Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет - англиска катедра

Дискусија во 'Образование' започната од teddygirl, 11 август 2010.

1. potato

potato Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    Да не знае некој што ќе има на испитот по Современ македонски јазик 2 ? :)

2. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Нема повеќе квадрирање :) Да, ги презапишуваш нив и плус новите предмети што се од тој семестар, и можеш да запишиш до 40 кредити во еден семестар, а доколку имаш повеќе за презапишување тогаш ги презапишуваш старите а новите предмети ( од тој семестар што ти се ) ги оставаш за да ги запишиш во некој нареден :) Се надевам ме свати :)

На senza.parole му/ѝ се допаѓа ова.
  3. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    24.008
    ^^
    Да, те сфатив. Само во Правилникот на ФЛФ пишува дека можат да се презапишат вкупно 40 кредити само ако имаш просек минимум 8,5. Во случај на помал просек се презапишуваат вкупно 35 кредити (вклучувајќи ги и новите предмети кои прв пат се запишуваат). Еден предмет има 5 кредити, 6*5 = 30, фактички само 1 предмет можеш да презапишеш по логика дека сакаш сите 6 нови од семестар да ги полагаш.

Друга работа сакав да те прашам поврзано со ова... Фактички, секоја година имаш право да слушаш предавање како да си по ред... втора, трета, четврта... без разлика колку предмети имаш заостанати, така?

4. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Да да, предавањата си ги слушаш по ред без разлика на тоа што и како си положил ;)

5. Keti.Apostolova

Keti.Apostolova Активен член

Се зачлени на:
    27 март 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1

esejskiot del...mozno e za prepositions, articles(zero indefinite ili definite), distributive pronouns, quantitative pronouns...inaku i jas polagam vo petok...pisi mi privatna :) pozz

На invincible.06 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Annx

Annx Активен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Сакам да прашам нешто за презапишувањето предмети. До сега немам презапишувано дека бев старо ектс, ама од септември ќе морам (повторно сум 7 сем.)
    Гледам пишавте погоре дека треба 35 кр т.е 7 предмети со се тие од 7 сем.
    Е сега ме интересира, мора ли сите заостанати предмети да се презапишат или само тие што планираш да ги полагаш во 3те сесии? Пример јас ќе ги пополнам тие 35 кр со сите заостанати предмети, ама сакам да полагам и некои предмети од 7 сем, како Сај7, Методика бидејќи имам услов да ги полагам нив.

7. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    24.008
    ^^
    Мислам дека иако имаш услов за САЈ 7 и Методика, мора најпрвин да се презапишат задолжителните предмети кои се заостанати (да се пополнат сите) , па задолжителни од редовниот нов семестар и на крајот изборните предмети.

8. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Мораш прво да ги запишеш прво заостанатите предмети па потоа тие што идат од редовниот семестар и притоа првин се запишуваат задолжителните а потоа ако ти останат кредити се запишуваат изборните.Е сега ти напомена дека си 7ми семестар, значи си апсолвент, мислам дека апсолвентите ( барем так апрочитав на известување на студентски прашања) не с еограничени со кредити и дека можат да запишат колку што сакаат предмети, али за ова не сум сигурна и нема баш искуство затоа што сум трета година па најдобро ако има некој што е четврта нека објасни дали е тоа така ;)

9. Annx

Annx Активен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    ^ И доколку не ми останат кредити ќе треба да чекам до нареден зимски семестар за да ги запишам останатите, и во овие 3 сесии нема да можам да ги полагам тие предмети?
    А тоа за апсолвентите мислам дека беше така направено само за тие што сега завршија, дека беа последната генерација по старо ектс што студираа и тогаш прв пат презапишуваа предмети.
    Како и да е, фала и на двете за одговорите, ќе си почекам до септември за официјално соопштение од катедрата :)

10. Hopeful

Hopeful Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.467
    Малку офф-топик, ама нели ви личи овој на сликата на Јованка? :D
    (ја имаше постирано Јипман во Модни критики, па мене ми заличи на неа :D )

11. invincible.06

invincible.06 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2011
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    21

ахахах :lol: ме изнасмеа :D исти се.....ахх осеќам ќе не измачи женава со тоа лексикологија :|

12. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    ^ Абе немој вака, симпатична е Јованка :D :D :D

13. Sweety-Tweety

Sweety-Tweety Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    994
    Допаѓања:
    501
    Потсеќа малку де :lol: , ама мене дури и симпатична ми беше. Јас кога студирав Љупчо беше страшен, па таа кога ќе се појавеше покрај него, ко ангел да сме виделе. :D

14. Hopeful

Hopeful Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.467
    И јас убаво поминав со неа, немам лоши зборови. Симпатична ми е и мене ама ми заличи малку со овој на сликава :) .

15. Chocoholic.girl

Chocoholic.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    39
    Здраво феминки :)
    Ќе може ли некој да ми каже кога треба да се завери семестарот и да се запише нареден?
    Прва година сум па немам баш искуство. Видов дека сега се пријавуваат испитите за август, но дали може да се завери сега семестарот дека ја исчистив годината?
    Фала многу :)

16. Hopeful

Hopeful Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.467
    Во септември се заверува и запишува семестар. Ќе напишат тие на сајтот кога ќе има рокови за тоа. Секогаш е кон крајот на септември, после сесијата, за да можат и тие што полагале во таа сесија да исчистат испити и да заверат/запишат семестар.

На Chocoholic.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. molikaMk

molikaMk Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    2.582
    Дали можам неискористена пријава од јуни да ја употребам за септемвриска сесија (да ја поправам само сесијата на пријавата) или морам нова пријава да носам во студентски?

18. Tanjus

Tanjus Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2009
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    70
    И мене ме интересира ова, некој да не знае?

19. Sartela

Sartela Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    24
    мора нова :)

20. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    а за уплатиницте? мора нови или може и старите?