Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет - англиска катедра

Дискусија во 'Образование' започната од teddygirl, 11 август 2010.

1. Mariuccia

Mariuccia Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2011
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    20
    И уплатница нова мора, јас бев вчера и така ми кажаа и Стојче на одмор бил до 10ти јули :)

2. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Девојки кога се полага заостанат предмет од втор семестар (конкретно поезија)? Август или септември? И приближен датум ако знае некој? :)

3. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    ги имаш датумите на сите испити на страната на факултетот :)

На lady.N му/ѝ се допаѓа ова.
  4. n.a.t.t.y

n.a.t.t.y Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2011
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    763
    Дали е можно, бидејќи од оваа година има и шпанска катедра, да се упише ПИТ комбинација прв англиски втор шпански?
    И ако не го мрзи некој да ми појасни (знам дека е по милионити пат ама стварно не разбирам ништо), прва година сите учат заедно, и од трет семестар се бира насока(наставна или ПИТ),така? Ако е така, тогаш во прва година кој јазик се зима како втор? Тој од средно или кој сакаме, како јас на пример шпански?
    Ова со јазик под Б под Ц мислам дека никогаш нема да го сфатам :@

5. Saniche19

Saniche19 Активен член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    10
    Здраво драги феминки. Во Август планирам да се запишувам на Филолошкиот факултет во Скопје смер превод и толкување. Е сега би сакала да ми помогнете околу изборните предмети. Јас би сакала да бирам Дипломатска комуникација, Шпански јазик и уште еден ама не сум одлучила кој. Имам една другарка што многу добро поминувала и супер и било. Е сега ме интересира дали ако изберам шпански јазик на ПИТ ќе почнам од нула да го учам? Ккави се професорите? Генерално кои предмети се така полесни и кои се најбирани како изборни? Вашата помош ќе ми биде од корист, посебно ако знаете нешто повеќе за шпански јазик како изборен на ПИТ. Однапред благодарна :)

На sasezezov му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bamboo

Bamboo Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1
    Се запишуваш на филолошки и бираш една од двете катедри: превод и толкување или јазик и книжевност, на првата мора да имаш два јазика изберено кои ги студираш на некој начин паралелно, а на втората студираш еден јазик не толку од практичен аспект, не се обрнува толку внимание на преведување колку на граматика и книжевност, трет семестар доколку си на катедрата книжевност бираш помеѓу наставна насока и насока на преведување, значи ова е насока за превод и толкување на катедрата за книжевност :) И уште нешто на катедрата за книжевност бираш уште еден јазик ама само под Ц, всушност тоа ти е изборен предмет, под Б јазик се бира како посебен модул(тоа е исто што и насока како наставна и превод) се обидов да ти објаснам, се надевам дека не те збунив уште повеќе :) Со тек на време ќе ти се разјаснат работите, сега само одбери си катедра и не се секирај за понатаму

7. Saniche19

Saniche19 Активен член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    10
    феминки ама нема нема приемен за на ПИТ. Јас сакам да запишам тоа ама колку што знам нема да има, барем на сум информирана поинаку... од кај сега излезе приемниот?

8. Saniche19

Saniche19 Активен член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    10

на англиски катедра, тоа значи ќе има приемен само на книжевност а не на ПИТ или пак и на ПИТ ќе има. ве молам одговорете ми јас планирам ПИТ да запишам :)

9. AngelAny

AngelAny Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    1
    Ова со модулов баш и не го разбрав? Ќе ти го пишува тој јазик во диплома, тоа ти е како под Б, кога се бира? :$

10. Saniche19

Saniche19 Активен член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    10
    Девојкиии нема да има примене оваа година на филолошки. Веродостојна инфомација, а плус и една феминка лично прашала и и рекле дека не им бил одобрен предлогот од Министерството! Епа ужиавајте! Мене лично немаше да ми биде проблем приемниот ги знам јазиците, ама што се вели секогаш мора нешто да се повтори :)

11. Bamboo

Bamboo Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1
    За катедрата пит ќе треба некој друг да ти одговори што пишува во дипломата, јас мислам дека ти стои преведувач од анг на франц или од анг на герм зависи што имаш изберено, тоа ти е како два јазика по А, а на книжевност преведување имаш диплома дипломиран преведувач од анг на мак, а модул е пакет предмети кои ги бираш во зависност од тоа која насока ти треба, тоа се три изборни предмети покрај трите задолжителни :)

12. sasezezov

sasezezov Активен член

Се зачлени на:
    4 август 2012
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    А колку изборни предмети има и кој се тие ако можеш да ми кажеш....И јас треба да се записувам у август ал исе двоумам сеуште.... Што е тоа ПИТ?? Зошто шпански јазик ??

