Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет - англиска катедра

Дискусија во 'Образование' започната од teddygirl, 11 август 2010.

1. PortmaN

PortmaN Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    6
    Да прашам, значи сега треба да презапишам драма,па ќе треба ли да плаќам и за роман, поточно да го пишувам и во индекс??? оти ќе излезат 7 предмети т.е 35 кредита

2. Lily999

Lily999 Активен член

Се зачлени на:
    14 септември 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Девојки, дали некоја ќе може убаво да ми објасни што се изучува Американски расказ и како изгледа испитот? Дали е обемно, има ли теорија или само расказите што се предвидени во програмата.
    Ви благодарам однапред :)

3. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.780
    Допаѓања:
    24.006
    А може ли третиот изборен од модулот да не е ниту Американски расказ ниту Контрастивна анализа, туку нешто сосем трето, со оглед на тоа што само другите два изборни се обележани со ѕвездичка?

На heartche му/ѝ се допаѓа ова.
  4. heartche

heartche Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    26
    И мене истото ме интересира, иако веќе претходно ми одговори тука една колешка.
    Меѓутоа прашав и во ЕКТС и ја прашав и Билјана по САЈ и ми рекоа морало или анализа или расказ, не знам кај да се обратам за да дознам како е навистина?????

5. Andrianaaaaa

Andrianaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2012
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    41
    Да мора да изберете помеѓу контрастивна и расказ. И мора еден од овие два да го изучувате, што значи дека неможи да земете некој друг предмет на местото од овие. :* :rofl:

6. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Девојки при електронското запишување го нема психологија како предмет во англиска катедра, треба да го барам по другите катедри?
    А исто така сакав да прашам во втора година се изучува фонетика и фонологија на местото од морфологија? :)

7. heartche

heartche Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    26
    Психологија ти е во останати..кај што бираш катедра англиска, француска последното пишува останати, таму ја има Психолохија(зимски). Сега во втора е фонетика и фонологија 1 :)

На lady.N му/ѝ се допаѓа ова.
  8. senza.parole

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.780
    Допаѓања:
    24.006
    Девојки, да ве прашам (посебно вие од постарите генерации)...

Дали ако презапишам предмет (по втор пат, нели) ќе ми биде дозволено истиот да го полагам на колоквиуми (доколку има колоквиуми) ?

Што викате, м ?

:?:

9. Jewel

Jewel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2010
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    144
    ^ Да. Штом го презапишуваш треба да го слушаш повторно и целата постапка е како од почеток, така што доколку има колоквиуми по предметот ќе си го полагаш преку колоквиуми :)

На senza.parole му/ѝ се допаѓа ова.
  10. senza.parole

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.780
    Допаѓања:
    24.006
    ^^

Супер, фала ти многу.

А, дали знаеш дали навистина при полагање на Фонетика 1 нема услов да ти се положени двете Морфологии од претходно?

11. molikaMk

molikaMk Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    2.582
    Девојки морфологија 2 можам да го пријавам и да го полагам сега во 3 семестар така( му доаѓа 3 сесија)??? или не ?

дали е точно дека после три изминати сесии предмет од летен се полага само во нареден летен семестар или може и во зимски?

12. senza.parole

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.780
    Допаѓања:
    24.006

Морфологија 2 нема зошто да го пријавуваш сега, тој ти е од летен семестар и имаш уште една шанса за да го положиш од прво запишување.

Нема врска, сите предмети се полагаат во сите сесии, зависи само за кој имаш услов од нив да го полагаш (во смисол да не си усовена со нешто претходно да немаш положено, ова пр.).

На molikaMk му/ѝ се допаѓа ова.
  13. molikaMk

molikaMk Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    2.582
    Точно е, баш пред некој ден и јас за тоа барав во прирачникот и пишува дека не е услов да ти се положени 2 морфологии :)

На senza.parole му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Saniche19

Saniche19 Активен член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    10
    Лелеле кога ќе го објават распоредот за прва година :(

15. senza.parole

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.780
    Допаѓања:
    24.006
    Девојки, можат ли СМЈ 1 и Психологија да се полагаат на колоквиуми?

16. Bella93

Bella93 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2010
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    0
    Ке може ли некој да ми објасни за првите 2 изборни предмети на оваа катедра, беа понудени 4 предмета (2 во прв, 2 за втор семестар ) како да ги изберам и дали ке мора да ги слушам и Лексичките категории и Британска цивилизација ?? Барав на сајтот ама не најдов подетални информации...
    Благодарам :)

17. heartche

heartche Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    26
    Лексички категории и Британска цивилизација се изборни предмети понудени од катедрата во прв семестар кои подоцна во втор преминуваат во Граматички категории и Американска цивилизација.
    Можеш да ги одбереш, но и не мораш, можеш да си земеш некои други изборни од други катедри. Искрено јас ти ги препорачувам бидејќи многу ке ти помогнат за понатаму, а и не се воопшто тешки.

И ако ги одбереш сега во прв семестар, не значи дека мора да продолжиш со нив и во втор.

18. Bella93

Bella93 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2010
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    0
    2 предмета треба да одберам од оваа катедра, а 3тиот предмет од другите.. Е сега јас сакам Британската цивилизација да ја земам, ама изгледа немам друг избор за вториот изборен ( Лексички категории ) или се лажам ??

19. heartche

heartche Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    26
    Значи можеш да ги земеш и двата или само еден или пак ниту еден, твој избор како сакаш.

20. senza.parole

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.780
    Допаѓања:
    24.006
    Јас искрено не ти ги препорачувам Лексички/Граматички категории, зашто многу колешки ми се жалеа дека заглавиле со него... бил многу тежок.