Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет - англиска катедра

Дискусија во 'Образование' започната од teddygirl, 11 август 2010.

1. Smiley96

Smiley96 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    34
    Планирам оваа година да се запишам на катедрата за Англиски јазик и книжевност и ме интересираше дали се учи само англискиот јазик или покрај него се бира уште еден како втор јазик? Имам прочитано дека се изучува само англискиот, но една пријателка инсистира дека познава девојче на катедрата за книжевност што учи и англиски и шпански јазик.

2. Barbie07

Barbie07 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    590
    Ако мислиш на тоа да изучуваш 2 јазика, и во дипломата да имаш квалификации за двата, т.е. да можеш и двата да ги предаваш нема такво нешто.Доколку прашуваш за ова и сакаш да бидеш квалификувана за два јазици тогаш се вади уште еден индекс и тоа е исто како да учиш 2 факултета (значи не дека не е возможно, сепак ) А секако дека можеш да си земеш како изборен предмет јазик некој и да си го учиш, но не го мешај ова со тоа дека ќе бидеш кога ќе завршиш квалификувана за 2 јазика.Се надевам помогнав :)

На Smiley96 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bennet

Bennet Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    55
    Здраво дечки! Ме интересира Мет Џонс што прашува на усен и дали строго оценува? Благодарам однапред :)

4. Emilija97mk

Emilija97mk Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    550
    ?? ve molam odgovorete mi :worried:

5. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411

Met prasuva samo od ispitot sto ti e zgreseno..inaku srce e najdobar od site, opusten, bez gajle ;)

6. LifeLove

LifeLove Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    141
    Ако одбереш смер превод и толкување и ако одбереш прв јазик англиски, вториот мора да ти биде француски или германски (во зависност што имаш учено во средно) и трет јазик македонски. Така оди тоа. Можеш да избереш руски како еден од трите изброрни предмети, а италијански не постои како изборен.
    Дали има перспектива е релативна работа. Факт е дека ги има премногу со овој факултет, па на некого ќе му се посреќи, а некој ќе си почека малку повеќе за да се вработи :)

7. Emilija97mk

Emilija97mk Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    550
    Da,no sakav da prasam dali ima perspektiva kako preveduvac da rabotis,a ne kako profesor bidejki e prepolno :/

8. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.758
    Допаѓања:
    23.963
    Колку пари се овие по фотокопирниците:

1. Emile Legouis, A Short History of English Literature, Oxford University Press, 1986
    и
    2. M. H. Abrams et al., editors, Norton Antology of English Literature (Vol. I), W.W. Norton & Co, 1995.

9. falseidol

falseidol Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    4
    Здраво дечки, би можело ли да има проблем ако предмет што е поврзан 1 и 2 се земе во две различни години, втора и трета?

10. LifeLove

LifeLove Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    141
    Зависи дали ќе ти се насмевне среќата. Некој можеби ќе се вработи во некоја фирма, некој во Влада, некој ќе преведува приватно за луѓе ,... Како и да е, и преведувачи ги има многу, а никој не гарантира дека ќе добиеш работа. Ако имаш доволно среќа да се вработиш во некоја јака фирма, институција, министерство и слично, мислам дека и тоа како има перспектива оваа професија.

11. heartche

heartche Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    26
    Дали некој може да ми каже која е постапката за запишување и пријавување на дипломска работа со 200 кредити? Кога треба да уплатам и да однесам на студентски, да ја запишам во индекс? Дали има некои рокови во врска со запишувањето во индекс? Ај ве молам ако сака некој да ми одговори

12. AshleeMariee2

AshleeMariee2 Нов член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Zdravo na site!
    Ke saka li nekoj sto polagal Ak4 I Ak5 DA kaza koja e razlikata I tezinata na ovie dve poezii :)
    Blagodaram :inlove:

13. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    @AshleeMariee2 Разликата е периодот во кој се пишувани. 5ка се од модернизам и постмодернизам. 4ка ќе му дојде романтизам.
    Секој со искуството, ама мене 5ка некако потешка ми беше за учење, иако имав поубава оцена.
    4ката поемите се полесни за сфаќање, нема многу тупење, а во 5ката има еден куп скриени значења и во скриеното значење има друго скриено. Особено кај автори како Јејтс и Елиот.... со тој Елиот главата ја изгубив, здравјето си го изгубив ми се чини :D

Светлата точка, бар за мене, беше што во споредба со првата поезија, во овие две нема толку теорија, туку има повеќе поеми. Зависи што учиш полесно.

На ivanapeterutka и AshleeMariee2 им се допаѓа ова.
  14. AshleeMariee2

AshleeMariee2 Нов член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Sakam DA citam poemi no bidejki od opravdani pricini ne uspeav DA prisustvuvam na site predavanja I vezbi, mn mi e tesko za analizata na pesnite.

Thank you so much @ Hipica

15. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.472
    Не студирам на овој факултет ама треба да завршам една услуга.
    Ми треба официјалната жиро сметка на Филолошки факултет. Барав на официјалната страна меѓутоа не можам ништо да најдам. Барав и на темава, ми отвара некои жиро сметки ама не знам која е точната. Зашто најдов различни сметки во зависно од тоа што се плаќа. На Филозофски факултет на пример каде што сум јас, има една жиро сметка и само приходната шифра се менува во зависност од тоа за што ја плаќате сумата. А овде некако не можам да се снајдам.

Ве молам кој може, знае да ми помогне. Пратете ми или тука или во лп. Ќе биде доволно и само со линк од страната да ме упатите, понатака ќе се снајдам. :)

16. AshleeMariee2

AshleeMariee2 Нов член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Transakciskata ili ziro smetkata na koja sto uplakame za filoloski f. E slednava :
    1 000 000 000 630 95
    Ostanatite sifra I Smetka na bugjetski korisnik se menuvaat vo zavisnost sto uplakas.

На Daydream му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    Уфф... знаеш дека Анчо бара анализи како тој што ги обработил на вежби. Не можеш да најдеш да копираш белешки од некои колеги?
    Со среќа, ќе ти треба :)

На AshleeMariee2 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. falseidol

falseidol Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    4
    Дечки се сеќавате кои извадоци се паѓаат по АК6 роман?

19. Lovely39

Lovely39 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    10
    Како изгледа колоквиумот по педагогија? :)

20. disaster

disaster Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2013
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    4
    Сега сум трета година и сакам кога ќе завршам да одам на филолошки, но успехот во средно ми е многу добар 4,00.. Некни правев муабет со една школска и ми вика: „Една моја братучедка со 5,00 просек не ја примија на филолошки“ и сега мене ме загрижува дали ако не ме примат на првиот ќе ме примат на вториот упис или да барам друг факултет ? :(