Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет - англиска катедра

Дискусија во 'Образование' започната од teddygirl, 11 август 2010.

1. naatashaa

naatashaa Активен член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    3
    Ај малку помош за Методика и Историја кај Бабамова? Знае некој што како треба да се учи, какви колоквиуми дава, секоја информација е добредојдена :)

2. Liridona

Liridona Активен член

Се зачлени на:
    29 април 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Ајде дечки некој нека каже што дава Бабамова на колквиуми :D???

3. loveenglish

loveenglish Активен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    на колоквиуми знам дека беше зафркната, колегите што полагаа ми кажувале дека може да ја даде цела книга во едно прашање. Но јас си полагав на испит, и тоа беше многу полесно, прашањата беа поопшти и не беа многу тешки. А што прашања точно даде неможам да се сетам, пред 3 години беше...:)

4. Psychosis

Psychosis Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Дечки, се сеќава ли некој каков е првиот колквиум по македонски кај Симон Саздов, какви се прашањата... нели дозволува да се задржат тестовите, ги има ли некој? :) Благодарам однапред :)

5. turquoise

turquoise Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2009
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    3
    Anyone? :(

6. mili4ka123

mili4ka123 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2012
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    2.333
    Ќе замолам некоја феминка да ми даде повеќе информации за факултетот, може и стриктно за англиската катедра. Сакам јазици, со англискиот си немам проблеми воопшто. Но би сакала некој да ме упати. Дали ми препорачувате да се запишам тука? Што предмети има? Какви се професорите? Кои предмети да ги изберам за матура доколку се запишувам таму, освен македонски и англиски?
    Благодарам однапред. :)

7. Bright

Bright Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    5.517
    ^ Англиската катедра ти е супер кул, ако го љубиш јазикот и немаш одбивен став кон читање поезија и проза, тогаш си на право место. За матура јас лично избрав анг, мак, филозофија и латински.
    Предмети (главни):
    *Современ англиски јазик (1-8, вкучува: предавања, пишување и превод)
    *Граматика на англискиот јазик (морфологија, фонетика, лексикологија, синтакса)
    *Англиска книжевност (1-8, поезија, драма, роман)

(изборни од анг. катедра, од кои дел се всушност задолжителни)
    Лексички категории, граматички категории, американска цивилизација, британска цивилизација, американски расказ, контрастивна анализа, американска книжевност, методика (за наставна насока за 3та и 4та год), превод (за преведувачка насока, 3 и 4 год).

Секој семестар имаш по 6 предмети, најчесто 5 се од англиска катедра, 1 од друга катедра (македонска, компаративна).

На mili4ka123 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. turquoise

turquoise Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2009
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    3
    Може некој да ми каже кај Драги Михајловски (теорија на прведување 1) како изгледа испитот? :)

9. Marija001

Marija001 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2011
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    7
    Дечки може да ми кажете каков е колоквиумот кај проф. Татјана, Британска култура и цивилизација. Со оглед на тоа дека материјалот е обемен, што поточно бара на колоквиум? :(

10. naatashaa

naatashaa Активен член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    3
    Татјана по Британска??? До сега предаваше Емилија и беше лесно, а за оваа не знам

11. Bright

Bright Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    5.517
    ^ Koja e Tатјана? Не сум чула за неа до сега, ever!

12. Dani-Mani

Dani-Mani Активен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво.
    Некоја информација за испитот Фонетика1 кај Марија Ј.На што обрнува највеке внимание, и од која книга ке треба да се учи на испит, Што конкретно дава?

Исто така ме интересира Американски Расказ 1 кај Румена Бужаровска. Дали професорката гледа на присутност,дали тоа ке влијае на оценката, и слушам мн го избегнувале, бил тежок.
    Благодарам !

13. naatashaa

naatashaa Активен член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    3
    Дали има некоја скрипта за АК 5 поезија ? Благодарам однапред

14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    Дали некој има полагано методика на наставата по мак.јазик кај Гордана Алексова да ми каже каков бил испитот?

15. kaja001

kaja001 Активен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    3
    Девојки ај нека пише некој нешто повеќе за Фонетика 1, каков е испитот, што поконкретно може да се падне.. Благодарам однапред

16. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.161
    Допаѓања:
    15.399
    Девојки, дали некоја од вас може да ми каже кои се условите и колку се плаќа, за запишување на втор циклус студии на Филолошкиот факултет, за англиски јазик. Дали има некоја која веќе е запишана на втор циклус, па ако може да споделите искуства.

17. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Прашања од втор колоквиум Историја некој да не има случајно? :wasntme: Пошто гледам цело време истите ги дава...

18. Aryana

Aryana Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2013
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    71
    Ајде некој нека каже збор два повеќе за поезија 5 и лексикологија испитите.

19. Andrianaaaaa

Andrianaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2012
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    41

Лексикологија многу лесно. Доколку одиш редовно кај Јованка и ги следиш предавањата нема да имаш проблем. Се што дава на испит веќе го има таа кажано и објаснето полесно. Мислам дека по лексикологија нема да имаш проблем, само треба да научиш.
    Поезија 5 Анчевски ја кажува како најтешка. Нас така ни рече дека од сите поезии најтешка била, но сепак искрено не беше нешто тешко. Сега нормално има повеќе сонети за читање, мислам дека негде 45 беа,но не сум сигурна веќе една година помина од кога полагав. Сепак испитот ти е класика, како и сите претходни. И пак доколку одиш кај Анчевски на предавања и вежби нема да имаш проблем, бидејќи сите сонети тој си ги парафразира и анализира, а воедно и на предавања се што ќе кажи можеш да си запишеш и потоа нема да имаш проблеми ни за теоретските прашања.

Well, that's it. I hope I helped. Good luck :)

20. veselamk10

veselamk10 Активен член

Се зачлени на:
    22 јули 2013
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    1
    Може ли да кажете нешто околу предметот морфологија 1? Точно ли е дека треба есејското да биде одговорено буквално исто како од учебникот??