Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет - англиска катедра

Дискусија во 'Образование' започната од teddygirl, 11 август 2010.

1. pinkflower

pinkflower Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    83

Во право си :) Квалитетот е најважен. Другото си доаѓа само по себе.

Фала многу што ми помогна да решам некои мои дилеми :)

Дефинитивно ќе се запишам на ПИТ (англиски/француски).

А ти Doozy дали си задоволна од професорите? Мене ми имаат кажувано дека било многу неорганизирано на ПИТ и дека не се знаело ни кога има предавања, ни каде...

И дали има голема конкуренција при запишување? (најверојатно има, штом вовеле приемен тест).

Јас милсам дека нема да имам проблеми да влезам во државна квота (сите 4 години во средно сум одлична), само малку ме плаши приемниот тест, ама се надевам дека нема да е тежок.

2. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Аоо, тоа однапред да се припремиш за гоооооолема неорганизација. :D Проблемот е што нема доволно кадар, предаваат претежно лектори и надворешни соработници, а професори нема. Млада катедра, тек 10 години работи и затоа е тоа така.

Јас лично се револтирав првите два-три месеца, ама после се привикнав. Ќе има измени во последен момент, објави во 2 или 3 ноќеска дека наредниот ден сте од 8, ама ништо не е тоа. Знаат и тие сами дека се во хаос и не замеруваат ако касниш или ако не дојдеш. :D

Да ти напоменам дека од француската група, никој ми се нема пожалено. :!: Им предаваат три лекторки, полагаат редовно колоквиум, ги вреднуваат присуствата, и сите три се многу, многу принципиелни. Ти викам, почнаа мислам од почетно ниво француски, учеа бројки и глупости, а стигнаа до пишување состави. ;)

И не се плаши од приемниот. Не е ради голема конкуренција, туку има ПРЕМНОГУ тутурутки, кои чуле дека е лесно и дошле на ПИТ или на англиски и книжевност. |( Што викам јас, тек во прва година се научија да читаат англиски. |( Ако си знаеш англиски и француски како што викаш, мислам дека нема да имаш никаков проблем. ;)

Ти концентрирај се сега на матурата, а за факултетот после ќе му ја мислиш.

3. Mariuccia

Mariuccia Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2011
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    20
    Ај кажете за поезија 1 за состав какви теми дава и некој совет за тие за читање дали да ги читам, да најдам само содржина нешто оти почнав да читам една ама тешко е за разбирање и не знам на што да посветам повеќе внимание, нешто од прилика кажете ако знаете или тие што полагале ако памтат нека ги кажат темите кои се паднале. :)

4. Hopeful

Hopeful Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.467
    Поезија 1 дава за Sir Gawayne and the Green Knight, The Wife of Bath's Tale, Samson Agonists, Paradise Lost. Дава теми од делата за assigned reading. Ѕирни на sparknotes за поконкретни теми.

5. heartche

heartche Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    26
    а за драма некои теми?

6. Mariuccia

Mariuccia Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2011
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    20
    А мислиш дека доволно ќе ми биди само содржината да ја знам, да не ги читам цели, оти немам време да ги прочитам и планирав само содржина да најдам, дали има шанси да напишам нешто ако ја знам само содржината?

7. Hopeful

Hopeful Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.467
    ^ За поезија:
    Мислам дека да. Прочитај ја содржината, разработката на делото и гледај да ја сфатиш убаво. Види кои теми/симболи се најзастапени, читни и за нив нешто, ако имаш време поднапиши некој есеј колку да се потспремаш.

^^За драма:
    Јас кога полагав даде за Volpone - значењето на имињата на ликовите (демек, сите се имиња на некои животни, на птици грабливки, мршојадци и дека сите гледале да напакостат исто како и животните по кои се именувани - така нешто беше), имаше и за Duchess of Malfi, ама не ми текнува на темата, нешто за бракот да не беше, не знам. Види од на предавања за кои теми од лектирите има најмногу зборувано, за нив дава, а провери и на sparknotes има и таму некои позначајни теми дадено.
    Исто, може да даде и споредба на ликови од две драми или на некоја тема од две драми, а видете и кои се симболи, мотиви и за тоа може да даде.

