^ Јас на колоквиуми го положив, ама мислам од цела книга може која било тема да ти се падне. Така бар беше јас кога полагав.
Зарем не ви е на заокружување? На нас пред 2 год така ни беше. Инаку на тие од пред нашата генерација знам му давала по еден модален глагол да опиша - за ова сум 100 проценти сигурна а др со давала на раскажување нз
не си единствена срце..исто и јас...незнам како да ги научам она поделбите на кен и шуд и све ... многу употреби има... ахх ќе умрам...дајте некој типс како да се научат ???
За раскажување на испит изгледа декА давала модални. А колоквиумот на заокружување не беше баш лесен , имаше многу дефиниции, и најубаво прочитајте се ама баш се . Good luck !
@ Evelyn, invincible Мене само ми кажаа дека на испит имало потежок дел за раскажување, најчесто од модални глаголи и последната тема. Јас ги положив колоквиумите и морам да кажам дека на вториот колоквиум имаше тешки прашања. Со среќа !
А може нешто повеќе за испитот лексички категории? што најчесто се паѓа на тие како на раскажување прашања?
морфологијата е како азбука за ралика од ова што ви следува, фонетика, фонологија,синтакса,семантика....ај да не ве разочарувам, ќе видите и самите
Во право си, спрема ова што му доаѓа Морфологијата е со би рекла Јанева peace of cake Јас моментално маки си мачам со Лексикологијава за утре се спремам и кога го читам ова посакувам да си полагам утре Морфологија а не Лексикологија хахаха
Зозе на испитот по контрастивна од кои зборови дава, за идиоми знам дека дава, а дали дава од тие бизнис зборовите? И ако може да кажете како е атмосферата на полагањето , лесно е или тешко?
За тие бизнис зборовите незнам дали дава оти ние лани такви не ни учевме, а за атмосферата немам коментар исто како на пазар Се, се сведува на прашај ја публиката Освен него не чуваше и онаа со кратка коса со наочарчиња една мн слаба како ли се викаше нз и таа туку се рашетуваше и викаше и на еден му фати и ливчиња и ги зеде во рака и почна да ги мафта и да вика: Професоре ливчиња видете, ливчиња и он се насмеа и вика е добро де шо му ги земаш остај му ги хахах и на крај Зозе си замина и вика ај допрепишете па ќе се вратам да ги соберам и не остави сами во амфитеатар и сите имавме скоро положено мн беа ретки тие што не положија и од 7мица помала мн ретко да имаше некој.А и уште нешто, му ги имаш купено ли речниците?тие малите книжиња по контрастивна и речникот на идиоми? ви правеше ли список за да ги купите од кај него? Ако одговоро на овие прашања ти е ДА е тогаш trust me дека ќе имаш загарантирана 10ка
Ме изнасмеа со пазаров. Ги имам купено граматиката и речникот со деловни поими, речниците и тоа со идиоми ги немам, ама за овие другиве ме запиша на списокот. За зборовиве прашував дека имаме едни придавки и глаголи што одат со предлози и еден куп се, имаме и уште еден куп деловни поими и идиоми, ама штом било така да не се секирам . А од граматиката што дава, детали, ситници или поважни работи? Фала, поздрав.