Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет - англиска катедра

Дискусија во 'Образование' започната од teddygirl, 11 август 2010.

1. ceka96

ceka96 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    2
    Ќе ве молам да ми дадете пример како треба да изгледа уплатницата каде што треба да уплатам 300 денари.
    А како треба да изгледа онаа на која треба да уплатам 50 денари за административна такса.

2. Barbie07

Barbie07 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    590
    Задолжителни предмети ти се : англиска книжевност 1 ( поезија/драма ) граматика на англискиот јазик 1 (морфологија ) и современ англиски јазик 1.. Овој последниот се учи основна граматика со која си се сретнала до сега, прилично лесен за некој кој веќе решил да се запише на оваа катедра.Другиве два, зависи од напорот и трудот кој ќе се вложи.
    Инаку за драми,5 се обработуваат: Doctor Faustus, The second shepherds'play, The merchant of venice, Volpone I The duchess of malfi.

3. butterfly@

butterfly@ Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Zdravo decki,
    Dali nekoj moze da mi kaze so se pagja na ispitot po Psiholingvistika kaj Zorica?
    Thanks in advance:)

4. DaCi1

DaCi1 Активен член

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    25
    @Barbie07 видов дека си коментирала на пост во врска со предметите на катедрата за Англиски јазик и книжевност, моето прашање е дали можеш да ми дадеш информација во врска со предметите Синтакса на англискиот јазик и Методика? Во смисла на материјал, колоквиуми и слично.
    Ти благодарам

5. Barbie07

Barbie07 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    590
    Јас сеуште не сум до таму,втора година сум :)

6. Speaknow

Speaknow Активен член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Здраво ☺
    Би сакала да прашам кога започнуваат предавањата на Филолошкиот Факултет?
    Јас сум сега прва година ,не ние објавен распоредот сеуште. Thank you:l:

7. Barbie07

Barbie07 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    590
    За прва година предавањата започнуваат од 15ти септември, т.е. прво индексите ќе си ги земете и потоа ќе ве упатат, на страната ќе ви стават распоред на предавања.

8. CoverGirl10

CoverGirl10 Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2010
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    2.915
    Од колку почнуваме утре со настава? :)

9. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.103
    Допаѓања:
    163.592
    Луѓенца, некој од повисоките години со препорака за изборен предмет за прв семестар? Освен задолжителниот Современ македонски јазик, планирам да си земам друг странски како изборен, е сега за третиот се мислам меѓу Британска цивилизација и Лексички категории... ако може збор - два за предметите и професорите? :)

10. Barbie07

Barbie07 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    590
    Британска цивилизација самото име ти кажува, се учи за историјата на Британија.Предметот е интересен и професорката е срцка.Не знам колку сакаш историја, тука имаш доста години и имиња за памтење..но мислам дека со редовно одење на предавањата не би требало да имаш некој проблем.Од друга страна пак, лексички категории ти е граматички предмет, и доста помага да се разберерат поубаво некои работи од редовниот предмет морфологија.

На Someonespecial му/ѝ се допаѓа ова.
  11. unicorne

unicorne Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    15
    Ве молам ако можи да ми објасни некој дали предметот ИКТерминологија е лесен, како се одвиваат предавањата и како се полага, а исто така и би сакала да знам и за Подготовка за ПиТ и Стручна терминологија ??

12. Smiley96

Smiley96 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    34
    Има ли некој искуство со професорката М.Лазаревска по САЈ да каже нешто повеќе за неа, дали е строга, што бара итн.?

13. doiwannaknow

doiwannaknow Активен член

Се зачлени на:
    26 мај 2015
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    24
    Дали на некој од вас тука ви има предавао проф. Илинка Митрева? Каква е таа? На мене ми изгледа строга...

14. DaCi1

DaCi1 Активен член

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    25
    Колешки, дали некоја ќе може да ми помогне околу ова: The language we use not only expresses ideas,but also shapes our thinking. Се бара синтаксичка анализа на реченицава, S, P, IO, DO, SA, OA ,A

15. VACA

VACA Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    324
    Сакам да се информирам подетално за предметите Морфологија 1 и Англиска книж. 1 (драма). По ак1 кои дела се обработуваат во прв семестар? Дали проф по овие предмети толерираат минимално отсуство од предавања ? Кои се последиците ако не се оди 2 3 пати на предавање ? Фала :)

16. Barbie07

Barbie07 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    590
    Морфологија се изучуваат граматички работи од типот -subject, object, verb, verb phrases, sentence structure ,tenses, participles, gerund..
    Го предава проф. Марија Јанева и сега веќе проф.Киркова која нас ни држеше вежби, а сега не знам како е.
    Драма е многу интересен и убав предмет, прекрасна професорка го предава-проф. Кошка. Се обработуваат 5 драми(некаде поназад во темата имам напишано кои) и на вежби ги анализирате.
    Што се однесува до редовноста, би ти препорачала колку можеш повеќе биди редовна, верувај од предавања многу се учи. Сите професори имаат различни критериуми во врска со тоа, не би навлагала. Последици нема да имаш.Пак ќе кажам ти ди знаеш колку ќе бидеш редовна и како би ти се одразило тоа од сите аспекти. It's up to you :)

17. AutumnRain

AutumnRain Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    50
    Сакам да прашам за потребни материјали за АК1 драма. Освен задолжителните книги за читање, во силабусот ни пишува и потребна литература како:Norton Anthology, A Short history of English Literature. Дали може да ми кажете за поребни глави или страници што треба да се исфотокопираат, зошто на почетокот професорката ни напомена дека не треба се туку само дел од содржината?

18. Barbie07

Barbie07 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    590
    Во силабусот ти пишува што се од материјали е потребно.Координирај се по предавањата, што предава професорката тоа и треба да се учи од скриптите, не се'. Од Norton ќе видиш деловите за драма кои што се треба да ги исфотокопираш.Во случај да не можеш да се снајдеш околу материјалот оди на консултација. Професорката е секогаш отворена за студенти.

На AutumnRain му/ѝ се допаѓа ова.
  19. jessy96

jessy96 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2015
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    5
    Дали знаете по кои предмети има колоквиуми, кај кои професори и кога е колоквиумска недела? Исто и кај професорот Саздов дали има колоквиум и кога или само на испит?

20. AutumnRain

AutumnRain Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    50
    Колоквиумот по современ македонски јазик ќе биде на 5 ноември.
    Доколку имаш избрано британска цивилизација, колоквиумот е на 13 ноември.