Дали можам утре да ги најдам Кошка, Елени и Анжела на факултет? Гледав дека немаат утре консултации, но можеби имаат некое предавање или пак доаѓаат?
Збор-два за Зозе? Се пријавив за семинарска, ќе му купам речници, ќе научам за испит. Нешто друго? Редовност да не гледа случајно?
Аха, гледа . Зозе е кул тип, со ништо не се замара. Редовност „бара“ - колку да има да им однесе списоци кај што му бараат и да има црно на бело дека одржал час. Може и воопшто да не одиш ако сакаш и да те потпише некој друг, а и да не те потпише не е ништо страшно. Се што кажува на час, нормално дека е корисно, но истите работи можеш да ги најдеш во речниците и да си ги сработиш вежбите сама или да фотокопираш од колегите . Ништо не губиш ако не одиш редовно, верувај . Не објаснува ништо настрана од материјалот, па исто ти се фаќа. Семинарската изработи си ја, купи нешто од кај него, за испит прочитај Спојлер (ама и направи ливчиња, онака колку да се „потсетиш“ за во кризен момент) .
Семинарска додуша баш и не е неопходна. Јас зедов тема, за кецот не ја изработив, ај демек ја оставивме за нардниот семестар, и на крај ништо ич Испитот се состои од теоретски прашања кои ги дава од сината граматика + делот од вежби каде дава дел од идиомите и термините кои се работат од хендаутите. Благо кажано, испитот е групна консултација.
Абе мене не ми смета да му одам, ама обавезно во среда кога држи нема место, некој стои, некој на земја седи, ништо не се слуша.... и само губам време. А во петок планирав посекако да одам, тогаш наводно вежбите му се. Мада што нема некоја разлика. И мене ми изгледа ко искулиран тип, затоа претпоставив и дека не се ни замара со редовност.
Како немате? Не купивте од кај него? Таму ја има теоријата за испитот - граматичкиот дел и дава од неа прашања, а плус дава и термини и идиоми, од три дела се состои испитот. Ние ги купивме граматиките од кај него лани. Термините и идиомите ни ги дава на хендаути, а истите ги има и во англиско-македонскиот и македонско-англискиот речник (идиомите) и во речникот со стручни/правни термини (другите термини). Не е ништо страшно, не грижете се, убаво кажа Хипица, работа во групи . Има и прашања што се паѓале изминативе години, лп за тоа . Инаку, денес бев на факултет и ја видов Кошка, колку се разубавила, некако како подмладена ми се виде . Позитивно се изненадив. А, и да прашам нешто. Се одржуваше некаква работилница во библиотеката денес, имаше и од нашиве професори, а и странци. За што е работилницава, за што се работи дали знаете?
Немал веќе граматики во залиха. Цути бизнисот, тоа е. Јас посекако планирам да си ја купам, без и он да ми рече, ќе побарам низ разни книжари, не планирам да копирам. Ептен ако дојде зорт, па да немам од кај да учам. Наредна недела планираме да одиме на бацирака по речници.
Охохо, шо убо ќе го омрсите Зозета ! Можда му се распипал печатачот ! Види во Икона да не ја има, гледав речниците му ги имаат.
Сега ги дава само англиско-македонскиот и македонско-англискиот речник и тој деловно-правен. А таа плава граматика што ја кажувате да не е таа нешто with Contrastive notes? На почетокот рече дека може да ја копираме пошто немало веќе од неа.
Добро, почнаа предавањата кај Соња Витановска - роман ???? И да ве прашам, дали предметот ако е презапишан може да се полага на колоквиуми ?
е вака сеа .. велите дека на ПИТ прв англиски и втор тој што си го учела во средно како втор јазик.. се океј во гимназија учат втор јазик но што е со тие од стручните училишта? на пример јас учам само англиски.. и кој од јазиците француски и германски ке ми биде земен како втор??? и што е разликата ако прво се запишам на книжевност а во втора одберам превод? и ако се запишам директно на ПИТ ? стварно ништо не ми е јасно
^^ Да, почнати се предавањата од Соња Витанова - Англ. книжевност/Роман. А, за второто и мене многу ме интересира.
Мислам дека ќе може да го полагате, иако ви е презапишан. Јас бев 4та год. кога полагав книжевност 6 на колоквиуми.
Некој да ми каже нешто за Катерина Велјановска, предава Македонски јазик? Прашувам тука оти е поактивна темата.
Има некој што е трета година за да каже кои чаптери се за прв колоквиум Методика и Историја на Англискиот јазик.Исто така и дали се закажани, кога ќе се полагаат?