Форма на главата кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од zuto, 2 септември 2014.

1. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    637
    баш така, да се живи и здрави.

На BellaBibi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.039
    Допаѓања:
    9.985
    Мислам дека ретко е бебе да нема сплескано главче. Ама се оправа. И ортопедот ми рече. И на мојата и е малку едната страна. Секое бебе има омилена страна, што ја преферира. Ама се средува.

На snowwhite.24 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. snowwhite.24

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    637
    Супер, ме утешивте. :l:

На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  4. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    792
    Не го вртете на страна мајка. Најбезбедно е на грб додека самото не почне да си се врти. Моево сега цело време самото си се врти лево и десно и ужива во странично спиење. Ќе се среди главчето, и ние имавме проблем со сплескано главче од едната страна и се реши.

На snowwhite.24 и Hinebrra им се допаѓа ова.
  5. snowwhite.24

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    637
    Ноќе да, секогаш спие на грб. На денските дремки додекс сум до него го вртам на страна. Ова е сплескано позади и дури како испакната е едната страна повеќе нагоре, баш неправилна форма.

На marrisa му/ѝ се допаѓа ова.
  6. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.861
    Допаѓања:
    24.143
    Колкаво е бепчето?
    До 15 месеци се средува. После тоа не постојат ефективни методи за средување.
    Бепчиња од 1-3 се третираат само со физиотерапија и препораки за спиење.
    Бепчиња над 3 месеци, ако пак имаат видлив деформитет се третираат со шлемче кое се носи од 8 недели до 8 месеци постојано, 23 часа во денот.
    Ова е прилично скапа метода, ама ја покрива ЕУ здравство.
    Има повеќе видови на искривување, од тешко до лесно, за сите има 100% гаранција за успех.
    Тука многу дечиња гледам секојдневно со шлемче.

Едит* Јас сум во странство, да нема забуни.

Едит2* Ако си кај нас, единствено додека е будно можеш на перница со вдлабнатина да го ставаш и повеќе време на стомак (може и врз тебе) да поминува.

Последна измена: 15 февруари 2025
  7. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    2.761
    Кај моето бебе главчето му се сплеска на едната страна што постојано спиеше на таа. Совет што ми дадоа е кога ќе заспие да му ја вртам главата од другата страна (од лева на десна страна) или да го легнувам од другата страна (кај што му биле нозете сега да му е главата).

На почетокот сите бебиња спијат на грб затоа пробај само да му ја вртиш главата лево десно. Нас тоа ни помогна многу и се среди за неполн месец. И обавезно на меше кога е буден. Тоа исто многу помага. Можеш да изгуглаш tummytime

Но сметам да се консултираш со матичната или ортопедот да ти дадат насоки

8. snowwhite.24

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    637
    Скоро ич не сака на меше, по 5мин во денот. Педијатарот не има советувано истото да менуваме страна на креветче(нема изреагирано дека му е лоша главата) но тој си спие со исправена глава, а денски ми успева да го свртам на страна.
    @senza.parole три месеца. Вака од напред е ок не се забележува, позади е сплескана и едната страна како подигната горе.

9. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.039
    Допаѓања:
    9.985
    Нас ни рекоа преку ден да ја ставаме да спие на другата страна а навечер да ја оставиме да спие како сака, зашто и е битен сонот. Она и навечер се врти на двете ама сепак си на преферира едната повеќе, ама се врти. Преку ден ја ставам да спие на таа страна ама тоа не е толку долго колку навечер што спие. Ортопед ни кажа дека ќе се среди. На сите им се средува. Кај Тони Талески бевме. Ништо повеќе од ова не ни препорача. Еве правам веќе месец дена така, ја дали дека ја гледам цело време па не гледам некоја разлика баш. Свекрва ми вика дека има. Три месеци сме.

10. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    2.761

Знам поправило толку мали не сакаат на меше, но секој ден колку повеќе вежба толку ќе се навикнат. Пробувајте на секој саат по две три минути во текот на денот ќе видите сами разлика колку повеќе ќе седат. Легнете и вие доле со нив да ве гледаат или ставете им сликовница или нешто да ги заинтересира.
    Навечер како што ќе станува за млеко на заспивање вртете ги главите на другата страна и тоа е решение исто

11. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.039
    Допаѓања:
    9.985
    Не станува, на доење сме. И са ја свртиш главата пак ја враќа назад. Си ја врти она, ама пак едната повеќе ја преферира. Мојата седи на меше, 5 минутки секој саат и правам.

12. Simona ...

Simona ... Активен член

Се зачлени на:
    27 април 2023
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    34
    Zdravo majki baram iskustva nekoj da spodeli bebeto mi e 3 meseci celo vreme saka da spie na grbce i glavickata pozadi mu e malku splesnata mnogu sum ispanicena kupiv pernica so dupce za da spie na nego go stavam a isto pocnav i na strani da go stavam da spie go potpiram so pernici za da ne se izvrte ve molam dali nekoj imal vakvo iskustvo dali ke se opravi fala vi

13. snowwhite.24

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    637
    Имав пишано, прочитај погоре. Бевме кај Филев за мислење, рече ќе се среди, нормална појава била во првите месеци. Кога ќе заспие убаво врти го на страна потпрен на перница позади. Јас така правам на денските дремки и седам до него за секој случај дека на страна свртен.