Опции за изборни ни се Утопии и антиутопии, Британска цивилизација и Лексички категории. Треба да изберам 2 од овие, зашто третиот ни е изборен задолжителен - македонски ј. Ќе може од постарите и поискусните колешки некоку збора најбитно за секој од изборниве (што се учи конкретно, од каде, тешко е/не е, професорите какви се) и ваши совети од овие 3 кои 2 да ги изберам. Фала!
Британска цивилизација е многу интересен предмет, се учи од една мала скрипта, и воопшто не е тешко, а професорката е срце. Лексички-граматика и многу ќе ти помогне за Морфологија, затоа што професорката многу убаво објаснува и се запишува на табла. Има и една книга по лексички, всушност се 2, вториот дел е за Граматички категории доколку го избереш во летниот семестар. За испит учев од тетратката и положив со 9. За утопии и антиутопии не би знаела да ти кажам. Поздрав
AK 3 е најлесната книжевност. Интересни се книгите, професорката е многу добра. Тие што не идеа редовно на предавања положија, а тие што идеа положија со високи оценки. Многу мал дел од студентите не положија. Вежбите се многу интересни и мислам дека штета би било да не одите зошто навистина ќе ви биде забавно, нормално ако сте љубители на книжевноста. Така што не треба да се грижите. АК 3 е најмал проблем, тоа барем ќе ви оди како песна.
Најдобро е да се оди на предавања и на вежби и да се запишува се што ќе каже тој и нормално од Нортонот, друг начин нема. Ова е еден предмет каде што нема зафркавање, треба да се седне и здраво да се научи. П.С-Некој да сподели искуства за САЈ 7 и Синтакса?
Луѓе јас не знам кај да го поставам прашањево, ми треба превод (на англиски) на диплпома за аплицирање на странски универзитет. Како одат тие работи, колку чини превод на диплома од УКИМ (и плус ако е потребно и уверението дополнително)? И како треба тоа да изгледа, треба да ми биде преведена и заверена со печат од судски преведувач? Стварно се извинувам за оф топиков, ама многу ми е итно.. Поздрав
Мислам дека дипломата треба да ти биде нострифицирана ( утврдена на кој степен е твоето образование со тамошното образование, бидејќинели образовен систем се разликува од држава до држава) Значи првин на твојата диплома треба да имаш апостил печат, кој ќе го стават во општинскиот суд во местото, во државата, каде ти е издадена диплома, како потврда за валиден документ. Потоа во државата во која сакаш да аплицираш треба да направиш судски превод на дипломата, ( и свидетелства) и заедно со твојот интернационален извод од родените и сл.( зависи што ќе ти побарат, инаку ќе ти треба превод на секој еден документ што ќе го приложиш)треба да ги однесеш во Министерството за образование во таа држава, да уплатиш пари, за да започне процес на нострификација. Процесот знае да потрае, ама ќе имаш потврда која ќе можеш да приложиш во денот на апликација, наместо диплома, ако нострификација е се уште во тек. Ова е процедурата која мене ми ја бараа тука во Македонија со странска диплома.. Значи, свежо искуство. Сепак, најдобро ќе те упатат таму каде што сакаш да аплицираш, мораш да ги контактираш и прашаш. Едит: еве ја темата за нострифицирана диплома: obrazovanie/nostrificirana-diploma-t10051/?hilit=%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%20%D0%B4%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B0
ја сум прва година на англиски јазик и книжевност дали можете да ми дадете детали за претметот .. теорија на преведување и толкување, сакам да го запишам како изборен па ме интересира информации..
Искуства со Анжела Николовска по Методика? Бара редовност, објаснува убаво и како и изгледаат испитите?
Помош со изборните предмети за прва година, ве молам: - историја на англиски јазик - основи на општата лингвистика - основи на информатика - втор странски јазик (германски, француски, италијански) Треба да се одлучам за два. Што е најкорисно и не многу тешко
^^ Ти изгледа не студираш на УКИМ. Историја кај нас не е активен и 99,9% сум сигурна дека нема и Основи на информатика.
Не, не стидирам. Ама студирам англиски јазик и книжевност, наставна насока. Видов дека има разлики, ама мислев дека барем некоја дирекција да ми дадете. Јас имам пет задолжителни и два изборни предмети, од овие наведениве.
^^ Епа, совет може да ти даде единствено некој што студира на твојот факултет. Програмите и наставата се секаде различни.
знае некој нешто повеќе за предметот теорија на преведување и толкување. прва година сум и сакам да го запишам како изборен?