На heartche му/ѝ се допаѓа ова.
  8. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Е сега литл хелп од поискусни ми треба... Полагав драма по втор пат и си пишав фино лепо јес на тестот, што значи дека сакам да го полагам поезија! Арно ама почнав да го спремам и видов дека нема да имам време, па си се премислив, си викам има време во август. Ама сега Кошка пишала дека ќе пишува оцени за време на полагањето на поезија, и колку што сум упатена за тоа мораш да седиш на испит поезија, а ја немам блага веза! What should I do??? :?: :sweat:

9. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    а знае некој да ми каже сај2 што се паѓа на испит? :)

10. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Не мора да седиш на испитот ако немаш благе везе :) И онака Анчевски дава 5 мин да го разгледап испитот и да се одлучиш дали ќе полагаш или не.Кога ќе поминат тие 5 мин фино лепо стани си предај го тестот и речии на Кошка дека се откажуваш од полагањето на поезија и да ти ја стави отценката по драма :)

11. Bright

Bright Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    5.518
    Искуства од поезија 4 кај Анчевски? Прашања, есеи...? Thanks. :)

12. Hopeful

Hopeful Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.467
    Byronic hero - characteristics, Negative capability - Coleridge, како Wordsworth ја разбира поезијата и процесот на создавање, карактеристики и што биле тоа друштвото на Данте Габриел Росети (не ми текнува како се викаше друштвото), Robert Browning - dramatic personae, William Blake - illumination, нешто и за Китс имаше, нешто карактеристично за него што беше, имаше да дадено да напишиме неколку писатели и нивни дела и дата за делото, со заокружување имаше нешто - дадено има на писател/дело и да го заокружиш делото/писателот или датата;
    за препознавање беа The Westminster Bridge (мислам дека имаше некоја ваква песна), Метју Арнолд (песната негова), Kubla Khan, Percy Shelly - I am wandering lonely as a cloud.
    есеи имаше за The Rime of Ancient Mariner - симболи, и другите не ми текнува како беа, јас за ова пишував (провери на sparknotes оттаму и тој ни објаснуваше), ако ми текне уште нешто ќе пишам.
    Теорија имаше и за периодите на Метју Арнолд и да се наведат дела од нив.

И не беше тешко кога полагав јас, пред 2 години, супер поминав, а и материјалот не е тежок за 4-та.

На Bright му/ѝ се допаѓа ова.
  13. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Кога јас го полагав Поезија 1 кај Анчевски, Sir Gawain го даваше на секое полагање, е сега ме интересира дали повторно, на секое полагање го дава во листата за одбирање на есеи него?Ако е така да се сконцентрира братучедка ми само на тоа :) ајде тие што полагале сега брзо, по 2 или 3 пат нека се изјаснат :)

14. heartche

heartche Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    26
    па јас полагав и во јануари и сега и да го имаш Sir Gawain- во јануари беше за code of chivalry, а сега за green girdle, а исто така и The Wife of Bath's Tale ја имаше, темата беше моралот како поука ( но за ова и препорачувам да не пишува, бидејќи сите што паднаа пишувале за ова и не ја погодиле темата).

На teddygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Tearful

Tearful Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    73
    Малце смешно ама што факултет е ПИТ :$ , дали е дел од универзитетот Кирил и Методиј ? или ?

16. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    ПИТ не е факултет туку си е посебна катедра на Филолошкиот Факултет- Катедра за Превод и Толкување :)

17. Bright

Bright Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    5.518
    Teddygirl, искуства со поезија 4? :)

18. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    section a blake's use of myths and simbols, esemplastic power of imagination, the three stages of the individual according to wordsworth, tennyson's output and characteristics of two of his major works, how does browning avoid the subjective manner of writnig poetry, byronic hero, how do yuo understand "the turbid ebb and flow of human misery" IN Matthew arnold'd dover beach, what does keats mean by "Cold pastoral"

Section A multiple choice questions: poetical sketches is a work of blake containing poems, the rime of the a. mariner by coleridge-his ship was caught by a strom on the antarctica, which of the following poems dioes not belong to these and who is the poet? william blake-a) the lamb b) the tyger c) the cloud d)the clod and the pebble, state the period of the following works of m. arnold a)culture and anarchy b)poems c)essays in criticism d)the function of criticism, keats' edymion and hyperion

section B: the sonnet-rossetti, the cloud-shelley, pied beauty-hopkins, ulysses-tennyson

section c: the relationship between man and supernatural elements in the rime of the ancient mariner, the major principles in wordsworth's preface, negative capability in keats' works

explain william blake's understanding of god in the lamb and the tyger, why is burns a romantic poet, wordsworth;s inward eye, paradox in cubla khan

Еве ова е се што можам да ти помогнам :)

На Bright му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bright

Bright Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    5.518
    Hopeful & Teddygirl многу ви благодарам шо издвоивте време и ми одговоривте. :bow: :*

На teddygirl и Hopeful им се допаѓа ова.
  20. Hopeful

Hopeful Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.467
    Брајт, нема на што, повели и друг пат :) .
    Ај сега, малце хелп за мене. Дали некој знае што дава Кошка најмногу на Шекспир 8 ( АК 8)? Некое ваше искуство, од некој друг искуство и сл. Ама да ми пишите зашто навистина ми треба :) .