Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет - англиска катедра

Дискусија во 'Образование' започната од teddygirl, 11 август 2010.

1. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    И ние ги имавме тие што одат со предлози али на испитот не ни ги даде, ни даде само идиоми.А од делот на граматика знам имасе да напишиме каква множина имаат именките во македонскиот јазик-имаше да ги наброиме,потоа мн ги имаше од видот да дополниш како се изразува на пр. позитив во македонскиот јазик ( исто толку+позитив +именка+колку), или па обратно дадено ако во македонскиот нештото се прави вака со која форма с еправи во англискиот, али don't worry штом те има на тој фамозен список положено имаш :)
    А дали ти имаш полагано Лексикологија? Јас утре полагам, па ако имаш и се сеќаваш на некој делови можеш да ми помогнеш и д ами ги кажиш :D оти од учебникон ништо не се сваќа и разбира :(

На Hopeful му/ѝ се допаѓа ова.
  2. meandyou

meandyou Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    197
    Има некој овде што е четврта година што полагал кај Ана Кечан Британска книжевност? :^)

3. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Бравос Јоки, од ова позафркнат испит не сум видела во досегашново тригодишно студирање :devil: се надевам ќе бидеш добра и ќе ми дадеш барем една скапана 6ка :@ ако не за друго барем за тоа што недели вложив во тој испит :devil:

4. invincible.06

invincible.06 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2011
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    21
    На кое место стојка истакнува резултати од испити?? од Современ македонски 1 поточно?? нема на странава на филолошки... ни кај нејзе пред канцеларија..ај грлс хелп :$

5. Hopeful

Hopeful Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.467
    ^ Теди фала за одговорите, лесно поминав, не беше тежок испитот, напишав се’.

Лексикологија ги имам положено и двата. Разбрав, вие вчера сте полагале и било многу тешко. Јас сега видов дека имаш пишано, вчера воопшто не се вклучив и извини што не ти вратив побрзо. Не знам колку ќе ти користи одговоров.
    Првиот испит беше полесен (барем мене, бидејќи редовно одев на предавања и вежби) веќе се ни беше разработено од таму и полесно за учење.
    Имам пишано 1-2 страни поназад поназад на темава што ни се падна отприлика лани, колку што се сеќавам, види таму.

^^Invicible.06,
    Стојка ги истакнува резултатите и кај неа пред кабинет и пред англиската библиотека, а на сајтот не.

6. invincible.06

invincible.06 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2011
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    21
    Фала :) ете денес ги истакна :) а мора уште ова да те прашам :$ дали на вториот термин од испитот(имавме два) го дава истиот испит?? истите прашања?? или? :*

7. Hopeful

Hopeful Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.467
    Не знам. Јас пред 3 години полагав кај неа и тоа на колоквиуми, за на испит не знам.

8. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Баш ми е мило што си поминала добро ;) а јас за Лексикологија неможам да речам дека поминав катастрофа.Се што беше од страна на дефиниција и од раскажување напишав оставив само 2 вежби па се надевам во тоа ќе ми најде поени да пројдам хахаха според моите пресметки треба и те како да сум положена а според нејзините ќе видиме :D :D А да, добро си слушнала за испитот, полошо не ни можев да очекувам.Фактот што половина не с епојавија на испит а дел од другата половина си замина по 10 мин од неговото почнување кажува се :(

9. heartche

heartche Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    26
    ај ако може да кажете нешто за САЈ усно ? :)

10. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    За кој САЈ? За сај1 имавме да зборуваме за одредена тема, знам мене ми даде тогаш за овошјето со вкус на пластика,на таа пред мене за вулкани,земјотреси и поплави и нз таму што.На сај2 само тестот ми го покажа и да си ги поправам сама грешките и преводот да си ги поправам грешките.На сај3 ни даде слика да раскажиме што гледаме на неа.На сај4 во парови бевме и на секој по една слика и прво слушаш што кажува другиот па после ти кажуваш што имаш на сликата и после еден по еден кажувате сличности и разлики од сликите што ги имате.А сега на сај5 здравје ќе видиме во Понеделник :D :D :D се надевам ти помогнав малку, валја не си поголема од мене и ќе ти послужи мојов одговор :)

На heartche му/ѝ се допаѓа ова.
  11. heartche

heartche Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    26
    фала многу, за САЈ 1 ми требаше :)

12. RiRi92

RiRi92 Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2011
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Предметот граматички категории тежок е , корисен, лесен ? :) и дали е поврзан со лексички ;)

13. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Не е нешто мн лесен, мои колешки доста долго го влечкаа али па и корисен ти е.Материјалот од граматички ти е скоро ист со материјалот морфологија 1.Моја препорака ти е да си го земеш :)

14. Dzverche

Dzverche Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    37
    Ве молам за помош,би сакала да ми кажете што прашува Анчевски на усно за поезија 1 зошто утре треба да одам, мн ми е страв а нз што му е на човекот кога имам 57.5 поени,тоа е веќе 6ка не сум на граница,можеби си помислив сака 7ца да ми стави ама ептен ми е страф,некој од постарите ако има одено на усно нека каже импресии,ви благодарам однапред :)

15. BlackSwan5

BlackSwan5 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    3.559
    Сакам да прашам поради x причини нема да можам да ја завршам оваа прва година т.е. не ни го заверив првиот семестар и сега здравје ако се е во ред сакам од септември да почнам повторно.Што,како треба да направам? Ако има некој љубезен да ми каже.

16. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Ти ги поставува истите прашања од испитот, и ти дава да обработиш песна од тие што ги имаше на испитот :)

17. Dzverche

Dzverche Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    37
    Ти ги поставува истите прашања од испитот, и ти дава да обработиш песна од тие што ги имаше на испитот :)
    Дали тоа значи дека ќе треба да му изрецитирам есеј за некои од assigned readings и scanning да направам,со се парафрази и сите прашања на раскажување,навистина не наоѓам смисла во ваквото допрашување,сепак ти благодарам за информацијата :)

18. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Ти одговорив и на личната порака, знаци есеј не дава и не буквално сите дефиниции можи само една две али песна задолжитено има да парафразираш и да ја прочиташ

На Dzverche му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Женски можам ли да заверам семестар ако ги немам земено сите оценки? Уште две ми фалат, а сакам меѓу првите денови да завршам работа за да одбегнам гужви, чекања и изнервирана Јуле. :lol:

20. heartche

heartche Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    26
    Прашањево веројатно го има веќе поставено..но ајде пак да прашам некои полесни изборни предмети за вториот семестар..бидејќи не положив книжевност и би сакала полесно да поминам со изборните, за да повеќе се фокусирам на книжевност :)