Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет - англиска катедра

Дискусија во 'Образование' започната од teddygirl, 11 август 2010.

1. Dani-Mani

Dani-Mani Активен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Морфологија 1 треба редовно учење, за да после не ти дојдат наеднаш толку мн лекции и да не ти се измешаат(зборувам за есејско прашање). Јас кога спремав испит учев она што го разбирав, а нејасното го прерипував,И не положив. После наредната сесија го спремав три недели, убаво ги разработив сите детали,и ДАсака како од книгата.Треба мн примери ако она таму ставила два-три, стави и ти уште два од тебе и така,нека има доволно примери за тоа што го пишуваш и раскажуваш.е сега неможе се од таму ама задржи се на нејзините точки од метеријалот. good luck !

2. maya..a

maya..a Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2012
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    7
    А тие multiple choice 50 прашања ,морфологија 1, дали се лесни и дали се повеќе со разбирање или и тие се на памет ??

3. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Multiple choice се лесни. И само со едно читање на материјалот со разбирање ќе можеш да ги одговориш. А за есејското треба како во книгата, ама не мора со истите зборови, може и со твои зборови да си кажеш т.е. не мора се' на памет да учиш од збор до збор.

4. falseidol

falseidol Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    4
    Koleshki imate li nekoj sovet za fonetika 1? pozdrav

5. kaja001

kaja001 Активен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    3
    Девојкии дајте нешто инфо за фонетика 1

6. maya..a

maya..a Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2012
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    7
    Девојки а тие 5книги за поезија 1 што ми требаат за есејот морам ли да ги читам или можам да поминам и со прочитана содржина или критика и ако знаете уште нешто да ми кажете во врска со есејот ќе ви бидам многу благодарна. фалаа

7. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.499
    Сеуште сум средно но планирам да се запишам на филолошки факултет- англиска катедра. Ме интересира дали факултетот е тешки и тие што се запишани колкаво познавање на англискиот јазик имале пред да се запишат?
    Знам дека ваков факултет има во Скопје, Штип, Битола. Дали има во некој друг град во Македонија? :?:

8. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.759
    Допаѓања:
    23.970
    Имаш и во Струмица и Струга од ФОН. Исто и Тетово од Штулов.
    Инаку, факултетот си има своја тежина, но не е претешко. Си бара посветеност и редовно учење и напредно ниво на познавање на јазикот уште пред да се запишеш.

9. ariela09

ariela09 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.765
    Moжеме ли да поминеме со само прочитана кратка содржина од драмите по Книжевност (драма) 1?
    Сеа,не е баш кратка содржина. Ќе прочитам детално се за книгата и за ликовите. Како што знам на Википедија ги раскажуваат до точка во содржината,scene 1,2,3...
    Ќе ме биде ли така?

10. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.759
    Допаѓања:
    23.970
    ^^
    Читај ги од sparknotes.com. Има и за карактерите на ликовите и за сè друго.
    И барем прочитај ги тие set speeches од самите драми шо се obligatory reading. :)

На J.Walker и ariela09 им се допаѓа ова.
  11. SexyLady

SexyLady Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2010
    Пораки:
    2.800
    Допаѓања:
    3.270
    Јас сум 4та гимназија јаз-умет-А подрачје. За матура планирам да земам македонски, англиски, филозофија и латински. Сакам да дојдам тука. :)
    Ќе може ли да ми објасните каква е англиската катедра? Тоа е за англиска книжевност така? Кои се' предмети се? Какви се професорите и предавањата и испитите? Дали мора учебниците да се купуваат или може од скрипти? Колку луѓе отприлика има на таа катедра? Кои јазици можат да се земат како втор(под Б) дали може албански? Ми кажаа дека добро е да земам јазик под А (англиски нели) и под В (трет јазик) зашто вториот јазик се учел исто онолку многу колку првиот фактички како да имаш завршено 2 факултета. Дали е вистина?

