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    1
    Фала многу :D Испитов САЈ не беше баш толку лесен, малце беше tricky :worried:

12. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.879
    Допаѓања:
    24.153
    Дајте објаснете ми како изгледа испитот по драма (Англиска книж. 1)...
    На што треба да се обрне најмногу внимание, и што теми имавте вие за есеј од минатите години ?
    И дали е вистина дека можеш да си поминеш само од читање од Sparknotes ?
    :worried: :sweat:

13. invincible.06

invincible.06 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2011
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    21
    ќе може мала помош за испитот по лексички категории кај јованка?? :( ме мачи тоа дека сум заборавила некои од прашањата од минатиот пат кога полагав па ако може некој да се сети нека пише :?: :$

14. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.824
    Имаш еден дел теорија. Тоа ти се некои 10ина прашања чии одговори ги има во едно скриптиче од 10ина страни кое кружи меѓу студентите. Теоријата е прелесна, ама па и не ти носи нешто многу поени.

Многу повеќе внимание се обрнува на драмите.
    Имаш мислам три помали извадоци кои ќе треба да ги идентификуваш (име на драмата, автор, кога е напишана и кој зборува во извадокот). За овие три со по една реченица треба да напишеш зошто се значајни.
    Имаш и еден поголем извадок кој исто така треба да го идентификуваш и да му направиш подолга парафраза и анализа.

Последен дел од испитот ти е есејот. Јас кога полагав имаше една тема за inner struggles кај Фаустус и уште една за Јаго: дали според вас неговата постапка е коректна или не и тоа да си го поткрепите со аргументи од драмата. Секогаш во есејот за се‘ што ќе напишете мора да ви биде поткрепено со аргументи од драмите. И не ја раскажувајте драмата, туку концентрирајте се само на темата.

За тоа од Спаркноутс.... доста помага за да го сфатите контекстот на драмите и оние важни елементи. Но, за препознавање на извадоците Спаркноутс нема да ви помогне. Мора да си ги прочитате.

На daylight и senza.parole им се допаѓа ова.
  15. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Дали има некој што е 4та година, за да каже како изгледа испитот Лексикологија 1 кај Јованка?Нешто слично е по концепт како Лексички и Граматички во прва или ...?

16. Hopeful

Hopeful Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.468
    1. Таков е испитот, сличен.
    Колку што памтам од лани имаше (не знам колку на број, околу 10-15 можеби) пократки теоретски прашања со дополнување, имаше 3-5 подолги - да објасниш и да дадеш пример (памтам во овие имаше за lexical ambiguity и беше дадена реченица, да кажеш за кој тип ambiguity се работи и да објасниш).
    Сличен е како тој од лексички/граматички, мене дури и полесен ми беше. Се е од материјалот, како што го предава на часови, не бара ниту дава нешто настрана.

2. А за испитот по драма, имате на sparknotes едно no fear shakespeare, таму ги има драмите на Шекспир со целосен текст - оригинално како што е напишана драмата и на современ англиски. Извадоците можете оттаму да си ги прочитате (ако ги немате прочитано драмите) за да сфатите за што се работи во нив, а од обичното sparknotes ги имате и со анализа.

На daylight и teddygirl им се допаѓа ова.
  17. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    знае некој колку предмети треба да се положат за услов за втор колоквиум а колку за втора година? :)

18. sa.il

sa.il Активен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    0
    Како мислиш за втор колоквум ? А за втора година од ектс кажаа дека нема услов само се презапишуваат предметите.. :)

19. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    ох, мислев втор семестар :D

20. Saya

Saya Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2011
    Пораки:
    1.190
    Допаѓања:
    5.555
    Има некоја феминка од ПИТ (прв англиски, втор германски) што полагала германски 4 во брзо време кај Бисера?