Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет - англиска катедра

Дискусија во 'Образование' започната од teddygirl, 11 август 2010.

1. fashion-addict

fashion-addict Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2013
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    23
    Има прашања од теорија. Гледај добро да ги имаш научено авторите, делата кои ги напишале и нивниот придонес во литературата. Исто така секогаш дава еден од сонетите на Шекспир.

На Barbie07 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. fashion-addict

fashion-addict Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2013
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    23
    А ако немаш одено на предавања редовно? Ќе можеш ли подетално да ми објасниш како изгледа испитот, и доколку имаш запомнето некои прашања или теми да ми кажеш? Фала :D

3. Barbie07

Barbie07 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    590
    Фала ти на одговорот . Е сега он рече дека испитот се состои од три дела од кои што само првиот дел се прашања поврзани со факти ( години , автори , дела ) а вторите два се парафрази на сонети..па сега сум збунета дали поише да се осврнам кон учење на самите сонети (тема,идеја,стил итн ) со авторите или се да учам по книгата како што е..затоа што сеа он ме збуни испаѓа цел тест парафрази,што значи ова прашања од друго нешто нема да има..Исто рече ќе давал извадоци и да сме препознаеле од кој сонет е,година и автор ? .. Вака исто давал или ? Нешто поише ако знаеш да ми кажеш , пошо нерви изгубив више :headbang:
    Фала :)

4. Lovely39

Lovely39 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    10
    Прв дел има 6 теоретски прашања (kennings, alliterative verse, contribution of Chauser..од прилика такви).
    Потоа има дадено по една строфa за 4 песни, треба да ги препознаеш, која песна е, кој автор и која година е напишана и на две треба да направиш целосна парафраза и по некоја стилска фигура. Потоа има по една реценица од петте лектири, и треба да напишеш од која лектира е, кој лик зборува и на што се однесува. И третиот дел е есеј од петте лектири дадено некоја тема, обично се поврзани со симболи од лектирата, на пример The pentangle in Sir Gawain, The Green Girdle. Ете, така изгледа испитот по поезија. Со среќа :)

На Barbie07 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lovely39

Lovely39 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    10
    Дечки, совети за АК3- роман и фонетика и како изгледаат испитите. Thank you :)

6. turquoise

turquoise Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2009
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    3
    Прво има по нешто за авторите или за некои карактеристики во делот со прашањата, делот за препознавање е лесен пошо има иницијали на ликовите па може лесно да препознаеш, а и не дава некои многу збунувачки извдоци. темите за есеите се исто лесни, ништо прекомплицирано. јас испитот го положив само со читање од википедија и спаркноутс за авторите и делата. само на првото предавање бев и извадив 8ца без проблем.

На fashion-addict му/ѝ се допаѓа ова.
  7. turquoise

turquoise Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2009
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    3
    Нешто за АК4 (поезија)? Како изгледа испитот, што најчесто се паѓа..? :)

8. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.124
    Допаѓања:
    20.279
    @turquoise , тоа беше со поетите за време на војната? Доста години поминаа од кога полагав, ама можеби ќе можам барем малку да помогнам :)

9. turquoise

turquoise Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2009
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    3
    Француска револуција, романтизам, викторијанска доба.. тоа е :)

10. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.124
    Допаѓања:
    20.279
    Би ти рекла, теорија да си набубаш. Многу битно е да научиш која песна е од која година, нас Анчевски тоа многу ни го бараше. Ако ти треба нешто, помош анализа на песна некоја, слободно пиши ми во порака, ќе пробам да ти кажам што беше најважно што ни бараше, колку што ме држи меморија.
    Поздрав :)

PS. редактирам, ми се измешаа брзините, овој испит јас го полагав кај професорка која веќе е пензионирана одамна, не кај Анчевски, ама на ист принцип беше испитот.

11. BlackKitty

BlackKitty Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    5
    Нешто за АК 3
    - Теми за есеи :
    -Ideal society in Gulliver
    -Clash between Normans and Anglo-Saxons in Ivanhoe
    -Social mobility /social climbing in pride and Prejudice/ Vanity Fair
    -A novel of maturation & personal growth in Great Expectations
    *Да се препознае најчесто дава од Pide and prejudice- Кога мајката на девојките дознава дека Darcy ќе ја бара за жена Lizzy.
    * Wuthering heights- делот кога Heatcliff збори со Nelly за Cathy ( кога доаѓа по долго време да ја посети)
    *Теорија ( на мојот испит ) се падна за :
    -George Eliot-contribution
    -The Gothic Novel
    -Samuel Richardson contribution
    AK 3 едните исти работи се вртат на испити , дури има давано ист испит 2 пати по ред .
    P.S. Би ве замолила кој знае/кој му текне што се паѓа на Синтакса 2ката (или на што да обврнам внимание) да пише било што. :):)

На fashion-addict и Lovely39 им се допаѓа ова.
  12. fallenangel1

fallenangel1 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јули 2014
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    Овие за препознавање се од малите или за големот извадок? Затоа што на нас професорката ни рече дека ќе има четири мали и еден голем извадок од романите.

На fashion-addict му/ѝ се допаѓа ова.
  13. BlackKitty

BlackKitty Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    5
    За малите извадоци зборам (извини што не потенцирав) :) :)
    За големиот извадок не ми имаат дадено колегите што се паѓало :/

14. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.164
    Дечки, ај ако може некој да пише за АК5, што се паѓа од теорија, кои песни ги дава обично за препознавање, теми за есеи...Дали дава за препознавање делови од The Waste Land, Hugh Selwyn Mauberley i Canto1?

И за лексикологија исто ако може некој нека пише, што се паѓа отприлика...

Последна измена: 19 јануари 2015
  15. Barbie07

Barbie07 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    590
    Moрфологија кај Марија Јанева што може отприлика да се падне како есејско, што обично дава ?
    Фала :)

16. Lovely39

Lovely39 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    10
    Во јануари минатата година се падна за can/could на едната група, а на другата за must/have. Во јуни ми рекоа дека имало нешто од првата тема, но не знам точно што, а во август го дала повторно истиот тест од јануари. Така што најубаво научи си се, може да се падне било што, кај неа не се знае. Иако сите мислевме дека првата тема и не е нешто што би можело да се падне на испит, ете се паднало.

17. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.164
    Фонетика1 и лексикологија1, што се паѓа најчесто?

18. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.164
    Na usniot ispit fonetika1 shto prashuva Janeva?

19. Emilija97mk

Emilija97mk Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    550
    Дали на филолошки може да се одбери 1 јазик англиски,а 2 и 3 италијански и руски ?

И дали ако одберам смер за преведувач и толкувач има перспектива кај нас?

20. Barbie07

Barbie07 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    590
    Има ли некој искуство со Американска цивилизација ? Ако може нешто повеќе да ми каже за предметов..