12. ariela09

ariela09 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.765
    Oваа тема јас како што знам е за Англиска книжевност и на оваа катедра нема втор јазик. Втор или трет јазик можеш да земеш но само како предмет. Во дипломата пишува Дипломиран професор по Англиски јазик. Мислам дека ти зборуваш за другата катедра ПИТ (Превод и толкување). Таму имаш 2 јазици и бираш кој сакаш да ти биде прв а кој втор. Првиот секако го учиш повеќе но во дипломата пишува Дипломиран преведувач (или толкувач,зависи што ќе одбереш) по Англиски и Германски јазик (пример,ако ги земеш тие јазици).
    Катедрата Англиски јазик мислам дека е стара 50 години а оваа ПИТ се смета како нова и е стара 10 години. И двете катедри си бараат редовно учење. За на ПИТ не знам како е со испитите но овде во прва година имаш испити а не колоквиуми а понатаму како што се зголемува тежината на материјалот имаш повеќе колоквиуми но се зависи од професорот. Имаш 3 задолжителни предмети и 3 изборни (максимум 4 изборни). Задолжителните предмети се: Англиска книжевност, САЈ (Современ Англиски јазик) и Граматика на Англискиот јазик. Тие три предмета ги учиш во сите 8 семестри и се делат како САЈ 1 (во прв семестар),САЈ 2 (во втор семестар) итн.
    Изборните ги бираш ти. Можеш да избереш друг јазик да учиш како изборен но не ти важи ништо тоа во дипломата,само го учиш како предмет.
    Учебниците...зависи од професорот. Некои професори бараат оригинал учебници (затоа што тие се автори на истите),но повеќето не прават проблеми за фотокопии од учебници. За скрипти не препорачуваат самите професори. Повторно ќе кажам,зависи од професорот дали ќе ви даде од учебник да учите или од скрипта. Но повеќето мислам дека се од учебник. Ти можеш да учиш и од скрипта но колку ќе завршиш работа не знам.
    Факултетот за разлика од другите факултети е доста интересен и не е премногу тежок доколку му посветиш време. Професорите се многу фини (бар засега) и премногу дружељубиви. Има хармонија и опуштеност на предавања. Присуството не е задолжително но мноооогу препорачливо. Пола материјал се учи од предавања и вежби. Има и професори кои многу се замараат со присуство и пишуваат минуси за отсуство,но кога ќе дојдеш на првото предавање кај секој професор ќе видиш кој бара а кој не. Многу се организирани предавањата, немаш долги паузи и се е супер распоредено.
    Оваа година се пријавивме 150 души од кои примени сме 100. Оваа година бевме најмалку затоа што имаше приемен испит и поради тоа сите што сакаа да се запишат на оваа катедра заминаа за Штип на универзитетот Гоце Делчев (каде е далеку полесно). Претходните години (кога немало приемен испит) имало повеќе заинтересирани и мислам дека биле по 300 души.
    Но,ако го знаеш јазикот и си самоуверена, нема потреба да се плашиш од конкуренција. Искрено ќе ти кажам дека има многу души кои не го знаат Англискиот јазик доволно добро па за да бидат на овој факултет но за жал студираат овде.
    Ова се што кажав е за катедрата Англиски јазик и книжевност. Се надевам ти објаснив добро...се потрудив :angel:

:)

На SexyLady му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bamboo

Bamboo Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1
    Па ако не ти се читаат, не мора, најди на интернет и убаво разработи ги, не се сеќавам баш кои беа сите, но и на youtube убаво визуелно се претставени некои...тоа ќе е доволно, важно разбери ги главните симболи. Есејот не е комплициран, гледај го како прашање на кое треба конкретно да одговориш, без непотребни информации и се што ќе кажеш поткрепи го со некаков пример, објаснување.

14. J.Walker

J.Walker Активен член

Се зачлени на:
    22 август 2013
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    А кои теми се паѓаат на есеј кај Кошка (книжевност 1 - драма) ?? И делови за препознавање ?

15. SexyLady

SexyLady Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2010
    Пораки:
    2.800
    Допаѓања:
    3.270
    ariela09 фала многу. Инаку смеам да си го земам албански како изборен предмет?

На ariela09 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ariela09

ariela09 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.765
    Да,смееш. :)

17. ariela09

ariela09 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.765
    Се извинувам што оставам мислење по мислење но не можев да редактирам.
    Сакав да прашам нешто.
    Кај Кошка драма 1, многу ли ми се потребни set speeches? И дали тој делот за нивно препознавање е лесен,мислам дали би можела лесно да го препознаам доколку не ги памтам set speeches?

Ве молам итно за одговор пошто утре веќе нема да ми треба :)

На J.Walker му/ѝ се допаѓа ова.
  18. J.Walker

J.Walker Активен член

Се зачлени на:
    22 август 2013
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    И доколку темата на есејот е disguise во трите драми, што всушност треба да се пишува, освен да се раскаже? :^)

19. potato

potato Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    Да, многу се важни. Имаш и парафраза и анализа на еден да направиш.

20. potato

potato Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    Ќе може некој да ми каже што има на испитот на Теорија на превод и толкување 2 кај Солзица П. ? :)