Фонетика 2 да не знае некој што ни е за учење? Од книгата за интонација треба да се учи или само од Фонетиката?
Здраво колеги Дали нашиот факултет има трансфер на студенти во Австралија? Дали некој има прашано или пак знаете некоја Организација за размена на студенти во Австралија?
Здраво, колешки!!! Ве молам ако може да ми кажете кои песни отприлика се паѓаат на книжевност 4 (поезија) и некои теми за есеи? И како отприлика изгледаат прашањата по фонетика 2 на заокружување? Што се паѓа? Благодарам однапред.
Девојки, дали можете да се сетите на македонски поговорки кои одговараат на It's the straw that breaks the camel's back и A carpenter is known by his chips?
За втората мислам дека одговара: Птиците се познаваат по пеењето а луѓето по зборувањето... И никој ли не знае за Фонетика 2 каков е испитот? А барем дали има двосмислености некои и дали треба сам да напишеш каков stress треба да се употреби во даден збор или нешто слично? Мала помооош, бидејќи ние не го одржавме последниот час и ништо не ни објаснија...
Јок, едвај за Европа се наоѓа, не па Австралија. Барај стипендии на интернет, од нашиве нема да видиме нешто добро.
Пишував за фонетика 2 пред некое време...на страната на флф, во делот на нашата катедра, од десна страна подоле има линк фонетика 2. Тука има документ во ворд, и си пишува како изгледа усниот испит. И не е ништо страшно...гледајте да зборите на бритиш, тоа ја радува Киркова
Ај ако има некоја која полагала на 29ти јуни или 26ти не знам кога беше точно Теорија на ПиТ 2 кај Солзица ако се сеќава на некои прашања нека ги каже
Женски, ај вие што сте трета или четврта година објаснете ми нешто... Сега од Октомври ќе бидам 5-ти семестар. Задолжителните нели ги знам... САЈ/MEL 5, АК 5 и Лексикологија 1. Ме бунат изборниве. Нели Методика за наставна насока модулот е задолжителен со *. И него мора. Арно ама во делот Наставни планови и програми на страната пишува од останатите предмети студентите бираат најмалку еден. Преостанатите се: Историја на Англиски јазик 1, Психолингвистика и Училишна Педагогија. Дали тоа јас морам да бирам предмет кај Бабамова? А, другиве предмети активни се? И хипотетички, шо ќе се деси ако освен Методика 1, не одберам ниту еден друг?
Значи методика и историја мораш да ги избереш бидејќи без разлика на тоа што стојат како изборни катедрата ги наметнува и сите студенти треба да ги слушаат.
^^ Аман. Знам за Методика, туку Историја барем да не требаше. Пошто мене ме буни, ако е активен барем еден од Училишна Педагогија и Психолингвистика да се одбере Методика и еден од овие двата и БИЛО КОЈ трет, пошто таму пишува најмалку еден од нив. Па, ако е активен барем еден од останатите, да не мора Историја да се бира, ме разбираш? А, трет изборен вие кој го избравте?
Значи училишна педагогија и психолингвистика не беа активни и ние си избиравме предмет од која што сакаме катедра. Значи историја и методика мора да ги избереш а треттиот предмет од која сакаш катедра немора ни педагогија ни психолингвистика. I hope i helped