Концептот на испитот и за поезија 2 и за поезија 4 е исти.Овој пат новитет му е тоа со препознавањето на делата, и тој што ти кажал дека бара ликови те излагал само да се препознае делото и авторот на делото треба
Леле ќе ве замолам за малку помош, цело лето учам за поезија 1, ама за есејот не знам како да учам, од што да учам. Се изначитав од интернет за сите книги, ама пак не знам што бара професорот, колку треба да се пишува...Првпат ќе го полагам и ај ако можи некој да ми кажи некој совет, информации, некој линк ако има што би ми бил од корист и слично, ќе ви бидам многу благодарна!!!
Драги Феминки и јас цело време се мачам со есејот ајде некој поискусен нека не упати малце повекје однапред благодарам
Девојки ај помош за фонетика 1 ....полагаме деновиве па ако може помош што како дава на делот за раскажување..... чув дека давала и некоја од vowels да напишеме се за неа нели 5те подточки па дајте помош на кои да обрнам внимание
Обрнете внимание на едно дело и него разработете го.Јас го учев Sir Gawain него го дава секогаш, само со различен симбол за разработување.Симболи што ги давал до сега на испит се The pentanlge,girdle,slash,colors and types of love.За сите овие има на интернет.Се надевам ви помогнав, па кршете нога
Фала многу за информацијата! А треба само кратко да објасниме што симболизира или и нешто општо за целото дело како вовед?
Нема вовед нема ништо..само директно за тоа што се бара и само ЕДЕН параграф и секако ке се потрудиш да има 150 збора колку ли требаше
И јас полагам СAJ 2 така да заедно ќе бидеме таму, инаку е сличен на САЈ 1, има 2 превода од мак на анг и обратно, тој од англиски е од Анимал Фарм, една вежба со граматика сите времиња, phrasal verbs, word building, multiple choice, relative clauses, transformations, conditionals, causative have, comparative and superlative, а за writing дава или advice letter или opinion paragraph.
Здраво! Се извинувам што пречам.Би сакала да добијам неколку информации што ги нема истакнато на страната на флф.Колку предмети имаме право да презапишеме?.Во прирачникот пишува дека во еден семестар имаме право да искористиме 35 кредита..Доколку е така би требало да може да се презапише само еден предмет.И уште едно прашање..дали моше да се запише англиски во втора година..ако не е положен англиски од прва. и доколку може дали треба повторно да се слуша..оваа се однесува за катедрара ПИТ Благодарам однапред!
Концептот на испитот и за поезија 2 и за поезија 4 е исти.Овој пат новитет му е тоа со препознавањето на делата, и тој што ти кажал дека бара ликови те излагал само да се препознае делото и авторот на делото треба [/quote] Сега на испитот по АК4 имаше и кој лик го зборува и на што се однесува.
Ако можи некој да ми каже за во трет семестар кој предмет од овие два е покорисен за превод и толкување и што се учи: контрастивна анализа или американски расказ?
Дефинитивно контрастивна.По тој предмет се учи толкување на идиоми од англиски на македонски а и обратно.Учите кое време се користи во македонскиот а кое во англискиот.Всушност предметов ги изучува сличностите и разликите во македонскиот и англискиот јазик.
Јас сум Англиски јазик и книжевност, ама сепак еден од овие два морам да одберам. А за „Американски расказ“ мислење, корисен е или... ?
А треба ли за Контрастивна да му ги купувам книгите на Зозе? Затоа што периодов уште 100е за речници ми фалат.
Senza расказ учиш исто што и книжевност, ако те влече книжевноста одбери го тоа но според мене контрастивна е 100 пати подобро него ли расказ.Конкретно ние кога бевме втора година сите одбравме контрастивна, затоа што од книжевности како ѓавол од крст бегаме Doozy Зозе ги даваше речниците за 5000 денари.Во тоа спаѓаше двата речници, речникот на идиоми, книгата што ти треба за предметот и како подарок даваше лексикон на странски зборови во македонскиот јазик.Кога ќе видиш за толку книги и не се мн пари, али сите си знаеме каква ни е ситуацијата, а башка сега и уписи инаку без речници не правиш ништо сепак сме на странски јазик и ти требаат за секој предмет.Во трета се почнува со преводи, а речниците ти се главен алат.Професорот на те тера да ги земиш речниците ако не сакаш, освен книгата за предметот и малиот речник на идиоми кои што двете заедно чинат 1000 ден.