1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Филолошки факултет - англиска катедра

Дискусија во 'Образование' започната од teddygirl, 11 август 2010.

1. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.102
    Допаѓања:
    163.577
    За трета година наставна насока треба ли освен изборно-задолжителниот предмет Методика 1, обавезно да се бира и уште еден од изборните од катедрата (Психолингвистика или Семантика)?

2. prettyliar

prettyliar Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    893
    Да ги прашам бруцошите на iknow системот современ мак. јазик да го избереме од графата на изборни од цел факултет или од изборни од УКИМ?

3. Speaknow

Speaknow Активен член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Сакам да прашам во врска со паѓање во приватна квота.Знам дека ако презапишеме предмет по трет пат паѓаме во приватна квота ,но дали после презапишувањето имаме право на три сесии или веднаш сме во приватна квота?

4. RealUnicorn

RealUnicorn Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2016
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    7
    devojki me interesira kakva e postapkata za zimanje ispisnica? Kolku se plakja? Blagodaram odnapred

5. skinnylove

skinnylove Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    463
    Добар ден Бруцош сум на Англиски јазик и книжевност и сакам да слушнам мислења за проф. Анчевски (а и општо за другите професори) од некои повозрасни колеги, бидејќи слушнав доста негативни коментари за него и искрено, почна страв да ме фаќа. Уште од сега мислам дека нема да положам кај него иако се трудам да бидам позитивна и да не ги земам работите што ми ги кажале здраво за готово. Сеуште немам оформено конечно мислење за човекот бидејќи само еднаш сум била кај него на предавање, мене не ми изгледа како ајкула или дракула како што го опишуваат, but still...

6. Ноах-/

Ноах-/ Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    61
    Здраво дечки,јас сум вонреден студент на Филолошки,англиска катедра прва година...ако некоја од вас е по упатена ќе може ли да ми објасни како идат работите?

7. marija7895

marija7895 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    66
    Дали има приемен испит на англиската катедра или може со поените од државната матура?

На Ноах-/ му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ноах-/

Ноах-/ Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    61
    Нема приемен...

9. marija7895

marija7895 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    66
    Кои предмети можам да ги земам за матура?

10. magnolia4

magnolia4 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2015
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    9
    Ме интересира колку е професоката по лексикологија сериозна во врска со редовноста и со тоа дека ако имаш нели повеќе од три минуси мора на испит да имаш положено за 10ка за да имаш 6ка..мислам дека тоа нема смисла ама ајде некој нека каже што знае од искуство..фала

11. mysticism

mysticism Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2015
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    8
    Ако редовно ги посетуваш предавањата и вежбите и фаќаш белешки, дефинитивно ќе положиш. Тој секогаш ги нагласува работите кои ги дава на испит, ако внимаваш ќе забележиш. Воопшто не е страшно или тешко, само научи го тоа што тој го кажува и имај солидно познавање од англиски, затоа што најмногу му смета кога некој не знае основна реченица да напише. Јас лично бев редовна на предавања ама не фаќав белешки во прва. За среќа цело време го слушав и потоа полесно ми беше да се сетам на кои делови повеќе пати се враќал и ги објаснувал, па истите ги даде и на испит.

На Matotheja му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Matotheja

Matotheja Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    9.354
    Мораш да го знаеш тоа што го бара. Не сака многу филозофирање.

На daylight му/ѝ се допаѓа ова.
  13. magnolia4

magnolia4 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2015
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    9
    Некои насоки, совети, примери на прашања, искуства со/за првиот колоквиум по методика1?

14. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    5.397
    кој автобус поминува тука и каде точно се наоѓа?

15. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.202
    Допаѓања:
    4.246
    Ако прашуваш за филолошкиот факултет во Скопје при Универзитетот св.Кирил и Методиј (скратено УКИМ) има голем број градски и приградски автобуси на ЈСП но и приватни кои се движат натака, зависно од каде тргнуваш. Генерално, сите автобуси кои поминуваат кај Бит-пазар и/или Мавровка (2, 2А, 8, 9, 16, 17, 19, 20, 35, 50, 57, 65 и тн.) и автобусите кои одат до скопски Саем: 12(приватен) одат до комплексот факултети на УКИМ (правен, економски, филозофски и филолошки) а кој се наоѓа дијагонално од Бит Пазар, односно спроти т.ц. Мавровка но и спроти зградата на Македонска Радио Телевизија (МРТВ).

Со такси од железничка и меѓуградска автобуска не би требало да биде повеќе од 100 денари еден правец (70-80 ден. би било реално).

Кога ќе влезеш преку главниот широк влез во зградата на Филолошки и Филозофски факултет, на приземјето одиш десно до првиот дооолг* но широк ходник и че врвиш врвиш до крај(во меѓувреме можеш да си ја ислушаш До краи од Андреа чисто како потсетник и културолошка подготовка за тоа што следи) и там на крај ти е катедрата(поточно библиотеката) за англиски јазик и книжевност каде можиш да се информираш.

* - Наводно имало порано предлози должината на ходникот да се совладува со помош на метро, но тоа би ги кренало трошоците за студирање кај студентите, па се предлагало автобус но тој пак би придонел кон загадувањето, па напуштена е и таа идеја. Конечно советот одлучил дека пешачењето би било здраво поготово ако е во интерес на совладување на англискиот јазик и книжевност.

На Someonespecial му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.102
    Допаѓања:
    163.577
    :rofl: Ме изнасмеа леле, true story :D
    Ај тоа колку е долг ходникот, ама па и каков лавиринт е факсов, водич ти треба за да најдеш за прв пат предавална или нечиј кабинет :bandit::tmi:

17. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.202
    Допаѓања:
    4.246
    Да ја гледаме позитивната страна :) имаш доволно време да си повториш за колоквиум или испит дур стигнеш, а и тремата ќе ја заборавиш дур талкаш низ лавиринтите. Оксфордерите и Кембриџијанците можат само да сонуваат за таков кампус.

Последна измена: 6 декември 2017
    На vampgirl, Someonespecial и Matotheja им се допаѓа ова.
  18. VACA

VACA Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    324
    Може ли некој што полагал САЈ 5 или ќе полага, да ми каже кои теми се за учење и што треба да се учи ? Не бев во можност да одам баш на предавања ако има некој да ми помогне?

На magnolia4 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Anabella21

Anabella21 Нов член

Се зачлени на:
    19 декември 2017
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки. Би сакала ако знаете нешто да ме информирате во врска со бирањето на јазици на факултетов, дали македонски може да е под А, англиски може да е под Б и за трет што може да се бира? Фала ви однапред женскио

20. VACA

VACA Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    324
    Може ли да ме исконтактира во ЛП некој што полагал САЈ 5?