Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет - англиска катедра

Дискусија во 'Образование' започната од teddygirl, 11 август 2010.

1. heartche

heartche Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    26
    Какви се прашањата од граматиката, примери некои да напишеш или пак дефиниции ?

2. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Најверојатно јас ќе ги сликам идиомите, и преку телефон ќе пробам да ги видам... Само немам мемориска, а 8 вакви листови имаме, по 4-5 страни, мама миа. :D Ама искрено не гледам поента во тоа што по правило треба да се учат идиомиве, фала Богу ако ми треба некој да видам, ќе си отворам речник, нема да се мислам кај Зозе на час како ни кажал.

Знам дека се препишувало, ама ете, јас сум смотанка за препишување, не знам баш како ќе се снајдам. :geek:

3. pseud

pseud Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    4

Епа фала ти најмногу за деталниот одговор, се надевам и ние ќе ја имаме таа среќа... :)

Поздрав !

4. BlackSwan5

BlackSwan5 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    3.559
    Има некој нешто поопширно за поемата Beowulf најдено на интернет? Мислам нешто во вид на текст, опишување на структура, таква работа?

5. Bamboo

Bamboo Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1
    Ne mi e jasno, za kontrastivna 1 dali treba tenses da se ucat? Se nadevam ne :worried:

6. Lala555

Lala555 Активен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2012
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    15
    Znaci gledam deka site prasuvate za kontrastivna, ne panicete bidejki nema polesen ispit od neg. Site sedevme eden do drug i isto kako da ne polagame, zboruvavme glasno itn zatoa uzivajte. :D ;)

На pseud и Bamboo им се допаѓа ова.
  7. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    некој што има синтакса 1полагано ? плс итно е :)

8. MateaSokolovska

MateaSokolovska Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2012
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    1
    Планирам да се запишам на катедрата Англиски јазик и книжевност, па ќе може ли некој да ми каже дали е тешко,кои предмети се учат,како со професорите, усно и писмено полагање и сличноо....фала ви однапред :))

9. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Ајде еве ја ќе се обидам. За тешко, ништо не е тешко ако си учиш :) всушност не е тешко и да не учиш баш многу, не е медицина или ФЕИТ (ако ми ја сфаќаш поентата).
    Од предмети во прва имаш САЈ, морфологија и книжевност (драма и поезија) другите три се изборни и не мора да ти бидат од англиска катедра. Исто и натаму тоа ти се трите главни предмети (САЈ, граматика и книжевност).
    Е сега секој со своето искуство, ама според мене професорите се прва лига, фини, стручни... Се жалат најмногу од Анчевски (поезија), ама човекот си нема маана, ќе си научиш, ќе си положиш. Усно се полага само САЈ, понекогаш поезија ако си на граница за положување и понекогаш фонетика (тоа во втора година) и тоа е приближно.
    Инаку не сакам да ти влијаам на изборот, ама морам да ти кажам дека кога јас би се вратила две години поназад не би се запишала на факултетов. Има многу кадар, а се помалку работни места. Сепак ако си имаш желба, занемари го моето мислење. Никогаш не се знае како ќе ти се посреќи.
    Се надевам дека помогнав. :$

10. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Што беше денеск ова кај Зозе, жити се. :rofl: :rofl:

Ама Анчевски убаво ни го стресе газот кога мислевме дека он ќе не чува, како попарени сите, накиснатки, наврнатки... Па и тој па, ако ве фанам со мобилен, со ливчиња, право надвор, казна три сесии, вака така... Половина пребледоа. И како најголем мадафакр не испотресе и си испадна, секоја чест. :rofl:

После Зозе кога влезе таму доле во ќошот раци му чукаа, се изнасмеав. 8)

Стопати не опомена нас :tmi: , ние океј си работевме, онака книгички, ливчиња, скриптички, мирни, тивки, еден колега учтиво скрипта си листаше... :D Отпозади се дереа по нас, му скисна едно време, рече први сте на список за излегување. :tmi: Ама па ептен тутурутки па стварно, ем знаат како е на испит, ем па дошле со раци во џеб, ами и да препишуваш треба да знаеш кое каде е... |(

На Hopeful и heartche им се допаѓа ова.
  11. linguist

linguist Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0

Hahahahha moram da se soglasam so ova, jas sum edna od onie sto prebledea koga go vidoa Anchevski tamu. Si imav spremeno i listovi za prepisuvanje i se, i koga go vidov gi ostaviv, i pak na kraj se sama so svoi zborovi napisav, zasto koleskata do mene ne mozese da se snajde na nejzinite livcinja i dali 7-8 frazi prepisavme :D

12. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    На роман кај Витанова е исто како и на другите книжевности, дава 2-3 мин. да видиш и ако не знаеш може да си излезеш, без да и даваш пријава??? :)

13. Lala555

Lala555 Активен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2012
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    15
    ај ако му текнува на некој за роман, големиот извадок што се паѓа, освен делот со јајцето од Гуливер, и за Робинсон, значи освен овие, дали од прилика знаете што друго би можело да се падни.

14. heartche

heartche Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    26
    Како треба да изгледа есејот за роман? Исто како драма со 5 параграфа? Ако може нешто повеќе за есејот ? :)

15. Anaxandra

Anaxandra Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2012
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    43
    Што се тресете со оваа контрастивна незнам, туку оваа книжевност кај Анчевски мене душата ми ја извади, се надевам сега после толку напор, толку денови неспиење и немир во душата конечно ке го положам оти стварно сакам да дипломирам аман!

16. Mariuccia

Mariuccia Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2011
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    20
    Кој е тој извадокот за Робинсон? :)

17. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.775
    Допаѓања:
    24.004
    Дечки, како е со Педагогија во втора?

Кој предава обично и како оди со предметов, нека каже некој од постарите генерации...

18. Lala555

Lala555 Активен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2012
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    15
    When he is sick and he is hallucinating. Тогаш му се обраќа на Господ, има некакво epiphany. :)

Педагогија, многу лесно, мислам дека дава по 15 прашања на колоквиум на заокружување се сите. Така да мислам дека со тоа нема да имате проблеми. :)

На senza.parole и Mariuccia им се допаѓа ова.
  19. Lynna

Lynna Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Може некој да ми каже што најчесто се паѓа за препознавање, тој голем дел за парафраза, од коi романi? за АК 3 - роман :)

20. MateaSokolovska

MateaSokolovska Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2012
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    1

Со оглед на фактот дека сум „скарана“ со математиката многу врати ми се затвараат и ми преостанува англискиот јазик кој ми лежи и го сакам и изгледа тоа ќе биде мојот избор.Здравје има време до уписите :)
    Ти Благодарам многу!

На lady.N му/ѝ се допаѓа ова.