13. Andrianaaaaa

Andrianaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2012
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    41
    Значи: ПИТ е катедра за ПРЕВОД И ТОЛКУВАЊЕ
    кога ќе се запишеш на пит одбираш два јазици за кои мора да имаш некакво знаење. Значи на пример Англиски и германски. Во оваа катедра се фокусирате баш на ова и немате предмети како книжевности итн.
    на катедрата Англиски јазик и книжевност учиш баш тоа што ти пиши. Го учиш англискиот јазик, иако почнуваш од напредно ниво така да ако не го знаеш добро подобро не се запишувај таму и воедно учиш и англиска книжевност. Имаш 12 предмети во година, 6 на семестар. Во прва година и сите наредни години имаш 3 задолжителни предмети кои мораш да ги учиш ( На пример во прваЧСовремен англиски јазик 1, Англиска книжевност1 , Морфологија), и имаш 3 изборни предмети кои ти сам си ги избираш меѓу кои можиш да избереш и друг јазик кој почнуваш да го учиш од почеток но тој предмет ти е само изборен и во дипломата ке ти стои само професор по англиски јазик. Во втора година сите предмети ти се задолжителни иако повторни ги имас класичните 3 задолжителни предмети и 3 изборни( кои катедрата ти ги избира и мораш да ги учиш иако стои дека се изборни) што значи дека не може да избираш ти а доколку сакаш да продолжиш да го слушаш твојот 2 јазик ќе треба да го земиш како 7ми предмет. Во втора година можиме да избереме дали сакаме да продолжиме наставна насока или преведување( кое нема никаква врска со пит, не е поврзано со пит бидејќи сеуште ги учиш книжевностите итн, само со мали измени на некои предмети). Доколку избереш преведување во втора година на дипломата пишува преведувач од англиски на македонски и обратно.
    Доколку пак не ви е јасно најдобро би било да си прашате на студентски.
    И УШТЕ НЕШТО НЕ ПОСТОИ ПОВЕЌЕ ЈАЗИК ПОД Б, Ц, НЕМА ТАКВА МОЖНОСТ ПОВЕЌЕ, ВО НЕКОЈА СМИСЛА ДОКОЛКУ РЕШИТЕ ДА ЗЕМЕТЕ ПЛУС ЈАЗИК КАКО ДОПОЛНИТЕЛЕН ПРЕДМЕТ ТОА Е НЕШТО СЛИЧНО НА ЈАЗИК ПОД Ц, САМО ШТО ТОА ВИ Е КАКО ПРЕДМЕТ И ЕДНОСТАВНО ОСВЕН ТОА ШТО ВИЕ ЌЕ ГО ЗНАЕТЕ НЕ ВИ ЗНАЧИ НИШТО ВО ДИПЛОМАТА, ВИЕ ПОВТОРНО ЌЕ БИДЕТЕ ПРОФЕСОРИ ИЛИ ПРЕВЕДУВАЧИ САМО ПО АНГЛИСКИ ЈАЗИК.
    ДОКОЛКУ САКАТЕ ДА СТАНЕТЕ ПРОФЕСОРИ ПО УШТЕ ЕДЕН ЈАЗИК КЕ ТРЕБА ДА СИ ИЗВАДЕТЕ НОВ ИНДЕКС ИЛИ УШТЕ ЕДЕН ФАКУЛТЕТ.

14. sasezezov

sasezezov Активен член

Се зачлени на:
    4 август 2012
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Јас во средно само англиски учев а германски малце учевме во 7-8 оделение и тоа основно ниво. така да само англиски ми оди друг јазик не сум изучуивал имаш ли некоја идеја шо да направам. што е тоа катедра? што е подобро да изберам англиски јазик и книжевност или тоа преведувач и толкувач? Има ли некоја разлика од овие два правци ? кој е потежок кој полесен? позз и фала однапред.

15. Andrianaaaaa

Andrianaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2012
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    41
    Значи јас колку што знам мислам дека за да се запишиш на превод и толкување на пример англиски и германски мора двата да ги имаш изучувано мислам дека минимум 2 години... само не ме држи за зборот оти не сум сигурна. Според мене превод и толкување е полесно, барем според мене она што ја прави книжевноста потешка е баш то, што имаме предмет книжевност, мора да читаме книги, да парафразираме сонети, да пишуваме есеи, и најповеќе заглавуваат баш на тоа. Сега никој средно не го правел тоа, така да неможи да го знајш и мислам дека се се учи, еве јас на пример сум на книжевност и со ред си ги земам книжевностите и тоа со оценки над 8мица.

16. sasezezov

sasezezov Активен член

Се зачлени на:
    4 август 2012
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    А за германски од кое ниво се почнува да се уче?

17. Saniche19

Saniche19 Активен член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    10

Мисла дека германски најпрвин се повторуваат германски што си ги учела во средно.. и јас ќе се запишувам на ПИТ мкд/анг/фран и шпански како изборен ќе го земам. поздрав :)

18. sasezezov

sasezezov Активен член

Се зачлени на:
    4 август 2012
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    А зошто мкд/анг/фран и + шпански изборен.тој француски ти ли си го избириаш? На кој факултет ке одеш? кирил и методиј или гоце делчев?

19. Saniche19

Saniche19 Активен член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    10
    \
    \на кирил и медотиј ќе одам... на катедра за превод и толкување... значи ќе бирам мкд/анг/фран некои и има комбинации од овие три јазика. а шпански ќе земам како изборен предмет. тие три ми се задолжителни мкд/анг/фран и уште три ќе треба да изберам а еден од нив ќе ми биде шпански :)

20. Mariuccia

Mariuccia Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2011
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    20
    Да ве прашам дали некој знае дали Стојче започна со работа на студентски? Знам дека на страната пишува дека одморот им заврши ама јас бев на почетокот на јули кога пишуваше дека не се одмор и кога отидов ск ми кажаа дека стојче бил на одмор. Епа сега морам да вадам документи, па ако некој бил овие дена или планира да оди утре или четврток ве молам кажете ми дали ќе биди таму бидејќи ќе доаѓам од бт само за тоа . . . :)