Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет - англиска катедра

Дискусија во 'Образование' започната од teddygirl, 11 август 2010.

1. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Ако има некој слушано Подготовка за ПИТ, нека ми пише, сакам да го прашам нешто. :D

2. Hopeful

Hopeful Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.467
    Луѓе, Соња Витанова доаѓаше оваа недела на факултет, држевте предавања кај неа?

3. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    дали некој има вадено уверение за положени предмети од студентски да ми каже што, како треба да правам, колку ќе ме кошта сето тоа и дали ќе треба многу да чекам?

4. Tanjus

Tanjus Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2009
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    70
    Некој ако може да пише што кажала Јанева за Фонетика 1 што да се учи и на што да се обрне повеќе внимание?

5. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    24.005
    ^^

ФОНЕТИКА 1, за учење следново:

Делот каде што почнува теоријата, некаде на средина на книгата:
    од 1 до 101 страна (со исклучок на првата лекција која НЕ ТРЕБА да се учи)

*Побитни лекции на кои треба да се научат: 1 до 19 стр; сите дифтонзи и самогласки

*Од почеток од хендаутите треба да научат: 5a, 13c, 16a, 15a, 20b

На Tanjus му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lala555

Lala555 Активен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2012
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    15
    ај ако може некој да кажи каква е Маџар во оценувањето, ние сега ќе полагаме сај 5, па дали е лесен тестот, дали е строга при оценувањето или?
    :)

7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.938
    Допаѓања:
    123.516
    Девојки,сакам да замолам која има дипломирано,насока превод и толкување да ми пише ЛП,ми треба инфо,кое не го знаат од студентски |(

8. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Ако има некој што е трета година ај плс нека ми пише лп :)

9. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Мене пак ми треба некој што има слушано Теорија на ПИТ 1, блиц прашање само. :D :D

10. Sw3et.Ang3l

Sw3et.Ang3l Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    1.261
    Допаѓања:
    2.096
    Да ми помогне некој.. Што е подобро наставна или преведувачка насока? Дали со наставна можеш да бидеш преведувач и обратно?

11. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    И за едното и за другото ќе треба да дополагаш испити :)

На Sw3et.Ang3l му/ѝ се допаѓа ова.
  12. pp1994

pp1994 Активен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Ќе може ли ако има некоја што студира или завршила на ПИТ англиски или француски прв да ми пише?

13. heartche

heartche Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    26
    Што се паѓа на испитот Фонетика 1 во делот за есеј и обично какви прашања паѓаат во делот за заокружување? Роман некои теми за есеј или прашања ако може да споделите и контрастивна ако има некои прашања?? Благодарам однапред :) :*

14. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Јас кога полагав фонетика немаше есејски дел а на заокружување имаше да го препознаеш " натрапникот " во дефинициите ( во смисла која епогрешна), потоа имаше која буква како се изговара,имаше транскрипција, ни читаше 5 зборови, имаше и за органите по некоја дефиниција- од 4ри дадени да заокружиш и внимавај на тоа сите се исти само едно зборче се разликува.За роман незнам прашања но во глобала е мн лесно и романите одма се препознаваат оти во самиот дел се спомнува името на романот :) Контрастивна дава 20 идиоми.10 од мак на анг и 10 обратно.Теоријата е цела споредба помеѓу двата јазици.Знам имаше видови на множина во мак. јазик, како се прави минато време во мак. јазик ( наставките на глаголот што се даваат).Мој совет ти е кога ќе учиш, учи ги и наставките а не ко мене да ги прескокнуваш :tmi: али во глобала лесен е испитот затоа што можете едни со други да си помагате и ретко кој паднал кај Зозе :) Со среќа на испитиве ;)

На heartche му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LifeLove

LifeLove Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    141
    Сакам да прашам дали ако не запишеш година, т.е. ако сакаш да паузираш, дали има некакви последици, дали се плаќа казна?

16. Chocoholic.girl

Chocoholic.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    39
    Колешки да ве прашам, контрастивна кај Зозе како поминавте и како учевте? Дека сите ми викаат било лесно, али не знам како да се спремам и дали да се спреам воопшто :D

17. Lynna

Lynna Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите.Ссакам да прашам во врска со испитот по роман,Дали може некој да ми каже од каде да учам теорија и за извадоците од романите, дали лесно се препознаваат , и како треба да ги парафразираме? И за есејот што теми се паѓаат? Ви благодарам однапред бидејќи навистина немам ни идејаа што да учам , а само 2 романи имам прочитано

18. CobiLobi

CobiLobi Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2013
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    6
    И за ак-3 и ак-6 треба да одиш на предавања за да фаќаш белешки, од тоа сите учат! Истото важи и за вежби, таму детално се разработуваат сите извадоци од лектирите. Гледај некој да ти даде белешки.
    Кажи ми што ќе полагаш, па ќе ти кажам теми за есеј.

19. Lynna

Lynna Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Англиска книжевност 3 , роман :(

20. CobiLobi

CobiLobi Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2013
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    6
    Ајде со ред :)
    The theme of colonialism in Robinson Crusoe from another point of view (compare the theme advocated in Crusoe and as rejected in Gulliver's Travels
    Ideal society in Gulliver's Travels
    Clash between the Normans and the Anglo-Saxons in Ivanhoe; The theme of cohabitation in Ivanhoe
    Social mobility in Pride and Prejudice
    За Vanity Fair немам некоја тема запишано, ама може да се каже пак social theme: social mobility/climbing
    Great Expectations - a novel of maturation and personal growth; a social critique of the upper class
    Gender and inequality in Jane Eyre
    За Wuthering Heights не ми текнува како точно гласеше темата, знам само дека беше за ликот на Heathcliff
    Ете така. Се надевам ќе ти помогне ова. Good luck! :)

На linguist му/ѝ се допаѓа ова.