1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет - англиска катедра

Дискусија во 'Образование' започната од teddygirl, 11 август 2010.

1. Speaknow

Speaknow Активен член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Zdravo sakam da prasam vo vrska so prezapisuvanje predmeti.Jas sum vtora godina i sega go prezapisav drama 1.Dali narednata godina kje mozam da zapisam i Ak3 i Ak4 vo eden semestar.Ili so prezapisuvanjeto kje moram da zapisam povekje od osum semestri na kraj.
    Falaa

2. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.102
    Допаѓања:
    163.577
    Пак јас со дилеми околу третиот изборен :D Ќе може некој да каже збор-два за Американски расказ и Контрастивна анализа, и кој би го препорачале од овие два? :wasntme:

3. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Контрастивна ако те влече граматика повеќе, расказ ако си склона кон литература, раскажување.

На Someonespecial му/ѝ се допаѓа ова.
  4. piglet1

piglet1 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2015
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    19.377
    Здраво, ако можете да ми кажете интересни изборни предмети - германски јазик и книжевност?

5. ElenaMatevska

ElenaMatevska Активен член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    Zdravo devojki jas sum prva godina na filoloski fakultet angliska katedra (knizevnost) me interesira vo vrska so izbornite predmeti, kako izbor gi imam
    1. Makedonski jazik (so rekoa deka mora da go izbereme)
    2. Leksicki kategorii
    3. Britanska civilizacija
    4. Utopii i antiutopii
    Spored vas koi predmeti se polesni , i dali moze da izberam drug jazik (sakam spanski) kako izboren
    Blagodaram odnapred

6. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.102
    Допаѓања:
    163.577
    Македонски мора да избереш во текот на студирањето, кај нас сите го избраа во прва година и најдобро е сега СМЈ1 и СМЈ2 да ги избереш бидејќи во прва имаш највеќе слобода со изборните предмети.
    Јас во прв семестар земав британска цивилизација, за предметот си има за учење кралеви, битки и години ама на два колоквиуми е. Ако ти иде историја земи го, мене ми беше многу интересен... а професорката (Емилија Георгиевска) е прекрасна, предавањата се ептен интересни.
    Лексички категории е поврзан со граматика и е продлабочен материјалот од морфологија горе долу, а утопии и антиутопии е со анализирање дела за читање и поврзано е со филозофија мислам (за овие два ти кажав отприлика што знам од колегите што ги слушаа предметиве).
    Друг јазик можеш да избереш под Ц ама за шпански прочитав дека како и лани, и годинава пак е неактивен, сепак провери си.

7. nelisumsrce

nelisumsrce Активен член

Се зачлени на:
    6 април 2014
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    9
    tie sto sme prva godina angliska katedra ovaa nedela neame izborni predmeti?

8. NOVAVON

NOVAVON Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2016
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    441
    Прашањето не е за тука, но со оглед на активноста на темава и дека сте запознаени со англиски јазик може ли да ми препорачате добро школо за подготовка за полагање ТОЕФЛ или ИЕЛТС ???

9. Макрис

Макрис Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2015
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    69
    Провери во која група си? Во делот "распоред" на флф страната имаш поделба по групи. Секоја група си има свој професор по САЈ.

10. ElenaMatevska

ElenaMatevska Активен член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    Zdravo!
    Devojki mi treba itno pomos, do utre e rokot za prijavuvanje na izborni predmeti pa sega bi sakala da mi predlozite nekoj polesen predmet od druga katedra posto od mojava katedra ponudenite ne mi se bas po kejf..
    Blagodaram odnapred !

11. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Znaes deka Toefl vazi samo 2 godini? Ako ti e za rabota ok e. Inaku od dvava polesen e Ielts. Zavisi za sto ti e.

12. NOVAVON

NOVAVON Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2016
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    441
    Mozno za rabota,iako naj za stranstvo bi mi trebalo opsto da znam,

На kelebeim*** му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Vacuum

Vacuum Нов член

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Дали некој може да ми каже дали за изборен предмет Италијански јазик Ц1 е почетно ниво? А исто и кој друг изборен предмет е полесен? :)

14. allaround

allaround Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    1.572
    ^^ Да се почнува буквално од нула по Италијански јазик Ц1 и професорките што предаваа лани се супер и двете.:)

На Vacuum му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Vacuum

Vacuum Нов член

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Некоја информација околу предметот вештини на правилно пишување?Се бара присутност,лесно,тешко? :)

16. VACA

VACA Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    324
    Луѓе може ли некој кој што го имал предметот Контрастивна анализа 1 кај Зозе да ми каже од каде да најдам материјали или кои речници од професорот треба да ги купам??

17. NOVAVON

NOVAVON Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2016
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    441
    Jas pak odam off,no ovaa tema e poaktivna. Sakam da se spremam za polaganje ili TOEFL ili IELTS vo nekoe skolo no na Grouper gledam online kurs na Cambridge institut za 59evra, dali nekoj koristel online podgotovki?ISKUSTVA?

18. VACA

VACA Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    324
    Луѓе знае ли некој кои материјали по Контрастивна анализа 1 да ги набавам и од каде???

19. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.164
    За контрастивна материјали ти се уствари термини од најразлични области(дипломатија, бизнис, право и сл.) кои колку што се сеќавам можеа да се најдат во книжарата кај влезот, само што тие беа само на англиски, а за преводните еквиваленти треба или да идеш на предавања (тоа и се уствари предавањата, Зозе ги кажува преводите на тие термини и ги подобјаснува) или да најдеш од претходни години ама треба да знаеш од кои области точно ќе бидат термините овој семестар затоа што не се секогаш истите.

Најдобро е да го прашаш Зозе, тој е скоро секогаш на факс, најточно ќе ти каже што како.

Последна измена: 15 октомври 2016
  20. Sofceto

Sofceto Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2015
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    54
    Девојки ајде ако има некој од вас која студира германски нека ми пиши инбокс.