Така изгледа ама видео за поддршка на жените од страна на жена што може да растури или растурила нечиј брак, ничим изазвана... Хм.
Не мора да се согласиш. Мое мислење си кажувам. Се бори некој за жените и нивните права ама чепка кај што не треба, а си има свое. За однос се потребни двајца.
Јас ни во таа тема немав ништо против за видеово буквално скоро слично како тебе размислував и си го пишав тоа и баш истакнав од каде во најголема мерка иде осудата што и се уочи на таа тема, па делимично и тука. Е сега не чепнав подлабоко како тебе за задните интереси на овие кампањи само спомнав жена на жена најчесто е најголема душманка, па кога тоа ќе се поработи да се смени ниту кампањи, ниту перење пари преку нив ќе има. Ама да си плаче секое општество за доедукација, за учење на жените прво од дома учењето да започне да се независни во секоја можна ситуација и фаза од животот. Ама па не Синтија, попозната како Миранада ако не ни каже нема да сфатиме ние кутриве, а после ова пак си тече истата стара матрица жена на жена, ај да не се повторувам. И ако спомнеш дека е така очи ти се вадат, ама ајде и тука истово еве добро би дошло да и се потсетиме на глумата, изведбата, перформансот како најточно да се изразам на Синтија, алал вера за емотивното доловување на маките на сите жени низ светов
Не може да почне од дома, ако и родителите функционираат по иста матрица. Државата треба да обезбеди образование. ... ама нашава не е заинтересирана...
Воспитувањето на младите е сублимат на тоа дома што ќе го добијат и од образованието, ама родителите најлесно е да си најдат изговор матрицата им била виновна. Не, родителството е многу повеќе од забремени и роди, тоа е вечен предизвик, како зрела, независна, возрасна единка-жена за доброто на твоето дете ќе учиш, доучуваш, се адаптираш кон новото но и ќе ги применуваш добро познатите и функционални методи на воспитување и најбитно ќе ги адаптираш на мозокот и можностите на твоето дете за да тоа што му го презентираш го разбере, инкорпорира и примени во иднина Не може родителот да сака детето да е некакво а како рол модел тој е за никаде така, лицемерно, дволично и презбунувачки ќе биде тоа за кревката психа на едно мало дете. И после имаме општества оформени од психички скршени деца од мали нозе, епа не може така да градиме издржливи, функционални и стабилни општества. Сепак воспитувањето иде од дома, какви сме биле или сме такви ќе бидат или се и тие, помалите, тие најчесто ако не и постојано се огледуваат од нас кога се мали.
Точно е дека родителството е многу повеќе од 'забремени и роди'. Одговорноста е во тоа каква личност ќе израснеме Карактери не се менуваат кај возрасни. А сите сме моделирани од фамилијата и општеството. Каузалноста од повторување на патерни низ генерациите е научно докажана. За да се разбие тој патерн, треба да интервенираат стручни и одговорни лица. Што значи, да се обезбеди бесплатна, достапна за сите, ефикасна едукација. Не кај нас де... Чекаме интернетот да ни ги 'едуцира' децата.
Ако де чекајте, не ти, тие што чекаат, јас би го следела моделот на истакнати особи, не оној ригорозниот на некои ич тв или интернет што не им допуштаат на децата, туку ограничено по 1 час во денот и се што чепкаат да имам пристап да гледам што е. Не нема да имаат збарани, тука да знам кај буричкаат и ако нешто ги заинтригира дека им е ново, непознато да ме прашаат да им го дообјаснам, да видам до каде се со својот развој и разбирање и јас како одговорна мајка за нив да им помогнам ако заталкале во разбирањето. Искрено мене ми фали модел како во странција за целосна домашна едукација на деца, ама од друга страна не би сакала да ги лишувам од сето тоа од кое ги лиши коронава па сите гледаме какви последици има врз нив и нивниот развој. Така да стојам до тоа едукацијата почнува од дома па се доразвива во воспито-образовните институции сепак со постојано следење од возрасните, родителите, реков родител според мене како не се станува само. Така да тоа е тоа.
Ти како ја замислуваш државата, како загрижена за граѓаните? Не спие владата за нас. Секој работи за пари, сите вакви кампањи се за некој да пикне во џеб, не за едукација. Ја заболе државата за нас. Те молам само немој да ми речеш дека треба да бираме одговорни и совесни луѓе за власт, оти тоа е детски сон. Ако дискутираме, да дискутираме како возрасни луѓе и да ја прифатиме реалноста каква што е и оттаму да даваме реалистични заклучоци и идеи. Еволутивно, децата на пообразованите родители ќе бидат понапред оти некој вложувал во нив попаметно и плански, ќе ги избегнат замките на општеството и нема да бидат (толку) оштетени како другите. @Idedemja home-schooling e права ствар.
За да се разбие тој менталитет треба секој од себе да тргне и да биде пример за тие околу него. А овде друг пример освен пропагирање менталитет на жртва и плукање по системот нема. Кога веќе се играат тие карти...
Аман у темава ќе јадеме јајца за државата. Од Вајлд до државата ко бог и вагина. Значи, доста правење жртви. Ако некоја ја одберете за феминка на годината значи и ги поддржувате ставовите. Потсетете се какви ставови и лајна имаше годинава па гласајте.
За 5 дена треба да ми дојде. Ама факт е дека не гласам за некој што направил зло на некој друг. Тоа нема да се смени од првиот ден кога гласав и до крај. Кога на форумов имаме ангели жени, да гласаш за спротивното, не е океј. Така даваш поддршка. 11 години член сум и ги познавам сите.
Некако пресериозно го сфаќате форумов, не знам какви зла можат да се направат на анонимен форум, стварно.
Но, тие луѓе имаат генерациски уназад патерни кои тешко се менуваат нели карактерот е веќе оформен, но државата треба да дојде да интервенира со професионалци, да го скрши патернот ако сам не се потрудиш и да обезбеди бесплатно образование зашто тука кај нас не е. Молим те не се фаќај за ефикасна едукација. Образованието е криво! Ама што да се прави кога ние чекаме интернетот да ни ги едуцира децата. Не, не чекаат сите.