Јас сега прв пат полагам, прва година сум, сега ми се непарни. А дали неположен предмет од зимски може да се запише после со тие од летен семестар?
Може некоја што полагала веќе поезија 1 кај Анчевски, да каже какви прашања од прилика дава во првиот дел - кaj што се кратки прашања и прашања на заокружување. Не е нормално да се научат сите 1000000 автори и дела и периоди и датуми и векови и Би ви била благодарна за било каква помош, пукнав веќе....
А добро сеа на пример јас го паѓам САЈ 1 во јануари и САЈ 2 не можам да го полагам во мај туку го полагам САЈ 1 во мај а во летниот семестар (февруари,март,април...(не знам како воа е летен семестар ама ај...)) го слушам САЈ 2 и го полагам во јуни... Ако и тогаш паднам на некој од 1 или 2 (или на двата) ги полагам во август. Јас вака знам.
А само кога се презапишува предмет,тогаш се плаќа така? Нема да го платам пример САЈ 1 ако го паднам во јануарска сесија за да го полагам во мај нели? Како сме се фатиле за САЈ... најлесниот предмет
Извинете што оставам мислења едно по друго.. За САЈ дали даваат некоја дефиниција на пример Present Simple се користи... или се иде преку вежби?
Дечки (посебно вие бруцошите), ве читам САЈ лесен предмет ви бил. Не викам дека 1 и 2 не се, ама си има САЈ своја тежина. Учете редовно, оти ќе ги видите 3-ката и 4-ката какви се. Тешки се и има прееемногу материјал. Не сте свесни колку студенти од претходните генерации ги имаа презапишано 3-ката и 4-ката (и сеуште ги презапишуваат), така да не генерализирајте. Фала му на Господ јас не ги презапишав, ама мачно беше со нив, искрено. За од САЈ од 5-8 не знам да ви кажам многу, освен дека некни го полагав 5-ката и во споредба со 4-ката ми се виде боза. Иако, нели не мора да значи дека ќе го положам од прва. Учете си редовно за сите задолжителни предмети, оти си бараат знаење и редовно учење. Лесни за лесни, може да се каже само за НЕКОИ изборни. Велам само за некои, оти неретко и тие може да бидат зафркнати. Едит за прашањето над мене* Исклучиво преку вежби.
Па и професорката ни рече дека не е баш така едноставно како што изгледа, во книгата сме имале многу лесни работи, ама на испит ќе биле потешки. Фала ти многу Senza..да не имаш искуство со Лексички?
Нема на што. За жал искуство со Лексички к. немам, не го избрав јас тој предмет. Колешки мои го имаа избрано и викаа оти си треба убаво учење. Друго не знам да ти кажам.
Било кој предмет кај Деканката (не кај Тофоска), Агиологија 1 и 2, Светска книжевност за деца и последно слушнав лесно се поминувало со Хибридни идентитети на македонскиот јазик и култура.
Лексички е доста потежок од некој други изборни предмети, сепак е граматика но знаењето што ќе го добиеш од тој предмет е стварно корисно. Јас сите предмети кај Јоки сум ги учела од тетратка од тоа што го кажувала на предавања и не сум имала проблеми нити со Граматички и Лексички па ниту со Лексикологиите. Али сепак, добро учење пред да се појавиш на испитот
Многу убаво објаснува професорката, многу се учи и од предавања, многу ми е полесно отколку Морфологија, ништо не објаснува.. Сега по Лексички даваше како два пробни тестови и не беше многу тешко..А што најчесто дава за трите на раскажување? Фала ви многу
Please, ако знае некој...или секоја година дава различно..? И тие линии се навистина малку ако на пример имам за adjectives, ако бара и overlap...