Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет - англиска катедра

Дискусија во 'Образование' започната од teddygirl, 11 август 2010.

1. true...love...2

true...love...2 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2013
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    4
    Вистина ли е дека неможеш повеќе да земеш два јазика.. како на пример јазик под А, под Б:?

2. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Вистина е :)

3. Magdalena-92

Magdalena-92 Активен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2012
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    5
    Ако повеќе неможе да се изучува втор јазик значи неможат да го наметнат како втор јазик оној што сме го изучувале во средно(германски,франциски)?

4. Frosinka3

Frosinka3 Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    4
    Јас мислам дека можеш да си земеш кој било втор јазик како изборен предмет ако сакаш а не е наметнато... :)

5. Rock-a-Fella

Rock-a-Fella Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.392
    Допаѓања:
    1.383
    Тие што го завршуваат овој факултет, најверојатно ако продолжат магистратура, ќе се запишат на истиот факултет. Но сакав да прашам, дури ако има некој кој магистрира на англиски, или магистрирал, дали се прифатиле студенти од други факултети. Ми имаат кажано дека не се прифаќаат студенти кои завршиле факултет кај Тетовскиот. А ако си завршила пример-економски, и да си студирала на Кирил и Методиј, сепак треба да положиш некои испити. Би била благодарна ако некој може да ме информира во врска со ова. Ако не, не дека ми е тешко да одам до факултетот, но не верувам дека би нашла некого таму. Најверојатно е затворено. Вие најубаво си знаете.

6. CobiLobi

CobiLobi Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2013
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    6
    Вистина е :)[/quote

Може, само што ќе ти излезат 8 предмети се' на се', и треба да имаш просек над 8.5.
    Имам колеги што учат два јазика паралелно т.е. под А и Б, или по ново, прв и втор модул.

7. veselamk10

veselamk10 Активен член

Се зачлени на:
    22 јули 2013
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    1

Значи, ако имаш просек над 8,5 во втора наместо 6 можеш да полагаш 8 предмети (+2 за втор јазик)? И дали ќе го пишува во диплома втор јазик?

8. veselamk10

veselamk10 Активен член

Се зачлени на:
    22 јули 2013
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    1
    Може ли некој да сподели искуства за студентите кои ќе бидат прва година? Кои предмети да ги избереме и дајте збор два за задолжителните

9. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Може, само што ќе ти излезат 8 предмети се' на се', и треба да имаш просек над 8.5.
    Имам колеги што учат два јазика паралелно т.е. под А и Б, или по ново, прв и втор модул.[/quote]

Значи, ако имаш просек над 8,5 во втора наместо 6 можеш да полагаш 8 предмети (+2 за втор јазик)? И дали ќе го пишува во диплома втор јазик?[/quote]
    Колку и да имаш просек нема да ти пишува под а и под б затоа што ако го земеш како осми предмет ќе ти стои како странски јазик и ќе ти носи само 5 кредити повеќе и ништо друго.За да имаш два јазика треба паралелно да бидиш запишана на две катедри и да имаш 2 индекси.Побарај поназад ќе видиш имаме веќе пишувано на оваа тема.

10. veselamk10

veselamk10 Активен член

Се зачлени на:
    22 јули 2013
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    1

Значи, ако имаш просек над 8,5 во втора наместо 6 можеш да полагаш 8 предмети (+2 за втор јазик)? И дали ќе го пишува во диплома втор јазик?[/quote]
    Колку и да имаш просек нема да ти пишува под а и под б затоа што ако го земеш како осми предмет ќе ти стои како странски јазик и ќе ти носи само 5 кредити повеќе и ништо друго.За да имаш два јазика треба паралелно да бидиш запишана на две катедри и да имаш 2 индекси.Побарај поназад ќе видиш имаме веќе пишувано на оваа тема.[/quote]

Благодарам! И јас знам како што велиш, но ме збунија претходните постови кои спомнуваат прв/втор модул. За жал нема втор јазик :/

11. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Колку и да имаш просек нема да ти пишува под а и под б затоа што ако го земеш како осми предмет ќе ти стои како странски јазик и ќе ти носи само 5 кредити повеќе и ништо друго.За да имаш два јазика треба паралелно да бидиш запишана на две катедри и да имаш 2 индекси.Побарај поназад ќе видиш имаме веќе пишувано на оваа тема.[/quote]

Благодарам! И јас знам како што велиш, но ме збунија претходните постови кои спомнуваат прв/втор модул. За жал нема втор јазик :/[/quote]
    Слушај паталец а не гаталец :D

12. veselamk10

veselamk10 Активен член

Се зачлени на:
    22 јули 2013
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    1
    Благодарам! И јас знам како што велиш, но ме збунија претходните постови кои спомнуваат прв/втор модул. За жал нема втор јазик :/[/quote]
    Слушај паталец а не гаталец :D[/quote]

You are right! А нешто околу предметите од прва година може малку вовед во факултетот? Тенкс а лот :)

13. WildCherry

WildCherry Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    1.193
    Допаѓања:
    1.172
    Луѓе не треба два индекса за два јазика. ја сум со два јазика значи втор модул и не ми бараат втор индекс. Тоа е друго што го зборите, доколку се има просек тоа со вториот индекс се рачуна ко втор факултет , поточно друг јазик исто целосно да се изучува.
    Ја немам просек, па пак си студирам два јазика, ама изглеа ја бев у таа последна генерација што можеше така.

14. veselamk10

veselamk10 Активен член

Се зачлени на:
    22 јули 2013
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    1

Да не си на ПиТ? Затоа што само таму се учат 2 јазика истовремено!

15. WildCherry

WildCherry Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    1.193
    Допаѓања:
    1.172
    Не сум на ПИТ
    Книжевности сум .

16. veselamk10

veselamk10 Активен член

Се зачлени на:
    22 јули 2013
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    1

Колку предмети имаш во семестар и кои?

17. WildCherry

WildCherry Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    1.193
    Допаѓања:
    1.172
    6
    3те задолжителни од мојата катедра
    и 3 задолжителни од другата катедра
    и плус уште еден изборен што се зезнав да го запишам . се на се 7 :)

18. veselamk10

veselamk10 Активен член

Се зачлени на:
    22 јули 2013
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    1

Тогаш кога ќе дипломираш ќе бидеш дипломиран филолог по прв и втор јазик! Ја знам оваа можност, но не ми се допаѓа поради називот на дипломата. За да бидеш проф. или прев. треба да имаш 3 задолжителни од матичната катедра и 3 од матичната но изборни според насока

19. WildCherry

WildCherry Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    1.193
    Допаѓања:
    1.172
    Да знам, и имам размислено за тоа. Сепак не сакав да останам со само еден јазик. А и не ми е битно многу што ке ми стои у диплома колку што ке извлечам од самиот факултет :)

20. Chocoholic.girl

Chocoholic.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    39
    Здраво колешки :) Ќе запишувам 3та па сакав да ве прашам како поминавте со АК5 и АК6? Дали има некој интересен роман да го препорачате за читање?