Заврашив средно..и сега планирам да одам на филолошки на угд.. На страната на угд видов дека ги има само Македонски, англиски, турски, германски, француски и италијански.. Доколку одберам еден од овие јазици дали морам да одберам и втор јазик, а слушнав дека може шпански, а шпанскиот не е наведен на страната.. И не ми е јасно дали на филолошкиот имаш како смерови, односно ако изучуваш англиски што изучуваш со него.. на преимер за што да бидеш во иднина.. Некој ако е на филолошки во штип да ми објасни како оде сето тоа.. Колку се плаќа за уписи И исто така ме интересира дали секој ден посетуваш настава на редовен, бидејќи се мислам да одам вонредно бидејќи истовремено сакам и да работам..
луѓе што треба да се напише на испитот Поезија кај делот за анализа на поеми за Characteristics of Style?
Zdravo zenski, ve molam nekoja ako ima iskustvo so diplomska da spodeli kako pominala, nekoj sovet koj mentor da odberam,predmet...bilo sto bi bilo od pomos.Blagodaram odnapred
Здраво Вака, имам завршено англиски јазик на Катедрата за англиски јазик и книжевност, преведувачка и толкувачка насока, дипломирав во 2015 година. Ме интересира дали можам да запишам педагошка доквалификација ама на Педагошки факултет? Или мора на Филолошки, со оглед на тоа што факултетот нуди наставна насока... Гледам дека на Педагошки онјавуваат конкурс двапати годишно за педагошка докфалификација. Некој со такво искуство?
здраво сакам да прашам за филолшки за германски јазик имам 55 поени и се плашам за проверка на знаењата, дали ќе ме примат во државна квота или не?
Дали ќе може некој да ми објасни како се одвиваат хоспитациите по методика во четврта година за англиски јазик и книжевност? Дали само се оди во училишта и се следи наставата или ќе треба и ние да држиме час и слично..
Vo 7mi semestar kje imate 5 minuti prezentacija i 10 minuti cas so kolegi sto kje go spremate a vo 8mi semestar kje drzite cel cas...
Дај бе некој нека каже за ова електронското кога се регистрираме веднаш поднесуваме пријава или? И на второто после лични податоци има да се префрлат од лева страна студиски програми ништо не разбирам како и шо треба и сакам да се запишам на англиски и наставата ќе се води на англиски така и како наставен англискиов да го изберам? Хеелллпппп
пријава електронска можеш да потполниш и поднесеш одма кога ќе се регистрираш на iknow додека трае рокот што ви е даден за поднесување. Кај студиските програми само селектирај го англиски и книжевност и со стрелките префрли го на другата страна , а таму кај шо пишува на кој јазик сакаш наставата да се води нема врска шо стегаш дали мкд или англиски пошто секако е на англиски јазик
Mhm dobro a tamu kaj studiski programi bez proverka na znaenjata da selektiram taka? I sakam da zapisam i spanski kako vtor pa dali i spanski da selektiram? I kaj percentilen rang so treba da popolnam?
@Frosi333 стави го шпански под англиски таму кај стрелките за да ти се рачуна како втора опција, а кај перцентилен ранг треба да ги напишеш процентот на предметот што си го полагала на матура со колку проценти имаш положено
Здраво. Треба да запишам трета година, но, паѓам во приватна квота па ме интересира дали некој е запознаен со следново... Брат ми кога беше во приватна квота плаќаше исто како во државна бидејќи сме деца на самохран родител. Дали ова се уште постои и ако да, како може да се изведе? Благодарам однапред.